8.9 C
Nicosia
Σάββατο 24 Φεβρουάριος 2024 | 5:11

Το μακελειό στο Ισραήλ και η οικονομία μας

Οι δραματικές εξελίξεις στη γειτονιά μας, στη Μέση Ανατολή, αναμένεται να προκαλέσουν επιπτώσεις και στην παγκόσμια οικονομία. Ειδικά, αν η σύγκρουση διαρκέσει για αρκετό καιρό, τότε η παγκόσμια οικονομία θα δεχθεί νέα πλήγματα.

Ο πρώτος τομέας που προβλέπεται να επηρεαστεί είναι η αγορά πετρελαίου, αφού πάντοτε οι πολεμικές συρράξεις στη Μέση Ανατολή ωθούν τις τιμές του “μαύρου χρυσού” προς τα άνω.

Η διαφορά, σήμερα, με άλλες φορές, είναι ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου βρίσκονται ήδη σε πολύ ψηλά επίπεδα, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Άρα, η νέα πολεμική κρίση στην καρδιά της Μέσης Ανατολής, αναμένεται να εκτοξεύσει σε πιο ψηλά επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου, ίσως και πάνω από τα 100 δολ. το βαρέλι.

Αν ληφθεί υπόψη ότι εισερχόμαστε και στη χειμερινή περίοδο, που αυξάνεται η ζήτηση για πετρέλαιο, τότε μια νέα αύξηση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, θα διογκώσει τις πληθωριστικές πιέσεις σ’ όλη την παγκόσμια οικονομία, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν τα εισοδήματα όλων μας. Στα πλαίσια αυτά, η Fed και η ΕΚΤ δεν θα έχουν άλλη επιλογή, παρά να συνεχίσουν την αυστηρή νομισματική πολιτική των υψηλών επιτοκίων, κάτι που θα επιφέρει επιπρόσθετα προβλήματα στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Εμείς, στην Κύπρο, δυστυχώς δεν μπορούμε να εξαιρεθούμε από το κάδρο των επιπτώσεων, οπότε ο πληθωρισμός μας που σήμερα βρίσκεται στο 4% θα οδηγηθεί σε πιο ψηλά επίπεδα και τα επιτόκια μας που ήδη βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη, θα διατηρηθούν ψηλά. Αυτό σημαίνει ότι πολίτες και επιχειρήσεις (ειδικά όσοι έχουν δάνεια) θα βρεθούν σε ακόμα δυσκολότερη θέση.

Την ίδια ώρα, η Κύπρος, ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και στον τουρισμό από το Ισραήλ. Μπορεί σήμερα να έρχονται κάποιοι Ισραηλινοί, για να γλυτώσουν από τις ρουκέτες της Χαμάς, όμως αυτοί δεν κάνουν τουρισμό στην Κύπρο.

Μια άλλη πτυχή, που δεν πρέπει να υποτιμούμε, είναι η ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ. Πέραν του σχεδιασμού για τον Euroasia Interconnector, που τώρα πέρασε στα χέρια του ΑΔΜΗΕ Ελλάδας και σίγουρα θα υλοποιηθεί, έχουμε ευρύτερη συνεργασία με το Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας. Η συνεργασία αυτή αφορά όσα συμφωνήθηκαν κατά καιρούς στις τριμερείς συνεργασίες Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ.

Πίσω από τις αρνητικές παρενέργειες, μπορεί όμως να υπάρξουν και κάποιες θετικές εξελίξεις. Αυτές αφορούν το ενδεχόμενο κάποιες διεθνείς ή τοπικές εταιρείες που εδρεύουν στο Ισραήλ, να θελήσουν να μεταφερθούν στην Κύπρο, ενόσω διαρκεί η σύγκρουση με τη Χαμάς.

Το καλύτερο σενάριο για την Κύπρο και την οικονομία της είναι να τερματιστεί το ταχύτερο η κρίση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όλα τα κομμάτια του παζλ θα μπουν στη θέση τους και έτσι θα αποφευχθούν νέοι κίνδυνοι και νέες επιπτώσεις.

Αν, όμως, οι συγκρούσεις και το πολεμικό κλίμα διαρκέσουν για καιρό, τότε τα αρνητικά επακόλουθα θα είναι περισσότερα και χειρότερα για την οικονομία μας. Και αυτό, γιατί κανένας δεν γνωρίζει σήμερα ποιες και πόσες διαστάσεις θα προσλάβει η κρίση.

Με βάση όλα τα πιο πάνω, η κυβέρνηση οφείλει να μελετά τις εξελίξεις και να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να παίρνει αποφάσεις που θα διασφαλίζουν τη θετική πορεία της οικονομίας μας.

Καλώς ή κακώς, βρισκόμαστε σε μια ταραγμένη περιοχή, ενώ η οικονομία μας λόγω του μικρού μεγέθους της και του ανοικτού χαρακτήρα της, είναι ευάλωτη σε έξωθεν αρνητικές εξελίξεις.

Χρειάζεται, λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή, γιατί το τοπίο είναι ρευστό προς το παρόν. Μόνο η συνεχής και στενή παρακολούθηση της κατάστασης, μπορεί να μας προστατεύσει από ενδεχόμενους απρόβλεπτους κινδύνους.

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατήλθαν φοιτητές και ακαδημαϊκοί του ΤΕΠΑΚ

Σε συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας, στο προαύλιο του Κτιρίου της Πρυτανείας, κατήλθαν σήμερα Παρασκευή, φοιτητές του ΤΕΠΑΚ και η Συντεχνία Ακαδημαϊκών (ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ), με αίτημα να...

Πτήση Δένδια πάνω από το Αιγαίο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας πραγματοποήσε πτήση πάνω από το Αιγαίο, με σχηματισμό F-16 Viper της 340 Μοίρας της 115 ΠΜ.

Στουρνάρας: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τον Ιούνιο «βλέπει» την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στο Bloomberg,...

Μικρή υποχώρηση στο ΧΑΚ – Στις 141,61 μονάδες ο γενικός δείκτης

Μικρές πιέσεις δέχθηκε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο, περιορίζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο μόλις 0,25%. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε στη τελευταία συνεδρία της εβδομάδας πτώση...

Γαλλία: Αγρότες με τρακτέρ καταφθάνουν στο Παρίσι

Στους δρόμους του Παρισιού καταφθάνουν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους αγρότες με τρακτέρ, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Αγροτικής Έκθεσης (Salon de...

Στο κόκκινο η Bundesbank: Zημιές πολλών δισ. ευρώ για τη γερμανική κεντρική τράπεζα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, που μετράει 57 χρόνια, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είχε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα, συσσωρεύοντας ζημιές 13,9 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!