18.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 13:32

Διαφθορείς και διεφθαρμένοι

 – Η κοινωνία απαιτεί μέτρα και πάταξη της διαφθοράς Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε να στρουθοκαμηλίζουμε. Όλοι γνωρίζαμε και το εύρος και το μέγεθος της διαφθοράς στην Κύπρο. Άλλωστε, δεν είναι πρώτη φορά που τα πλοκάμια της διαφθοράς αγκάλιασαν την Κύπρο.

Τώρα, το θέμα προσέλαβε τεράστιες διαστάσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγκάζεται να κάνει διάγγελμα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναβρασμό, τα κόμματα έχουν αντιδράσει, ο Γενικός Εισαγγελέας διόρισε Ερευνητική Επιτροπή και οι πολίτες παρακολουθούν εμβρόντητοι τις εξελίξεις.

Το ζητούμενο δεν είναι κατά πόσον υπάρχει ή όχι διαφθορά, αλλά γιατί υπάρχει και ποιοι κινούν τα νήματα της. Ο πολίτης θέλει απαντήσεις και τα ονόματα τόσο των διαφθορέων όσο και των διεφθαρμένων.

Αν προσπαθήσουμε να απαντήσουμε αυτά τα ερωτήματα μπορούμε να πούμε ότι η διαφθορά υπάρχει, διότι το νομικό πλαίσιο μας έχει κενά και τρύπες. Φτιάξαμε ένα πλαίσιο για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και αφήσαμε ολάνοικτά παράθυρα. Ακόμα και εκεί που το νομικό πλαίσιο απέτρεπε τη διαφθορά, βρίσκαμε τρόπους να ξεγλιστράμε.

Άρα, υπάρχει πρόβλημα με το ίδιο το Επενδυτικό Πρόγραμμα και γι’ αυτούς που το διαχειρίζονταν. Οι δύο αυτές αδυναμίες τύγχαναν εκμετάλλευσης από επιτήδειους, οι οποίοι χρησιμοποιώντας πολιτικές ή άλλες πλάτες έκαναν ότι έκαναν. Άλλωτε, κρυβόμενοι πίσω από νομικίστικες ασάφειες και άλλοτε αδιαφορώντας για τις εξόφθαλμες παρανομίες συνέχιζαν το έργο τους.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση το κατάργησε.Για όσο χρόνο κανένας δεν ασχολείτο με το θέμα, όλοι αυτοί περνούσαν καλά. Στοίβαζαν εκατομμύρια και έκαναν τη δουλειά τους.

Όμως, τώρα, τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο. Τώρα, το μεν κράτος πρέπει να πάρει τολμηρά μέτρα κατά της διαφθοράς και η Ερευνητική Επιτροπή να αναδείξει τους διαφθορείς και τους διεφθαρμένους. Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν τώρα για να κλείσει γρήγορα αυτή η πληγή. Πριν να καταρρεύσουν όλα, οφείλουμε να τερματίσουμε τη συζήτηση για τη διαφθορά.

Την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα κατά τα διαφθοράς. Κάποια είναι προς την ορθή κατεύθυνση και κάποια μπορεί να χρήζουν βελτίωσης. Όμως, τουλάχιστον το κράτος έδειξε ότι ανησυχεί και έχει ανοικτά τ’ αυτιά του στις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Μένει το μεγάλο κεφάλαιο των ερευνών για όσα έγιναν. Ήδη, από τις πρώτες καταθέσεις φάνηκε ότι όλοι παραδέχονται το πρόβλημα. Και όλοι ομολογούν ότι υπήρχαν τρύπες στο επενδυτικό πλαίσιο.

Ελπίζουμε, η Ερευνητική Επιτροπή να εκδώσει ένα πόρισμα με ονοματεπώνυμα. Και το πόρισμα αυτό να μην καταχωνιαστεί στις ελληνικές καλένδες. Κάποιοι πρέπει να τιμωρηθούν που η Κύπρος κατάντησε έμπορος ευρωπαϊκών διαβατηρίων. Κάποιοι πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη που με τις πράξεις και παραλείψεις τους διέσυραν διεθνώς την Κύπρο.

Χωρίς αυτό το αποτέλεσμα, ούτε από το απόστημα θα απαλλαγούμε, ούτε η κοινή γνώμη θα ησυχάσει.

Οι πολίτες, σήμερα βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας όλοι αντιμετωπίζουμε οικονομικές δυσκολίες. Άλλοι έχασαν τις δουλειές τους και άλλοι είναι εκτεθειμένοι σε τεράστιες υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ανέχονται και τη διαφθορά. Δεν μπορούν να βλέπουν τον παράνομο πλουτισμό κάποιων επιτήδειων.

Το πολιτικό σύστημα, που δεν είναι άμοιρο ευθυνών για τη σημερινή κατάντια μας, οφείλει να σταθεί δίπλα στον πολίτη και να τον στηρίξει. Και η καλύτερη στήριξη είναι αφ’ ενός η πάταξη της διαφθοράς και αφ’ ετέρου η βελτίωση της οικονομίας. Αυτά είναι σήμερα τα ζητούμενα και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαστούν όλοι.

Ι. Ιωσήφ

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πράσινο φως για την εξαγορά του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από την Hellenic HealthCare Holding

Το πράσινο φως άναψε σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ελλάδας, για την εξαγορά του πανεπιστημίου Λευκωσίας από την Hellenic HealthCare Holding 3 (Cyprus) Limited. Σύμφωνα...

Ανατροπή προς τα κάτω με τις τιμές του πετρελαίου – Πώς έκλεισε την εβδομάδα (γράφημα)

Με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα το πετρέλαιο, καθώς οι traders βλέπουν περιορισμένο κίνδυνο να κλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή σ’ έναν ευρύτερο πόλεμο...

Προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία στην Ελλάδα (βίντεο, φωτό)

Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας  μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας από εχθές νωρίς το απόγευμα. Δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα πλημμύρισαν, ενώ σημειώθηκαν...

Σκηνοθετημένη η απάντηση του Ισραήλ ; -Τα σενάρια που κυκλοφορούν – Το Ιράν υποβαθμίζει την επίθεση

Διάφορα σενάρια κυκλοφορούν για την "απάντηση" του Ισραήλ στο Ιράν την Παρασκευή. Τα περισσότερα μιλούν για σκηνοθετημένη επίθεση, ώστε να ικανοποιηθεί το ακροατήριο του...

Δημοσκόπηση Metron: Άνοδος για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και υποχώρηση ΠΑΣΟΚ

Κέρδη για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, και απώλειες για ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, για το Mega. ...

Τουρίστες βρήκαν σε σκουπίδια 643 κροτίδες !

Ένα σακούλι σκουπιδιών με 643 κροτίδες εντόπισε σήμερα ζεύγος τουριστών, σε περιοχή μεταξύ των χωριών Δοράς και Ανώγυρας, της επαρχίας Λεμεσού. Οι κροτίδες, που...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!