8.9 C
Nicosia
Σάββατο 24 Φεβρουάριος 2024 | 5:20

Η επιβράδυνση της οικονομίας και η κυβέρνηση

Στο άρθρο μου στη στήλη αυτή, στις 16 Ιουλίου 2023 (δηλαδή πριν ένα μήνα) με τίτλο «Οικονομία: Έρχεται ένα δύσκολο β΄ εξάμηνο” έγραφα επί λέξει τα εξής :

“Τώρα, το δεύτερο εξάμηνο η οικονομία θα κληθεί να δείξει τις αντοχές της σε εξελίξεις, σε πιέσεις και σε ανατροπές. Ήδη, τα μηνύματα που έρχονται από διάφορους κλάδους δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά, ενώ οι προβλέψεις τόσο της κυβέρνησης και της Ε. Ένωσης, όσο και των διεθνών οίκων αξιολόγησης μιλούν για συρρίκνωση της ανάπτυξης στα επίπεδα του 2-2,5% του ΑΕΠ για όλο το 2023. Οι εξελίξεις δείχνουν ένα δύσκολο β΄ εξάμηνο, αφενός λόγω της μεγάλης αύξησης των επιτοκίων και αφ΄ ετέρου λόγω της αδυναμίας μας να κλείσουμε “τρύπες” που επηρεάζουν δυσμενώς την οικονομία.”

Πριν στεγνώσει το μελάνι των γραφόμενων μου, ήρθε η Στατιστική Υπηρεσία και ανακοίνωσε ότι:

«Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 είναι μειωμένος κατά 0,4%. Συγκεκριμένα,  ο ρυθμός ανάπτυξης το β΄ τρίμηνο του 2023 είναι θετικός και υπολογίζεται σε 2,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Το Υπουργείο Οικονομικών σχολιάζοντας την επιβράδυνση της οικονομίας, είπε ότι:

« Οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν μεγαλύτερη επιβράδυνση από ότι αρχικά αναμενόταν στο ΠΣ 2023-2025.Λαμβάνοντας υπόψη τις ενδείξεις από τα πιο πρόσφατα στοιχεία για χαμηλότερο από τον αρχικά αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας κατά το 1ο εξάμηνο του 2023, και παράλληλα λαμβανομένων υπόψη των επιπτώσεων από τις συνεχιζόμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ για ολόκληρο το 2023 ενδέχεται να διαφοροποιηθεί οριακά προς τα κάτω”

Με βάση όλα τα πιο πάνω είναι φανερόν ότι η στήλη είχε απόλυτο δίκαιο που προειδοποιούσε για την επιβράδυνση της οικονομίας, πριν ακόμα εκδοθούν τα στοιχεία για το β΄ τρίμηνο του 2023.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι το Υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή ως “μη αναμενόμενη” και ταυτόχρονα δεν λέει τίποτα ως προς το τι προτίθεται να πράξει για να αλλάξει την πτωτική τάση της ανάπτυξης.

Αυτό, όμως, είναι πιο ανησυχητικό ακόμα και από τα στοιχεία της επιβράδυνσης. Και αυτό, διότι η κυβέρνηση είτε δεν ανησυχεί όσο πρέπει, είτε δεν έχει υπόψη της μέτρα για βελτίωση της οικονομίας. Αντίθετα, προβαίνει σε έξοδα και σπατάλες που επιδεινώνουν τα δημόσια οικονομικά.

Νομίζουμε ότι η εικόνα στο τέλος του 2023 θα είναι αρκετά χειρότερη, αν δεν κινηθούμε έγκαιρα να στηρίξουμε την οικονομία και τους επιμέρους τομείς της.

Και για να μη νομισθεί ότι γενικολογούμε επαναλαμβάνουμε τα μέτρα που εισηγηθήκαμε στο άρθρο μας στις 16 Ιουλίου και τα οποία είναι τα εξής:

  • Η άμεση διαχείριση των υπαρχόντων προβλημάτων (υπέρογκα επιτόκια, “κόκκινα” δάνεια, εκποιήσεις, ακρίβεια, κλπ).
  • Η άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η προώθηση νέων που θα εκσυγχρονίζουν το κράτος και την οικονομία.
  • Η εστίαση μας στην εξωστρέφεια της οικονομίας, ώστε να αυξήσουμε τις εξαγωγές, να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να φέρουμε νέες εταιρείες στην Κύπρο.
  • Ο επανασχεδιασμός της τουριστικής ταυτότητας της χώρας και η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μας.
  • Η λήψη οριστικών αποφάσεων για τα ενεργειακά, ώστε να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ μας και να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή μας.
  • Η άμεση προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και η εστίαση στους τομείς της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.
  • Η προώθηση των νέων τομέων της οικονομίας, όπως είναι η πράσινη και η γαλάζια ανάπτυξη, η αειφορία, κλπ.

Αναμένουμε να δούμε λοιπόν την αντίδραση της κυβέρνησης σ’αυτά τα άσχημα νέα για την οικονομία μας.

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατήλθαν φοιτητές και ακαδημαϊκοί του ΤΕΠΑΚ

Σε συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας, στο προαύλιο του Κτιρίου της Πρυτανείας, κατήλθαν σήμερα Παρασκευή, φοιτητές του ΤΕΠΑΚ και η Συντεχνία Ακαδημαϊκών (ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ), με αίτημα να...

Πτήση Δένδια πάνω από το Αιγαίο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας πραγματοποήσε πτήση πάνω από το Αιγαίο, με σχηματισμό F-16 Viper της 340 Μοίρας της 115 ΠΜ.

Στουρνάρας: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τον Ιούνιο «βλέπει» την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στο Bloomberg,...

Μικρή υποχώρηση στο ΧΑΚ – Στις 141,61 μονάδες ο γενικός δείκτης

Μικρές πιέσεις δέχθηκε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο, περιορίζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο μόλις 0,25%. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε στη τελευταία συνεδρία της εβδομάδας πτώση...

Γαλλία: Αγρότες με τρακτέρ καταφθάνουν στο Παρίσι

Στους δρόμους του Παρισιού καταφθάνουν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους αγρότες με τρακτέρ, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Αγροτικής Έκθεσης (Salon de...

Στο κόκκινο η Bundesbank: Zημιές πολλών δισ. ευρώ για τη γερμανική κεντρική τράπεζα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, που μετράει 57 χρόνια, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είχε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα, συσσωρεύοντας ζημιές 13,9 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!