18.9 C
Nicosia
Κυριακή 28 Απρίλιος 2024 | 7:53

Η επιβράδυνση της οικονομίας και η κυβέρνηση

Στο άρθρο μου στη στήλη αυτή, στις 16 Ιουλίου 2023 (δηλαδή πριν ένα μήνα) με τίτλο «Οικονομία: Έρχεται ένα δύσκολο β΄ εξάμηνο” έγραφα επί λέξει τα εξής :

“Τώρα, το δεύτερο εξάμηνο η οικονομία θα κληθεί να δείξει τις αντοχές της σε εξελίξεις, σε πιέσεις και σε ανατροπές. Ήδη, τα μηνύματα που έρχονται από διάφορους κλάδους δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά, ενώ οι προβλέψεις τόσο της κυβέρνησης και της Ε. Ένωσης, όσο και των διεθνών οίκων αξιολόγησης μιλούν για συρρίκνωση της ανάπτυξης στα επίπεδα του 2-2,5% του ΑΕΠ για όλο το 2023. Οι εξελίξεις δείχνουν ένα δύσκολο β΄ εξάμηνο, αφενός λόγω της μεγάλης αύξησης των επιτοκίων και αφ΄ ετέρου λόγω της αδυναμίας μας να κλείσουμε “τρύπες” που επηρεάζουν δυσμενώς την οικονομία.”

Πριν στεγνώσει το μελάνι των γραφόμενων μου, ήρθε η Στατιστική Υπηρεσία και ανακοίνωσε ότι:

«Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 είναι μειωμένος κατά 0,4%. Συγκεκριμένα,  ο ρυθμός ανάπτυξης το β΄ τρίμηνο του 2023 είναι θετικός και υπολογίζεται σε 2,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Το Υπουργείο Οικονομικών σχολιάζοντας την επιβράδυνση της οικονομίας, είπε ότι:

« Οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν μεγαλύτερη επιβράδυνση από ότι αρχικά αναμενόταν στο ΠΣ 2023-2025.Λαμβάνοντας υπόψη τις ενδείξεις από τα πιο πρόσφατα στοιχεία για χαμηλότερο από τον αρχικά αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας κατά το 1ο εξάμηνο του 2023, και παράλληλα λαμβανομένων υπόψη των επιπτώσεων από τις συνεχιζόμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ για ολόκληρο το 2023 ενδέχεται να διαφοροποιηθεί οριακά προς τα κάτω”

Με βάση όλα τα πιο πάνω είναι φανερόν ότι η στήλη είχε απόλυτο δίκαιο που προειδοποιούσε για την επιβράδυνση της οικονομίας, πριν ακόμα εκδοθούν τα στοιχεία για το β΄ τρίμηνο του 2023.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι το Υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή ως “μη αναμενόμενη” και ταυτόχρονα δεν λέει τίποτα ως προς το τι προτίθεται να πράξει για να αλλάξει την πτωτική τάση της ανάπτυξης.

Αυτό, όμως, είναι πιο ανησυχητικό ακόμα και από τα στοιχεία της επιβράδυνσης. Και αυτό, διότι η κυβέρνηση είτε δεν ανησυχεί όσο πρέπει, είτε δεν έχει υπόψη της μέτρα για βελτίωση της οικονομίας. Αντίθετα, προβαίνει σε έξοδα και σπατάλες που επιδεινώνουν τα δημόσια οικονομικά.

Νομίζουμε ότι η εικόνα στο τέλος του 2023 θα είναι αρκετά χειρότερη, αν δεν κινηθούμε έγκαιρα να στηρίξουμε την οικονομία και τους επιμέρους τομείς της.

Και για να μη νομισθεί ότι γενικολογούμε επαναλαμβάνουμε τα μέτρα που εισηγηθήκαμε στο άρθρο μας στις 16 Ιουλίου και τα οποία είναι τα εξής:

  • Η άμεση διαχείριση των υπαρχόντων προβλημάτων (υπέρογκα επιτόκια, “κόκκινα” δάνεια, εκποιήσεις, ακρίβεια, κλπ).
  • Η άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η προώθηση νέων που θα εκσυγχρονίζουν το κράτος και την οικονομία.
  • Η εστίαση μας στην εξωστρέφεια της οικονομίας, ώστε να αυξήσουμε τις εξαγωγές, να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να φέρουμε νέες εταιρείες στην Κύπρο.
  • Ο επανασχεδιασμός της τουριστικής ταυτότητας της χώρας και η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μας.
  • Η λήψη οριστικών αποφάσεων για τα ενεργειακά, ώστε να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ μας και να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή μας.
  • Η άμεση προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και η εστίαση στους τομείς της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.
  • Η προώθηση των νέων τομέων της οικονομίας, όπως είναι η πράσινη και η γαλάζια ανάπτυξη, η αειφορία, κλπ.

Αναμένουμε να δούμε λοιπόν την αντίδραση της κυβέρνησης σ’αυτά τα άσχημα νέα για την οικονομία μας.

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Πρωθυπουργέ μείνε»: Ισπανοί διαδηλωτές ζητούν από τον Σάντσεθ να μην παραιτηθεί

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο διοργανώθηκε στην Μαδρίτη, με υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος να ταξιδεύουν από ολόκληρη την Ισπανία για να συμμετάσχουν. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον...

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολικό συγκρότημα

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικάσε σχολικό συγκρότημα της Πάτρας προχώρησαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 12 άτομα και συγκεκριμένα τέσσερις...

Ζελένσκι: Νέα έκκληση για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας

Νέα έκκληση έκανε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκισχετικά με την ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και επείγουσες παραδόσεις όπλων μετά το τελευταίο ρωσικό...

ΗΠΑ: 100 προσαγωγές φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο Northeastern University

Περίπου 100 φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές προσήχθησαν στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης Northeastern University. Με αυτό τον τρόπο η αστυνομία απάντησε στη χρήση αντισημιτικών ύβρεων, ανακοίνωσε το...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της για τη Μασσαλία με το Belem Share via Facebook Share via Twitter

Το ταξίδι του προς τη Μασσαλία ξεκίνησε το εμβληματικό γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο αναχώρησε σήμερα το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας...

Παρέλαβε την αίτηση παύσης του και καταχωρεί ένσταση ο Ελεγκτής

Παρέλαβε την αίτηση για παύση του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, είπε στο ΚΥΠΕ ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι έχει δώσει οδηγίες για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!