25.8 C
Nicosia
Τρίτη 28 Μάιος 2024 | 15:07

Οι νέες ανατροπές στο ενεργειακό τοπίο

Η εικόνα για τα ενεργειακά έγινε και πάλι… θολή. Εκεί που φαινόταν ότι όλα κυλούσαν ομαλά με βάση τους σχεδιασμούς της Κύπρου, τα συμφωνηθέντα στις τριμερείς μεταξύ μας και των γειτονικών χωρών και το πρόγραμμα των γεωτρήσεων των εταιρειών στην ΑΟΖ μας, φαίνεται ότι υπάρχουν ανατροπές.

Η πρόθεση των ΗΠΑ να εμπλέξουν και την Τουρκία στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου και η αντίθεση τους για τη δημιουργία του αγωγού EastMed, δημιουργεί περιπλοκές. Επίσης, η εμμονή της Τουρκίας, όπως ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ περάσει από τα κατεχόμενα και μετά στην Τουρκία, προκαλεί νέες αναταράξεις στο ενεργειακό τοπίο. Και όλα αυτά, τη στιγμή που η Ευρώπη επιζητά άμεσες λύσεις για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ποντάροντας στα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Σίγουρα, το θέμα δεν είναι ούτε απλό, ούτε εύκολο. Σχετίζεται με τα ευρύτερα γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή μας και μάλιστα αρκετά δυνατών παικτών.

Η Κύπρος από μόνη της δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτά τα θέματα. Θα πρέπει να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις χώρες που υπέγραψε τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες και τις εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί για τα οικόπεδα της ΑΟΖ. Μόνο μέσα από αυτό το διάδρομο επαφών και συζητήσεων μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα που θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα της Κύπρου.

Αν δεν υπάρξει κοινή γραμμή πλεύσης με όλους τους συνεταίρους της Κύπρου, θα βρεθούμε αιχμάλωτοι στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και στους ετσιθελισμούς της Άγκυρας.

Ήδη, μια πρώτη γεύση των σχεδίων των ΗΠΑ πήραμε από τις δηλώσεις της Υφυπουργού Εξωτερικών τους κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Κύπρο. Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είπε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη περίπου ότι θα πρέπει να εμπλακεί και η Τουρκία στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου. Και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι αν η Τουρκία αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεχθεί τον καθορισμό διαχωριστικών γραμμών με την κυπριακή ΑΟΖ, τότε μόνο μπορούμε να συζητήσουμε μαζί της.

Με βάση τα πιο πάνω, γίνεται φανερόν ότι πάμε για νέο μπέρδεμα στον ενεργειακό τομέα. Πάλι η Τουρκία με τις πλάτες των ΗΠΑ, μπαίνει στα πόδια μας.

Όλα αυτά, δυστυχώς, θα δημιουργήσουν νέες αναστολές και νέες καθυστερήσεις στον όλο σχεδιασμό. Θα εμπλέξουμε και πάλι την ενέργεια στην πολιτική διάσταση του κυπριακού. Αν είχαμε να κάνουμε με μια λογική και συνεργάσιμη χώρα ίσως αυτό να βοηθούσε το κυπριακό, όμως η Τουρκία δεν είναι τέτοια. Και σίγουρα, απ’ αυτή την εμπλοκή θα χάσει η Κύπρος τη δυνατότητα να αξιοποιήσει έγκαιρα τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν στην ΑΟΖ της.

Φυσικά, μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει και την Ευρώπη, η οποία επιζητά άρον – άρον φυσικό αέριο, εκτός της Ρωσίας.

Ίσως, αυτή η ανάγκη της Ευρώπης επενεργήσει θετικά στις στοχεύσεις της Κύπρου. Διότι οι ανάγκες της Ευρώπης δεν μπορούν να περιμένουν τις εμμονές της Τουρκίας και τους ανασχεδιασμούς των ΗΠΑ.

Το ζήτημα είναι κατά πόσον εμείς μπορούμε να σπρώξουμε τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό, θα διαφανεί σύντομα…

Ι. Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πολυτελή διαμερίσματα στον Ανατολικό Πύργο της Μαρίνας Αγίας Νάπας

Η Μαρίνα Αγίας Νάπας, μία από τις αρτιότερες και πιο προηγμένες μεικτού τύπου αναπτύξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελεί έναν ολοκληρωμένο προορισμό διαβίωσης,...

Invest Cyprus: Προώθηση της Κύπρου ως διεθνές τεχνολογικό κέντρο

Ο Invest Cyprus, ο κρατικός οργανισμός που προωθεί την Κύπρο ως διεθνή επενδυτικό προορισμό, συμμετείχε στη σημαντικότατη τεχνολογική εκδήλωση Viva Technology, η οποία διεξήχθη...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση δυτικών όπλων σε ρωσικό έδαφος;

Χθες ήταν ο Στόλτενμπεργκ. Σήμερα είναι ο Μπορέλ. Η συζήτηση για το αν μπορεί η Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα δυτικά όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς εναντίον...

Το ΚΝΕ χαιρετίζει την έκκληση Κρατών Μελών της ΕΕ για ένα ανταγωνιστικό ναυτιλιακό τομέα

Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο χαιρετίζει την έκκληση κρατών μελών της ΕΕ για την ανάγκη μιας Ευρωπαϊκής Ναυτιλιακής Βιομηχανικής Στρατηγικής που να υποστηρίζει την ανταγωνιστικότητα...

ΔΗΣΥ για Αρμεύτη: Παγιδευμένο το ΑΚΕΛ σε υποψήφιο με πρόβλημα σύγκρουσης συμφερόντων

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός Λεμεσού για τις δημοτικές εκλογές, αναφέροντας ότι «το ΑΚΕΛ είναι παγιδευμένο σε μια επιλογή υποψηφίου δημάρχου που παρουσιάζει τεράστιο...

Γιατί η Ελλάδα θα έχει σύντομα μικρότερο δημόσιο χρέος από την Ιταλία

Πριν από 14 χρόνια, Ελλάδα και Πορτογαλία «φιγουράριζαν» ως «επίλεκτα» μέλη των PIGS σε ό,τι αφορούσε το δημόσιο χρέος. «Γουρούνια» μάς ονόμασαν ορισμένα αγγλοσαξονικά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!