29.8 C
Nicosia
Κυριακή 28 Απρίλιος 2024 | 15:01

Επιτόκια: Ακούει κανείς;

Δύο νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως για το θέμα των επιτοκίων είναι πολύ ενδεικτικά του πόσο δίκαιο έχει η στήλη μας, όταν υποστηρίζει ότι οι τράπεζες μας εκμεταλλεύονται τη διεθνή άνοδο των επιτοκίων για αύξηση της κερδοφορίας τους και αδιαφορούν για τους πελάτες τους.

Το πρώτο στοιχείο προέρχεται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και λέει ότι οι τράπεζες μας σχεδόν διπλασιάσαν τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα τους το πρώτο τρίμηνο του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 85.7% ή κατά €182.71 εκατ.

Ακόμα στην ίδια ενημέρωση της, η Κεντρική Τράπεζα  αναφέρει ότι τα συνολικά κέρδη του τραπεζικού συστήματος (μετά τη φορολογία) αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2023 με το εντυπωσιακό (χαρακτηρισμός της ίδιας της Κεντρικής) ποσοστό του 2.400% και ανήλθαν σε €217.78 εκατ. από μόλις €8.70 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Το δεύτερο στοιχείο προέρχεται από τον Καναδικό οίκο DBRS που λέει ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό μετακύλισης των αυξημένων επιτοκίων στα επιτόκια καταθέσεων.

Μάλιστα, τονίζει ότι η Κύπρος αύξησε τα καταθετικά επιτόκια της μόνο κατά 2%, ενώ η Γαλλία, που έχει το ψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., τα αύξησε κατά 23%.

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία δείχνουν ότι οι τράπεζες μας:

  • Εκμεταλλεύονται την αύξηση των επιτοκίων για πρόσκαιρη αύξηση της κερδοφορίας τους.
  • Αδιαφορούν για τις επιπτώσεις πάνω στους δανειολήπτες που επιφορτίζονται τα αυξημένα επιτόκια.
  • Αδιαφορούν για το κατά πόσο αυτή η τακτική τους θα επιφέρει διόγκωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
  • Αδιαφορούν για το ότι με τα αυξημένα επιτόκια που επιβάλλουν θα υπονομεύσουν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Σε γενικές γραμμές, οι τράπεζες εμφανίζονται σήμερα ως ψυχροί τοκογλύφοι, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να πατήσουν τους πελάτες τους μέσα στο λαιμό.

Ενδεικτικό αυτού είναι και το γεγονός ότι δεν αποδέχθηκαν την εισήγηση να κάνουν ότι έπραξαν οι τράπεζες στην Ελλάδα, οι οποίες παγοποίησαν την αύξηση των επιτοκίων για ένα χρόνο για τους συνεπείς δανειολήπτες, που δεν έχουν προβληματικά δάνεια.

Μάλιστα, ενώ επιδεικνύουν αυτή την προκλητική συμπεριφορά προς τους πολίτες και την οικονομία, βγαίνουν δημόσια και πανηγυρίζουν για τη δήθεν αύξηση της κερδοφορίας τους!

Η αυξημένη κερδοφορία τους, όμως, δεν προέρχεται από νέες ή πραγματικές εργασίες, αλλά από την τοκογλυφική πολιτική τους κατά των πελατών τους.

Με βάση τα πιο πάνω, νομίζουμε ότι η κυβέρνηση, η Βουλή, τα κόμματα και όποιος άλλος αρμόδιος και συναρμόδιος υπάρχει σ’ αυτό τον τόπο, θα πρέπει να παρέμβουν και να ζητήσουν τον λόγο από τις τράπεζες.

Δεν γίνεται οι τράπεζες, κρυβόμενες πίσω από τις αποφάσεις της ΕΚΤ και την υπερβάλλουσα ρευστότητα τους,  να κάνουν πάρτι σε βάρος την κοινωνίας και κανένας να μην αντιδρά.

Δεν είναι δυνατόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που μίλησε επί παντός επιστητού στον απολογισμό του, να αδιαφορεί γι΄ αυτά τα φαινόμενα.

Ακόμα, οι οργανώσεις ΚΕΒΕ, ΟΕΒ και οι Συντεχνίες οφείλουν να πάρουν θέση σ’ αυτό το μείζον θέμα.

Εμείς, λέμε, ότι δεν γίνεται η ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό και τα εισοδήματα των πολιτών να καταλήγουν στα ταμεία των τραπεζών. Η μείωση του πληθωρισμού δεν θα επέλθει με την έμμεση επιδότηση των πολιτών προς τις τράπεζες.

Άλλωστε, η Κύπρος έχει πληθωρισμό 3% (κοντά στο στόχο της Ε.Ε. για πληθωρισμό 2%) και δεν νοείται το τραπεζικό σύστημα να επιβάλλει το υψηλότερο ποσοστό στα δανειστικά επιτόκια (π.χ. για δάνειο αυτοκινήτου το επιτόκιο είναι 9%) και να προσφέρει το χαμηλότερο ποσοστό στα καταθετικά επιτόκια.

Ας ξυπνήσουμε, λοιπόν, οι πολιτικοί και οι οικονομικοί παράγοντες του τόπου, γιατί οι επερχόμενες εξελίξεις θα είναι καταστροφικές για όλους και κυρίως για την οικονομία. Ακούει κανείς;

Ι. Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η σύγκρουση των θεσμών και ο ρόλος του Προέδρου

Οι κόντρες μεταξύ των θεσμών του κράτους κατάντησαν πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στη χώρα μας.  Κάθε λίγο και λιγάκι έχουμε ανοικτές συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων θεσμών. Τώρα,...

Το Πασχαλινό τραπέζι και η ακρίβεια

Μπαίνοντας στην Αγία Εβδομάδα και αναμένοντας το Πάσχα όλα τα νοικοκυριά ετοιμάζονται για το πασχαλινό τραπέζι.  Έγνοια και αγωνία του καθενός νοικοκυριού είναι να...

Η Κυριακή των Βαίων – Ιστορία και έθιμα

Θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, «καθήμενος επί πώλου όνου». «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», αναφωνούσε το πλήθος, που τον υποδέχθηκε με...

Πώς «φούντωσε» το φοιτητικό κίνημα για τη Γάζα στις ΗΠΑ: Τα αιτήματα, η οργή, η αστυνομία και οι καταγγελίες για αντισημιτισμό

Τα ξημερώματα της 17ης Απριλίου μία μικρή ομάδα φοιτητών έστησε τις σκηνές της στο Πανεπιστήμιο Columbia, διαμαρτυρόμενη για τη δράση του ισραηλινού στρατού κατά...

Σάμος: Ναυάγιο με μετανάστες – Διασώθηκαν 25, έρευνες για τυχόν αγνοούμενους

Σε ημιβυθισμένη λέμβο εντοπίστηκαν νωρίς το πρωί της Κυριακής και διασώθηκαν 25 αλλοδαποί – παράτυποι μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Καρλοβάσου στη Σάμο. Μεταφέρθηκαν...

ΗΠΑ: 200 συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σε τρία πανεπιστήμια

Σχεδόν 200 φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες Σάββατο σε τρία αμερικανικά πανεπιστήμια κατά την εκκένωση από την αστυνομία των καταυλισμών που είχαν στήσει, το πιο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!