16 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 8:54

Ο εμβολιασμός δεν είναι παιχνίδι

Όσοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους να πάνε σπίτι τους

 Κάποιοι φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία του εμβολιαστικού προγράμματος του πληθυσμού. Ίσως να νομίζουν ότι είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνει οποτεδήποτε χωρίς πίεση χρόνου. Ακόμα μπορεί να θεωρούν ότι δεν είναι σοβαρή παράμετρος στην προσπάθεια για καταπολέμηση της πανδημίας.

Κι όμως, το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι η σημαντικότερη και κυριότερη πτυχή της όλης προσπάθειας που καταβάλλει η χώρα για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Μέσα από το εμβολιαστικό πρόγραμμα προστατεύουμε την υγεία του πληθυσμού, διαχειριζόμαστε καλύτερα τους ασθενείς στα νοσοκομεία μας, συμβάλλουμε στην επιστροφή στην κανονικότητα της οικονομίας και το κυριότερο απελευθερώνουμε τους πολίτες και την κοινωνία από το βραχνά των lockdowns.

Αν κάποιοι αδυνατούν να κατανοήσουν αυτές τις πραγματικότητες, τότε να εγκαταλείψουν τα πόστα που τους ανέθεσε η Πολιτεία για να διαχειριστούν το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Αν θεωρούν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο που ανέλαβαν να το δηλώσουν και να πάνε σπίτι τους.

Και για να μην νομιστεί ότι μιλάμε αόριστα, αναφερόμαστε σε όσους έχουν ευθύνη τόσο για τη σωστή λειτουργία της Πύλης Εμβολιασμού και σε όσους διαχειρίζονται ευρύτερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Αυτό που συνέβη τις προηγούμενες ημέρες με τα πολλά τεχνικά προβλήματα στην Πύλη Εμβολιασμού ή με την άρνηση των πολιτών να εμβολιαστούν με το εμβόλιο Astra Zeneca, ναρκοθετούν την υπερπροσπάθεια να εμβολιαστεί έγκαιρα ο πληθυσμός. Κανονικά, η Κύπρος με 800.000 κατοίκους θα έπρεπε να είναι εμβολιασμένη εδώ και μήνες.

Όμως, κακοί χειρισμοί, λανθασμένες αποφάσεις και τώρα απρόβλεπτα προβλήματα κρατούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εκτός εμβολιασμού.

Σχετικό με το θέμα της διαχείρισης της πανδημίας είναι και οι νέες αντιδράσεις για το coronapass. Δεν ξέρουμε τι εισηγούνται όλοι αυτοί που διαφωνούν, όμως που είναι το παράλογο να έχουν δικαίωμα να πηγαίνουν στους δημόσιους χώρους όσοι είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αποδεικτικό rapid test;

Οι αντιδράσεις και οι ενστάσεις φαίνεται να έχουν να κάνουν περισσότερο με επαγγελματικά συμφέροντα, παρά με τη γενική προστασία του πληθυσμού από τη μετάδοση του ιού.

Συνοψίζοντας όλα τα πιο πάνω, καλούμε όλους να σοβαρευτούν και να αντιληφθούν τη σημασία του έγκαιρου εμβολιασμού του πληθυσμού. Χωρίς τον εμβολιασμό των πολιτών ούτε ο τουρισμός, ούτε οι επιχειρήσεις, ούτε η οικονομία ως σύνολο θα λειτουργήσουν κανονικά.

Θα είμαστε μια χώρα που πειραματίζεται και δεν προωθεί λύσεις στο πρόβλημα της πανδημίας. Ας δούμε τι έκανε το Ισραήλ, οι Σεϋχέλλες που εμβολίασαν όλο τον πληθυσμό τους και η Ελλάδα που δημιούργησε νησιά covid free, τα οποία προτιμούνται τώρα από τους τουρίστες.

Το στάδιο που βρισκόμαστε είναι κομβικό. Η κυβέρνηση θα δυσκολευθεί να επιστρέψει σε lockdown, γιατί γνωρίζει ότι θα καταστραφεί η οικονομία. Ο ιός είναι μεταξύ μας και διαχέεται με την ίδια ευκολία με προηγουμένως. Είτε θα εγκύψουμε στον εμβολιασμό για να κλείσουμε την πόρτα στον ιό ή θα μετράμε καθημερινά νέα κρούσματα και ίσως νέους νεκρούς.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, τις προχειρότητες και ας επικεντρωθούμε στο στόχο του εμβολιασμού. Όσον αφορά τους πολιτικούς και τα κόμματα, ας αντιληφθούν ότι το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό για να γίνει επικοινωνιακό παιχνίδι στην προεκλογική εκστρατεία. Οι αλληλοκατηγορίες δεν πείθουν κανένα ψηφοφόρο, γιατί οι πολίτες θέλουν να απαλλαγούν από τον ιό και τίποτε άλλο.

Ιωσήφ Ιωσήφ

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ με δεσμεύσεις κονδυλίων

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα τον προϋπολογισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) για το 2024, δεσμεύοντας με τροπολογίες κονδύλια που αφορούν νομικά...

Ανεβαίνει η θερμοκρασία – Στους 26 βαθμούς το τριήμερο

Ασθενής ψηλή πίεση και σχετικά θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται κατά διαστήματα σκόνη. Σήμερα, θα παρατηρούνται κατά διαστήματα αυξημένες μέσες...

Προκηρύχθηκαν τα σχέδια για το γεωργικό πετρέλαιο

Το Τμήμα Γεωργίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την 7η Προκήρυξη και Υποβολή Αιτήσεων από τις 02/04/2024 μέχρι τις 14/06/2024 για το σχέδιο παραχώρησης ενίσχυσης...

Μονόωρη απεργία στο ΡΙΚ για τους μισθούς

Σε μονόωρη απεργία κατέρχονται σήμερα τα μέλη των συντεχνιών του ΡΙΚ. Ανακοίνωση της ΕΥΡΙΚ αναφέρει ότι "μεταξύ 13:30 -14:30 οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του ΡΙΚ κατέρχονται σε...

Δένδιας: Δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χωρίς την επίλυση του Κυπριακού

Το Κυπριακό αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας, ανεξαρτήτως Κυβερνήσεων, τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Δένδιας σε...

Φωτιά σε δύο αυτοκίνητα στην Πάφο – Εξετάζονται τα αίτια

Φωτιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε δύο οχήματα ιδιοκτησίας ζεύγους σε χωριό της επαρχίας Πάφου. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η φωτιά εκδηλώθηκε στις 21:50. Τα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!