33.8 C
Nicosia
Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024 | 15:52

Η έκπληξη της οικονομίας και οι επόμενες κινήσεις

Τόσο η πορεία της οικονομίας όσο και του τουρισμού, μας εκπλήττουν ευχάριστα. Εκεί που όλα έδειχναν ότι η οικονομία και ο τουρισμός θα πλήττονταν καίρια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των παρεπομένων του, βλέπουμε ότι η εικόνα είναι πολύ καλύτερη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το β’ τρίμηνο του 2022 ανήλθε στο 6.1%, ενώ οι αφίξεις τουριστών για τον Ιούλιο του 2022 σημείωσαν αύξηση κατά 52.9%.

Οι δυο αυτές εξελίξεις είναι πολύ ενθαρρυντικές για τη συνέχεια της οικονομίας μας, αφού οι επόμενοι μήνες χαρακτηρίζονται δύσκολοι.

Αν θεωρήσουμε ότι η τουριστική περίοδος θα συνεχίσει να είναι καλή και τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και ίσως τον Οκτώβριο, τότε μας απομένουν δύο μόνο δύσκολοι μήνες για τη λήξη του 2022.

Θεωρητικά ομιλούντες μια τέτοια πορεία θα καταστήσει το 2022 έτος έκπληξη από πλευράς απόδοσης του τουρισμού, αλλά και της οικονομίας γενικότερα.

Ωστόσο, οι θετικές αυτές εξελίξεις δεν θα πρέπει να μας δημιουργήσουν εφησυχασμό καθότι στην πραγματική οικονομία υπάρχουν πολλά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να διαχειριστούμε με επιτυχία.

Κυριότερο πρόβλημα είναι η εκτόξευση του πληθωρισμού σε διψήφιο αριθμό και η συνεχιζόμενη ακρίβεια στον ηλεκτρισμό, στα καύσιμα και σε άλλα είδη ευρείας κατανάλωσης.

Αν δεν καταφέρουμε να συγκρατήσουμε την ανοδική πορεία του πληθωρισμού και να στηρίξουμε τα εισοδήματα των νοικοκυριών δεν θα μπορούμε να πανηγυρίζουμε για …την ευημερία των αριθμών!

Είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να ξαναδεί το θέμα της ακρίβειας και να πάρει (αν χρειαστεί) επιπρόσθετα μέτρα. Κατανοούμε ότι το πρόβλημα είναι «εισαγόμενο», αλλά δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Σήμερα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά βρίσκονται στην «πρίζα» σε αναμονή των νέων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Επίσης, η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να απασχοληθούν περισσότερο με το θέμα της χρηματοδότησης της οικονομίας, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των επιπλέον δυσκολιών στην χορήγηση δανείων. Η πτυχή αυτή είναι πολύ σοβαρή, γιατί η ανάπτυξη πάντοτε εξαρτάται από την χρηματοδότηση της οικονομίας.

Ακόμα, η Βουλή και τα κόμματα θα πρέπει να εγκύψουν στα θέματα των εκκρεμούντων μεταρρυθμίσεων για να μπορέσει η Κύπρος αφ’ ενός να εξασφαλίσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την Ε. Ένωση και αφ’ ετέρου οι δομές του κράτους μας να εκσυγχρονιστούν.

Αν δεν κινηθούμε πάνω σ’ αυτές τις γραμμές, τότε η θετική πορεία της οικονομίας, όπως εμφανίζεται σήμερα, μπορεί να κλονισθεί. Και σ’ αυτό ενδέχεται να συμβάλει και το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον, το οποίο δεν είναι το καλύτερο. Η γραμμή που χωρίζει την καλή από την κακή πορεία της οικονομίας μας είναι πολύ λεπτή και άρα χρειάζονται επιπλέον παρεμβάσεις για να διασφαλίσουμε το «κομπόδεμα» του α’ εξαμήνου του 2022.

Από την άλλη βδομάδα, λοιπόν, που εισερχόμαστε στον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε αξιολογήσεις των νέων δεδομένων, των υπαρχόντων προβλημάτων και εκκρεμοτήτων και να θέσει στόχους για το υπόλοιπο της χρονιάς. Θα είναι κρίμα είτε λόγω ολιγωρίας, είτε λόγω εφησυχασμού να χάσουμε τη δυνατότητα να έχουμε μια πολύ καλή χρονιά το 2022.

Οι επόμενες κινήσεις μας θα είναι καθοριστικές. Αναμένουμε ότι όλοι (ανεξαρτήτως της προεκλογικής περιόδου) θα συνεργαστούν για να προετοιμάσουμε το έδαφος για ένα καλύτερο οικονομικά 2023.

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπερψηφίστηκε από το ΕΚ η Οδηγία για καταπολέμηση βίας κατά γυναικών

Με 522 ψήφους υπέρ, 27 κατά και 72 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  που συνέρχεται στο Στρασβούργο, ενέκρινε την Τετάρτη τους πρώτους κανόνες της ΕΕ...

Λετυμπιώτης: «Bήμα προς τα εμπρός» η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με Κυπριακό

«Bήμα προς τα εμπρός» χαρακτήρισε τη διασύνδεση της πορείας των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο Κυπριακό, στη βάση των πρόσφατων Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός...

Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων €17 εκ. προκήρυξε το Υπ. Ενέργειας

To Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε την πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του «Σχεδίου Χορηγιών για την Ενεργειακή Αναβάθμιση και την Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των Μεγάλων...

Ένα βήμα πριν το ΔΕΕ η Κύπρος για την οδηγία για καταπολέμηση απάτης κατά ΕΕ

Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο της ΕΕ βρίσκεται η Κύπρος λόγω του ότι δεν έχει μεταφέρει σωστά τους κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της...

Είκοσι χρόνια από το δημοψήφισμα και την απόρριψη του σχεδίου Ανάν

Συμπληρώνονται σήμερα 20 χρόνια από το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, όταν το 76% των Ελληνοκυπρίων εξέφρασε την αντίθεσή του στην προτεινόμενη λύση του Κυπριακού από τον τότε ΓΓ...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!