17.8 C
Nicosia
Κυριακή 28 Απρίλιος 2024 | 2:09

Απαραίτητη μια νέα πολεοδομική αμνηστία

Η πρόσθεση του Υπουργού Εσωτερικών να προωθήσει μια νέα πολεοδομική αμνηστία κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.

Σ΄ αυτό συνηγορούν πολλοί λόγοι σήμερα, για να ξεκαθαρίσει το ομιχλώδες τοπίο με τους τίτλους ιδιοκτησίας στην Κύπρο.

Κατ’ αρχήν είναι το μείζον και διαχρονικό πρόβλημα με τους ξένους που αγόρασαν κατοικίες και άλλα υποστατικά στην Κύπρο και δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμα τίτλο ιδιοκτησίας.  Το θέμα αυτό καταγγέλθηκε από Βρετανούς αγοραστές σε ΜΜΕ της χώρας τους, δυσφημίζοντας την Κύπρο.  Μάλιστα σε κάποιο Βρετανικό δημοσίευμα αναφερόταν  ότι οι αγορές ακινήτων στην Κύπρο δεν είναι κατοχυρωμένες, διότι δεν χορηγούνται τίτλοι ιδιοκτησίας.  Με τέτοια δημοσιεύματα, αντιλαμβανόμαστε ότι κανένας Βρετανός δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί ξανά για να αγοράσει ακίνητο στην Κύπρο.

Εκτός, όμως, από τους ξένους υπάρχουν και πολλοί Κύπριοι που ενώ αγόρασαν ακίνητο και το εξόφλησαν δεν έχουν πάρει ακόμα τίτλο ιδιοκτησίας.  Και αυτό, γιατί οι εργολάβοι των ακινήτων αυτών προέβησαν σε τόσες πολλές παρατυπίες και ίσως παρανομίες, που δεν επιτρέπουν στην Πολεοδομία και στο Κτηματολόγιο να εγκρίνουν την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας.

Ακόμα, υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία αγοραστών, οι οποίοι αγόρασαν ακίνητο, το ξόφλησαν, αλλά λόγω παράβασης των αδειών οικοδομής από τους εργολάβους ή παρεμβάσεων δικών τους στο ακίνητο, έχουν πάρει τίτλο ιδιοκτησίας με “σημειώσεις”.  Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να πουλήσουν το ακίνητο τους ή να το υποθηκεύσουν, εκτός κι΄ αν διορθώσουν τις παραβάσεις του εργολάβου και τις δικές τους.  Όμως, οι παραβάσεις και παρεμβάσεις μπορεί να είναι τέτοιες που είναι αδύνατη η διόρθωση τους.

Στο σκηνικό αυτό, υπάρχουν και οι πολλές παραβάσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι ανεξάρτητα αν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας, έχουν επιφέρει σοβαρές μετατροπές (προσθήκες πάρκινγκ, ανέγερση ορόφων, δημιουργία νέων δωματίων, κλείσιμο βεραντών κ.α.) στα υποστατικά τους.  Η κατάσταση σ΄ αυτές τις περιπτώσεις είναι χαώδης, με αποτέλεσμα σήμερα οι περισσότεροι τίτλοι ιδιοκτησίας να μην ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα που έχουν τα ακίνητα.

Όλα αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν με αποσπασματικές προσεγγίσεις.  Θα πρέπει η Πολιτεία να προωθήσει μια ενιαία ρύθμιση που να διορθώνει όλες αυτές τις στρεβλώσεις.   Και η λύση αυτή, είναι μόνο μια γενική πολεοδομική αμνηστία που να βάζει τάξη σ΄ αυτό το άναρχο τοπίο με τα ακίνητα.  Η αμνηστία, όμως, θα πρέπει να είναι σωστή, οικονομικά εφικτή και να αφορά όλες τις περιπτώσεις.

Όπως όλοι ξέρουμε, η προηγούμενη πολεοδομική αμνηστία, επί διακυβέρνησης Τάσου Παπαδόπουλου, απέτυχε, διότι το κίνητρο του κράτους ήταν να εξασφαλίσει επιπλέον χρήματα  κι΄ όχι να λύσει το πρόβλημα.

Έχοντας την κακή αυτή εμπειρία υπόψη, σήμερα, θα πρέπει να κινηθούμε με γνώμονα να ξεκαθαρίσουν όλες οι εκκρεμότητες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κύπρο να έχουν όλοι τίτλο ιδιοκτησίας που να συνάδει με την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους.

Γι’  αυτό τα χρηματικά ποσά που θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι σε λογικά επίπεδα, ανάλογα με την παρατυπία.

Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι μετά απ’ αυτή τη βαθιά τομή στα ακίνητα, δεν θα επιτραπεί καμία άλλη παράβαση από εργολάβους ή ιδιοκτήτες ακινήτων.  Για μεν τους εργολάβους δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η συνέχιση των οικοδομών τους και η πώληση των ακινήτων τους, για δε τους ιδιοκτήτες θα πρέπει να επιβάλλονται αυστηρότατα πρόστιμα για κάθε παράβαση.  Για να διαπιστώνεται η μη παράβαση των ιδιοκτήτων, μπορεί να εισαχθεί ρύθμιση για να υποβάλλονται κάθε πέντε χρόνια τοπογραφικά σχέδια των ακινήτων, οπότε οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούν να ελέγχουν αν έγιναν παραβάσεις και που.  Να εφαρμοστεί, δηλαδή, αυτό που εξαγγέλθηκε, το Μ.Ο.Τ. και στα κτήρια.

Με τις υπόλοιπες σημαντικές αλλαγές που προωθούνται για την έκδοση πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής, νομίζουμε ότι η εικόνα στον τομέα των ακινήτων μπορεί να βελτιωθεί και να σταματήσουν τα σημερινά φαινόμενα είτε των καθυστερήσεων, είτε των παρανομιών, είτε των εκτεθειμένων αγοραστών ακινήτων.

Ο τομέας ακινήτων, χρειάζεται ένα γενικό “λίφτινγκ” για να μπει τάξη, να κατοχυρωθούν οι ιδιοκτήτες και να αποκτήσουμε και  αξιοπιστία στο εξωτερικό στον τομέα της πώλησης ακινήτων.

Ι. Ιωσήφ     

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Πρωθυπουργέ μείνε»: Ισπανοί διαδηλωτές ζητούν από τον Σάντσεθ να μην παραιτηθεί

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο διοργανώθηκε στην Μαδρίτη, με υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος να ταξιδεύουν από ολόκληρη την Ισπανία για να συμμετάσχουν. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον...

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολικό συγκρότημα

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικάσε σχολικό συγκρότημα της Πάτρας προχώρησαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 12 άτομα και συγκεκριμένα τέσσερις...

Ζελένσκι: Νέα έκκληση για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας

Νέα έκκληση έκανε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκισχετικά με την ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και επείγουσες παραδόσεις όπλων μετά το τελευταίο ρωσικό...

ΗΠΑ: 100 προσαγωγές φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο Northeastern University

Περίπου 100 φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές προσήχθησαν στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης Northeastern University. Με αυτό τον τρόπο η αστυνομία απάντησε στη χρήση αντισημιτικών ύβρεων, ανακοίνωσε το...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της για τη Μασσαλία με το Belem Share via Facebook Share via Twitter

Το ταξίδι του προς τη Μασσαλία ξεκίνησε το εμβληματικό γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο αναχώρησε σήμερα το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας...

Παρέλαβε την αίτηση παύσης του και καταχωρεί ένσταση ο Ελεγκτής

Παρέλαβε την αίτηση για παύση του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, είπε στο ΚΥΠΕ ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι έχει δώσει οδηγίες για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!