27.8 C
Nicosia
Σάββατο 27 Ιούλιος 2024 | 3:17

Το μακελειό στο Ισραήλ και η οικονομία μας

Οι δραματικές εξελίξεις στη γειτονιά μας, στη Μέση Ανατολή, αναμένεται να προκαλέσουν επιπτώσεις και στην παγκόσμια οικονομία. Ειδικά, αν η σύγκρουση διαρκέσει για αρκετό καιρό, τότε η παγκόσμια οικονομία θα δεχθεί νέα πλήγματα.

Ο πρώτος τομέας που προβλέπεται να επηρεαστεί είναι η αγορά πετρελαίου, αφού πάντοτε οι πολεμικές συρράξεις στη Μέση Ανατολή ωθούν τις τιμές του “μαύρου χρυσού” προς τα άνω.

Η διαφορά, σήμερα, με άλλες φορές, είναι ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου βρίσκονται ήδη σε πολύ ψηλά επίπεδα, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Άρα, η νέα πολεμική κρίση στην καρδιά της Μέσης Ανατολής, αναμένεται να εκτοξεύσει σε πιο ψηλά επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου, ίσως και πάνω από τα 100 δολ. το βαρέλι.

Αν ληφθεί υπόψη ότι εισερχόμαστε και στη χειμερινή περίοδο, που αυξάνεται η ζήτηση για πετρέλαιο, τότε μια νέα αύξηση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, θα διογκώσει τις πληθωριστικές πιέσεις σ’ όλη την παγκόσμια οικονομία, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν τα εισοδήματα όλων μας. Στα πλαίσια αυτά, η Fed και η ΕΚΤ δεν θα έχουν άλλη επιλογή, παρά να συνεχίσουν την αυστηρή νομισματική πολιτική των υψηλών επιτοκίων, κάτι που θα επιφέρει επιπρόσθετα προβλήματα στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Εμείς, στην Κύπρο, δυστυχώς δεν μπορούμε να εξαιρεθούμε από το κάδρο των επιπτώσεων, οπότε ο πληθωρισμός μας που σήμερα βρίσκεται στο 4% θα οδηγηθεί σε πιο ψηλά επίπεδα και τα επιτόκια μας που ήδη βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη, θα διατηρηθούν ψηλά. Αυτό σημαίνει ότι πολίτες και επιχειρήσεις (ειδικά όσοι έχουν δάνεια) θα βρεθούν σε ακόμα δυσκολότερη θέση.

Την ίδια ώρα, η Κύπρος, ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και στον τουρισμό από το Ισραήλ. Μπορεί σήμερα να έρχονται κάποιοι Ισραηλινοί, για να γλυτώσουν από τις ρουκέτες της Χαμάς, όμως αυτοί δεν κάνουν τουρισμό στην Κύπρο.

Μια άλλη πτυχή, που δεν πρέπει να υποτιμούμε, είναι η ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ. Πέραν του σχεδιασμού για τον Euroasia Interconnector, που τώρα πέρασε στα χέρια του ΑΔΜΗΕ Ελλάδας και σίγουρα θα υλοποιηθεί, έχουμε ευρύτερη συνεργασία με το Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας. Η συνεργασία αυτή αφορά όσα συμφωνήθηκαν κατά καιρούς στις τριμερείς συνεργασίες Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ.

Πίσω από τις αρνητικές παρενέργειες, μπορεί όμως να υπάρξουν και κάποιες θετικές εξελίξεις. Αυτές αφορούν το ενδεχόμενο κάποιες διεθνείς ή τοπικές εταιρείες που εδρεύουν στο Ισραήλ, να θελήσουν να μεταφερθούν στην Κύπρο, ενόσω διαρκεί η σύγκρουση με τη Χαμάς.

Το καλύτερο σενάριο για την Κύπρο και την οικονομία της είναι να τερματιστεί το ταχύτερο η κρίση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όλα τα κομμάτια του παζλ θα μπουν στη θέση τους και έτσι θα αποφευχθούν νέοι κίνδυνοι και νέες επιπτώσεις.

Αν, όμως, οι συγκρούσεις και το πολεμικό κλίμα διαρκέσουν για καιρό, τότε τα αρνητικά επακόλουθα θα είναι περισσότερα και χειρότερα για την οικονομία μας. Και αυτό, γιατί κανένας δεν γνωρίζει σήμερα ποιες και πόσες διαστάσεις θα προσλάβει η κρίση.

Με βάση όλα τα πιο πάνω, η κυβέρνηση οφείλει να μελετά τις εξελίξεις και να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να παίρνει αποφάσεις που θα διασφαλίζουν τη θετική πορεία της οικονομίας μας.

Καλώς ή κακώς, βρισκόμαστε σε μια ταραγμένη περιοχή, ενώ η οικονομία μας λόγω του μικρού μεγέθους της και του ανοικτού χαρακτήρα της, είναι ευάλωτη σε έξωθεν αρνητικές εξελίξεις.

Χρειάζεται, λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή, γιατί το τοπίο είναι ρευστό προς το παρόν. Μόνο η συνεχής και στενή παρακολούθηση της κατάστασης, μπορεί να μας προστατεύσει από ενδεχόμενους απρόβλεπτους κινδύνους.

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς

Η 30η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ) και το 12ο Παγκόσμιο...

Μικρές απώλειες την Παρασκευή το Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες παρουσίασε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), διατηρώντας, ωστόσο, αμελητέα εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 0,04%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε την...

Αποχώρησαν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής

H έντονη βροχόπτωση έχει επηρεάσει την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ο κόσμος που είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα έχει αρχίσει να...

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Άναψε η Φλόγα – Όλα όσα έγιναν στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης

Σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων 2024 βρίσκεται η Γαλλία, με την ολοκλήρωση της εντυπωσιακής τελετή έναρξης στο Παρίσι, που διήρκησε 4 ώρες και είχε αρκετές...

Περήφανος ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την κυπριακή ομάδα στους Ολυμπιακούς

Την περηφάνια του για την ολυμπιακή κυπριακή ομάδα, εξέφρασε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χρστοδουλίδης. Στο σύντομο σχόλιο του, το οποίο συνοδεύεται...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ενθουσιασμός στη βάρκα της ελληνικής ομάδας και αστεία από Αντετοκούνμπο

Κλίμα ενθουσιασμού επικρατεί στην βάρκα της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, με τα όσα διαδραματίζονται αλλά και τους διαλόγους μεταξύ των αθλητών να γίνονται γνωστά μέσω...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!