26.1 C
Nicosia
Σάββατο 30 Σεπτέμβριος 2023 | 10:08

Μια νέα σελίδα ανοίγει για τον τόπο

  • Μεγάλες οι απαιτήσεις της κοινωνίας και πολλές οι προκλήσεις

Η νέα κυβέρνηση, υπό τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου τα ηνία της χώρας. Τώρα, τελείωσαν οι προθέσεις και οι εξαγγελίες. Τώρα, είναι η ώρα των έργων.

Καλώς ή κακώς η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει μεγάλη πίστωση χρόνου. Τα πολλά προβλήματα της κοινωνίας, οι απαιτήσεις των πολιτών και οι πολλές υποσχέσεις που δόθηκαν, υποχρεώνουν τον νέο Πρόεδρο και την κυβέρνηση του να σηκώσουν αμέσως τα μανίκια.

Κυπριακό, οικονομία, ενέργεια, μεταναστευτικό, εργασιακά, υγεία, παιδεία, ψηφιακός μετασχηματισμός, είναι όλα ανοικτά και χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής διαχείρισης.

Ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι στον πρώτο μήνα διακυβέρνησης του θα μπουν σε τροχιά λύσης τα θέματα της ΑΤΑ, το συνταξιοδοτικό και το μεταναστευτικό. Τώρα, προστέθηκε και η σύγκρουση για τη στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών. Σίγουρα, ο νέος Πρόεδρος έχει μελετήσει τα θέματα αυτά και έχει συγκεκριμένες απόψεις που θέλει να προωθήσει. Μακάρι, οι σκέψεις που έχει να βρουν απήχηση και να μπορέσουν να τροχιοδρομηθούν άμεσες λύσεις.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτά στην οικονομία. Οι πολίτες είναι τραυματισμένοι από τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων. Τα δύο αυτά θέματα κτυπούν άμεσα το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και δυστυχώς η διαχείριση τους δεν εξαρτάται από εμάς. Η αύξηση του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο φαινόμενο και οι αυξήσεις επιτοκίων επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Άρα και τα δύο αυτά θέματα εξαρτούνται από εξωγενείς παράγοντες.

Η παράταση που δόθηκε μέχρι τον Απρίλιο (με παρέμβαση του κ.  Χριστοδουλίδη) στην επιχορήγηση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά δεν φαίνεται να ανακουφίζει αρκετά το πορτοφόλι των πολιτών. Απαιτούνται επιπρόσθετα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών.

Είναι φανερόν ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, με πόρους 4.4 δις. ευρώ, μέχρι το 2026 για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τη στήριξη των πολιτών και για προώθηση νέων αναπτύξεων που θα βοηθήσουν την οικονομία να διατηρήσει το θετικό πρόσημο της. Επίσης, μέσω του Ταμείου θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας.

Οι προβλέψεις, τόσο της Κομισιόν, όσο και των ξένων οίκων αξιολόγησης, είναι ότι η οικονομία μας το 2023 θα παραμείνει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά με χαμηλότερη επίδοση. Αυτό από τη μια είναι καλό, αλλά από την άλλη ανησυχητικό, γιατί αν δεν κινηθούν ζωτικοί τομείς, όπως ο τουρισμός και τα ακίνητα, δεν αποκλείεται να υποπέσουμε σε ύφεση.

Οι ενδείξεις για τον τουρισμό του 2023 φαίνονται καλές, αλλά κανένας δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία και ποια διάσταση θα προσλάβει. Για τα ακίνητα, οι τάσεις είναι πτωτικές, λόγω της αύξησης του κόστους κατασκευής τους και της αύξησης των επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια.

Η εικόνα είναι συγκεχυμένη και για πολλούς άλλους τομείς, οπότε όλα είναι ρευστά. Άρα, η νέα κυβέρνηση έχει πολλά να κάνει για να πάει καλά η νέα χρονιά.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα κινηθεί γρήγορα, θα λάβει σωστές αποφάσεις και θα δρομολογήσει σωστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει το αβέβαιο σκηνικό που έχουμε μπροστά μας.

Η όποια καθυστέρηση ή αναποφασιστικότητα για δράση θα έχει επιπτώσεις και δεν θα επιτρέψει να προχωρήσουμε σε μια ανασύνταξη δυνάμεων, ενόψει των μεγάλων προκλήσεων που είναι μπροστά μας.

Οι πολίτες αναμένουν πολλά από τη νέα κυβέρνηση. Η νέα σελίδα που άνοιξε για την Κύπρο πρέπει να συνοδευθεί και από θετικά αποτελέσματα. Αυτό είναι το στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση…

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης σε Μακρόν: Συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων η Ελλάδα

Kοινό βηματισμό εν όψει των δύο ευρωπαϊκών «ραντεβού» της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκουν Ελλάδα και Γαλλία, όπως διαφάνηκε από τη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με...

Σεισμός 3,2 Ρίχτερ στην ανατολική Αττική

Σεισμός μεγέθους 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην ανατολική Αττική, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.  Η δόνηση έγινε αισθητή κυρίως σε περιοχές της ανατολικής...

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας

Στην ακύρωση του διαγωνισμού για το νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας προχώρησε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Σε ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι «στο...

Με οριακή πτώση αποχαιρετά τον Σεπτέμβριο το ΧΑΚ

Με αμελητέες ζημιές ολοκλήρωσε τον Σεπτέμβριο το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει πτώση 0,04% κλείνοντας στις 130.93 μονάδες. Ο Δείκτης FTSE/CysE υποχώρησε στο...

Στις 6 – 8 Οκτωβρίου το 50ο Ράλλυ Κύπρος

Είκοσι έξι πληρώματα θα συμμετάσχουν στο 50ο Ράλλυ Κύπρος, που θα διεξαχθεί το τριήμερο 6-8 Οκτωβρίου 2023 και το οποίο διοργανώνεται από τον Κυπριακό Σύνδεσμο...

Στελέχωση όλων των Υπουργείων και Υφυπουργείων με επαγγελματίες λογιστές

Τη διαδικασία στελέχωσης όλων των Υπουργείων και Υφυπουργείων με επαγγελματίες λογιστές, οι οποίοι ασκούν τον ρόλο του Προϊσταμένου Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης και ηγούνται ομάδας από...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW