16.3 C
Nicosia
Πέμπτη 9 Μάιος 2024 | 9:53

Γιατί πρέπει να παραταθούν τα μέτρα στήριξης

Η Κυβέρνηση θα αποφασίσει την ερχόμενη βδομάδα κατά πόσον θα παρατείνει ή όχι τα μέτρα στήριξης στον ηλεκτρισμό και στα καύσιμα.  Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, γιατί άπτεται σημαντικών πτυχών που αφορούν την οικονομία.

Από τη μια είναι η αποστέρηση εσόδων για το κράτος, που επιδιώκει την παραπέρα βελτίωση της δημοσιονομική θέσης της Κύπρου και από την άλλη είναι η εξέλιξη του πληθωρισμού και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.  Η Κυβέρνηση, λοιπόν, πρέπει να κινηθεί μέσα από λεπτές ισορροπίες για να πάρει τις αποφάσεις της.

Με βάση πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Μ. Κεραυνού, η κυβέρνηση βλέπει θετικά την παράταση του μέτρου για τον ηλεκτρισμό, ενώ είναι διστακτική για την επιχορήγηση των τιμών των καυσίμων.  Ταυτόχρονα, ο κ. Κεραυνός, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με στοχευμένα κι΄ όχι οριζόντια μέτρα, ώστε να ωφεληθούν οι ομάδες πολιτών που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης και όχι όλα τα νοικοκυριά.

Αξιολογώντας όλη την εικόνα του θέματος, μπορούμε να πούμε ότι η κυβέρνηση έχει σήμερα την οικονομική δυνατότητα να παρατείνει ως έχουν τα μέτρα στήριξης, χωρίς να επηρεαστεί δυσμενώς η δημοσιονομική της θέση.  Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο που ισχύουν τα μέτρα, τα οικονομικά του κράτους δεν έχουν επηρεαστεί σημαντικά.  Αντίθετα, το δημόσιο χρέος συνέχισε να μειώνεται και ο νέος Προϋπολογισμός παραμένει αισθητά πλεονασματικός.

Άρα, το κράτος δεν υπέστη ιδιαίτερο πλήγμα από την ισχύ των μέτρων, εξ’ ου και σήμερα διαθέτει ισχυρή ρευστότητα.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν καταργήσει τα μέτρα στήριξης, θα δούμε τον πληθωρισμό να ανεβάζει και πάλι στροφές και τους πολίτες να δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο στη διαβίωση τους.  Αν μάλιστα, υπολογίσουμε και τις επιπτώσεις  του πληθωρισμού στη διακύμανση των επιτοκίων, τότε μιλάμε για σειρά νέων αδιεξόδων τόσο για την οικονομία, όσο και για τους πολίτες.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανείων και υποχρεώσεων των νοικοκυριών.

Πιστεύομε ότι η καλύτερη λύση είναι η παράταση των μέτρων στήριξης για ακόμα ένα τρίμηνο με στοχευμένο τρόπο, ώστε να εξασφαλίσουμε χρόνο για να συγκρατηθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός και να διαφανούν οι ακριβείς προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια.  Ο χρόνος των τριών μηνών δεν θα επηρεάσει, σημαντικά τη δημοσιονομική κατάσταση του κράτους, αλλά από την άλλη θα δώσει πολλές ανάσες στην οικονομία και στους πολίτες.

Γι’ αυτό, η κυβέρνηση οφείλει να δει το θέμα μέσα από τη μεγάλη εικόνα κι’ όχι μόνο λογιστικά.  Τα όσα θα κερδίσει η οικονομία από την παράταση των μέτρων στήριξης, είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα θα κερδίσει το κράτος αν καταργήσει τις επιχορηγήσεις.  Ενισχύοντας την οικονομία και τα εισοδήματα των νοικοκυριών, το κράτος θα εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα από άλλες πηγές, όπως ο ΦΠΑ, ο φόρος εισοδήματος και άλλα.

Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι η απόφαση της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της στοχευμένη συνέχισης των μέτρων στήριξης.

Αυτό, άλλωστε, το επικροτεί και η Ε. Ένωση, οπότε δεν θα έχουμε ένσταση από τις Βρυξέλες.

Ι. Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πάνω από 14 δισ. ευρώ οι παράτυπες δαπάνες στην ΕΕ

Ξεπέρασαν τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ τα κοινοτικά κονδύλια που δεν δαπανήθηκαν όπως έπρεπε από το 2014 ως το 2022, αναφέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο της...

Βρετανικό ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει το λουτρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι έφεραν στο φως το λουτρό το οποίο χρησιμοποιούσε ο Μέγας Αλέξανδρος στα ανάκτορα των Αιγών, σε εφηβική ηλικία. Η ανακάλυψη, στη Βασιλική...

Κόλινς (Fed): Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τη μείωση του πληθωρισμού

Η αξιωματούχος της Fed, Σούζαν Κόλινς, δήλωσε ότι δεν την εξέπληξαν τα αρνητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, τονίζοντας ότι η αμερικανική οικονομία πρέπει να επιβραδυνθεί...

Καφές: Σε υψηλό 45 ετών οι τιμές της Robusta

Η κλιματική αλλαγή και ειδικά η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ασία και κυρίως στο Βιετνάμ βάζει φωτιά (και) στις τιμές του καφέ, πλήττοντας την προσφορά. Οι...

Ολλανδική πόλη διαγράφει χρέη δημοτών της

Δεν έχει ξεχαστεί το «μακρινό» 2017 όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ προκαλούσε κύματα οργής όταν διατεινόταν ότι ο φτωχός και καταχρεωμένος ευρωπαϊκός νότος σπατάλησε...

ΕΤΑΠ Αμμοχώστου: Ολόκληρη η επαρχία στο κινητό σας τηλέφωνο – Εφαρμογή για κινητά με σημεία ενδιαφέροντος

H Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Αμμοχώστου, στη βάση του στρατηγικού της πλάνου, αξιοποιεί τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία για να αναβαθμίσει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!