25.5 C
Nicosia
Πέμπτη 13 Ιούνιος 2024 | 10:01

Να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο με τις κυρώσεις

Δεν γνωρίζουμε που και πως θα καταλήξει η νέα συμπερίληψη κυπριακών εταιρειών και προσώπων στις κυρώσεις των ΗΠΑ και Βρετανίας, όμως το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ανησυχητικό. Και αυτό, όχι μόνο διότι εταιρείες κυπριακής ιδιοκτησίας και συμφερόντων μπήκαν σε λίστα κυρώσεων, αλλά γιατί όλη αυτή η υπόθεση πλήττει κάθετα την οικονομία και το όνομα της Κύπρου διεθνώς.

Έχουμε τη γνώμη ότι η κυβέρνηση, που ορθώς αντέδρασε αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν οι κυρώσεις, θα πρέπει να αναλάβει επιπρόσθετες πρωτοβουλίες για τελικό ξεκαθάρισμα τέτοιων υποθέσεων.

Με απλά λόγια, θα πρέπει να εξασφαλίσει όλο το πλαίσιο κανόνων με το οποίο επιτρέπονται οι δοσοληψίες με ρωσικές εταιρείες, συμφέροντα και πρόσωπα και το κοινοποιήσει σε όλους τους δικηγόρους, λογιστές και άλλους επαγγελματίες που εξυπηρετούν Ρώσους, με την αυστηρή επισήμανση να λάβουν τα μέτρα τους. Με μια τέτοια κίνηση θα τερματιστεί το σημερινό φαινόμενο, όπου η Κύπρος εμφανίζεται συνεχώς ως η χώρα που παραβιάζει τις αποφάσεις της Δύσης, σε σχέση με τη Ρωσία. Και ακόμα με αυτή την πρωτοβουλία θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση για το κατά πόσον κάποιοι παρανόμησαν ή όχι.

Το σημερινό ομιχλώδες τοπίο, όπου οι συμπεριληφθέντες σε λίστες κυρώσεων, αμφισβητούν την ορθότητα των αποφάσεων της Δύσης δεν προσφέρει απολύτως τίποτε.

Αντίθετα, επαυξάνει τις σκιές διεθνώς ότι η Κύπρος συνεχίζει να κάνει πλάτες στους Ρώσους ολιγάρχες είτε για διακίνηση κεφαλαίων, είτε για απόκρυψη χρημάτων και ακίνητης περιουσίας.

Η ευθύνη, λοιπόν, είναι στα χέρια της κυβέρνησης που οφείλει να θέσει όλους έναντι των ευθυνών τους. Στόχος θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη του καλού ονόματος της Κύπρου, οι στενές σχέσεις με τη Δύση και ειδικά την Ε. Ένωση και η μη υπονόμευση του οικονομικού ιστού της χώρας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τώρα που προσέλαβε διάσταση το θέμα και επηρεάζονται άμεσα πολλοί στην Κύπρο, θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις για το μέλλον. Μάλιστα, πληροφορούμαστε ότι τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν κι άλλες κυρώσεις και για άλλες κυπριακές εταιρείες και πρόσωπα.

Η απόφαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για τη σύσταση Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής κυρώσεων δεν μπορεί να έχει τα αναμενόμενα αποτέλεσματα αν εκ των προτέρων δεν ξεκαθαρίσει  τι επιτρέπεται και τι όχι στις σχέσεις με τη Ρωσία. Χωρίς αυτή την προϋπόθεση οι εμπλεκόμενοι θα συνεχίσουν να αμφισβητούν τις επιβαλλόμενες κυρώσεις. Και είναι λογικό με τις τόσες πολλές αποφάσεις κατά της Ρωσίας να είναι σχετικά δύσκολο να τις παρακολουθήσει κανείς.

Ας γίνει, λοιπόν, αφορμή η τελευταία υπόθεση για να ξεμπερδέψουμε με αυτό το θέμα. Η Κύπρος ως χώρα της Ε. Ένωσης τηρεί απαρέγκλιτα τις αποφάσεις της κατά της Ρωσίας και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητόν από όλους. Όσοι θέλουν να παραβιάζουν αυτή την αρχή είναι υπεύθυνοι για τον εαυτό τους. Όμως, δεν δικαιούνται με πράξεις τους να διασύρουν όλη την Κύπρο διεθνώς και να υπονομεύουν την οικονομία.

Ελπίζουμε όλα αυτά να ξεκαθαρίσουν στις συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες μέρες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τους Συνδέσμους των Δικηγόρων και των Λογιστών. Διότι ο ρόλος των Συνδέσμων αυτών είναι πολύ σημαντικός στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Προσοχή, λοιπόν, γιατί ως χώρα είμαστε στο στόχαστρο. Ήδη, πληρώσαμε μια φορά το 2013 με το «κούρεμα» τη νύφη με τα ρωσικά κεφάλαια, ας μην επιτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων εξελίξεων.

Ι. Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μαριούπολη: Κατηγορίες κατά Ρωσίας για «εσκεμμένες» τακτικές λιμοκτονίας

Η Ρωσία ενεπλάκη σε ένα «εσκεμμένο μοτίβο» τακτικών λιμοκτονίας κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μαριούπολης της Ουκρανίας για σχεδόν τρεις μήνες στις αρχές του 2022, σύμφωνα με φάκελο...

Διακοπή εργασιών λόγω υψηλών θερμοκρασιών – Ποιους αφορά

Τους 43 βαθμούς αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία σήμερα, Πέμπτη (13/06), ενώ από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 17:00 το απόγευμα θα βρίσκεται...

Συνάντηση Μακρόν-φον ντερ Λάιεν λίγες μέρες πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής

Στο Παρίσι συναντήθηκαν σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για μια δεύτερη θητεία στην...

Σε επίπεδα-ρεκόρ ο αριθμός των βίαια εκτοπισμένων παγκοσμίως

Σε άνευ προηγουμένου επίπεδα σκαρφάλωσε στα τέλη του Απριλίου ο αριθμός των βίαια εκτοπισμένων σε παγκόσμια κλίμακα, που – σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη,...

Bosch: Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα

Υγιή ανάπτυξη κατέγραψε η Bosch στην Ελλάδα το 2023. Σύμφωνα με τα στελέχη της η εταιρεία διένυσε μια απαιτητική χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο και...

Κίνα: Να επανεξετάσει η ΕΕ την απόφαση για επιβολή φόρου στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα  ζητά το Πεκίνο

Η κινεζική κυβέρνηση «ελπίζει» ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «επανεξετάσει σοβαρά» την απόφασή της να προχωρήσει στην επιβολή επιπρόθετων δασμών σε κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά αυτοκίνητα (ΗΑ) και δεν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!