23.8 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 21:43

Γιατί είναι δύσκολο το φετινό καλοκαίρι για τον τουρισμό

Έχουμε εισέλθει στο Μάρτιο και τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη νέα τουριστική περίοδο.  Λόγω της μεγάλης συνεισφοράς του τουριστικού τομέα στην οικονομία και λόγω της σημερινής ρευστής εικόνας στη διεθνή οικονομία, υπάρχει δικαιολογημένη ανησυχία για τη νέα τουριστική περίοδο.

Αν εξετάσουμε τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας, παρατηρούμε ότι η ρώσικη αγορά θα είναι και φέτος “εκτός πεδιάς”, αφού η Κύπρος είναι κόκκινο πανί για τον Πούτιν.  Ερωτηματικά, όμως, υπάρχουν και για τους τουρίστες από το γειτονικό μας Ισραήλ, αφού η χώρα τους βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Χαμάς, το Ιράν, κλπ.

Η Βρετανία, η οποία είναι ο παραδοσιακός μας πελάτης στον τουρισμό και που πέρσι κάλυψε σε μεγάλο βαθμό τις σοβαρές απώλειες από τη Ρωσία, ασθενεί οικονομικά.  Η ύφεση που παρουσιάζει η Βρετανική οικονομία, σε συνδυασμό με τη φυγή πολλών ξένων εταιρειών από το έδαφος της, αναμένεται να δυσκολέψει τους Βρετανούς στις φετινές διακοπές τους.

Αυτό, επιβεβαιώνεται και από τουριστικούς πράκτορες και ξενοδόχους, οι οποίοι δηλώνουν ότι οι κρατήσεις από τη Βρετανία παρουσιάζουν κάμψη.  Αν αυτό, αποτυπωθεί στις τελικές αφίξεις τουριστών το καλοκαίρι, μάλλον θα υπάρξει πρόβλημα και με τους Βρετανούς.

Αφού αφαιρεθούν οι τρεις χώρες που αιμοδοτούσαν τα τελευταία χρόνια τον τουρισμό μας, Ρωσία, Ισραήλ και Βρετανία, μας απομένουν οι αγορές των Σκανδιναβικών χωρών και η υπόλοιπη Ευρώπη.  Το ενδιαφέρον αυτών των αγορών για την Κύπρο, όμως, δεν είναι τόσο μεγάλο, όπως των χωρών πελατών μας.  Επίσης, σ’ αυτές τις αγορές, δεν έχουμε κάνει την προβολή που διαχρονικά κάνουμε σε Βρετανία, Ισραήλ και Ρωσία.  Άρα, το οποίο ενδιαφέρον εκδηλωθεί δεν αναμένεται να καλύψει τις πιθανές απώλειες από τις μεγάλες παραδοσιακές αγορές μας.

Ενόψει αυτών των διαπιστώσεων, που σίγουρα συνάδουν με αυτές του Υφυπουργείου Τουρισμού, κάτι πρέπει να κάνουμε.  Επιβάλλεται να κινηθούμε με ταχύτητα και δραστήριο τρόπο, ώστε να πείσουμε τουρίστες να προτιμήσουν την Κύπρο.

Δέλεαρ σ’ αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να είναι άλλο από τη μείωση των τιμών στις προσφερόμενες τουριστικές υπηρεσίες μας, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα μας.  Ξενοδόχοι και τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να συμπιέσουν τα περιθώρια κέρδους τους, ώστε να προσφέρουμε καλύτερα πακέτα στη διεθνή αγορά.

Χωρίς να μειώσουν το επίπεδο των υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης που προσφέρουν στους τουρίστες, οφείλουν  να συγχρονιστούν με τα δεδομένα της συγκυρίας.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, οφείλει να δει πως θα στηρίξει το φετινό τουρισμό.  Ίσως, αναγκαστεί να επιχορηγήσει πτήσεις προς την Κύπρο ή να προσφέρει ενισχύσεις στους επαγγελματίες του τουρισμού για να αποφύγουν ζημιές.

Η εικόνα, λοιπόν, για το καλοκαίρι του 2024 δεν είναι ρόδινη, επειδή πέρσι καταφέραμε να ξεπεράσουμε το ρεκόρ του 2019 σε αφίξεις και έσοδα.  Φέτος, τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού έχουμε ενώπιον μας την κρίση στο Ισραήλ και την επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων της Βρετανίας.

Δεν θέλουμε να κάνουμε τις Κασσάνδρες, όμως, όσοι υποτιμούν τα φετινά δύσκολα δεδομένα του τουρισμού, στο τέλος της τουριστικής περιόδου θα πέσουν από τα σύννεφα.

Μακάρι, να διαψευστούν οι φόβοι μας και να έχουμε μια πολύ αποδοτική τουριστική χρονιά.  Όμως, δεν είμαστε τόσο σίγουροι….

Ιωσήφ Ιωσήφ       

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Πρωθυπουργέ μείνε»: Ισπανοί διαδηλωτές ζητούν από τον Σάντσεθ να μην παραιτηθεί

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο διοργανώθηκε στην Μαδρίτη, με υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος να ταξιδεύουν από ολόκληρη την Ισπανία για να συμμετάσχουν. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον...

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολικό συγκρότημα

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικάσε σχολικό συγκρότημα της Πάτρας προχώρησαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 12 άτομα και συγκεκριμένα τέσσερις...

Ζελένσκι: Νέα έκκληση για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας

Νέα έκκληση έκανε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκισχετικά με την ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και επείγουσες παραδόσεις όπλων μετά το τελευταίο ρωσικό...

ΗΠΑ: 100 προσαγωγές φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο Northeastern University

Περίπου 100 φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές προσήχθησαν στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης Northeastern University. Με αυτό τον τρόπο η αστυνομία απάντησε στη χρήση αντισημιτικών ύβρεων, ανακοίνωσε το...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της για τη Μασσαλία με το Belem Share via Facebook Share via Twitter

Το ταξίδι του προς τη Μασσαλία ξεκίνησε το εμβληματικό γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο αναχώρησε σήμερα το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας...

Παρέλαβε την αίτηση παύσης του και καταχωρεί ένσταση ο Ελεγκτής

Παρέλαβε την αίτηση για παύση του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, είπε στο ΚΥΠΕ ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι έχει δώσει οδηγίες για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!