26.7 C
Nicosia
Σάββατο 13 Απρίλιος 2024 | 15:55

Απαραίτητη μια νέα πολεοδομική αμνηστία

Η πρόσθεση του Υπουργού Εσωτερικών να προωθήσει μια νέα πολεοδομική αμνηστία κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.

Σ΄ αυτό συνηγορούν πολλοί λόγοι σήμερα, για να ξεκαθαρίσει το ομιχλώδες τοπίο με τους τίτλους ιδιοκτησίας στην Κύπρο.

Κατ’ αρχήν είναι το μείζον και διαχρονικό πρόβλημα με τους ξένους που αγόρασαν κατοικίες και άλλα υποστατικά στην Κύπρο και δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμα τίτλο ιδιοκτησίας.  Το θέμα αυτό καταγγέλθηκε από Βρετανούς αγοραστές σε ΜΜΕ της χώρας τους, δυσφημίζοντας την Κύπρο.  Μάλιστα σε κάποιο Βρετανικό δημοσίευμα αναφερόταν  ότι οι αγορές ακινήτων στην Κύπρο δεν είναι κατοχυρωμένες, διότι δεν χορηγούνται τίτλοι ιδιοκτησίας.  Με τέτοια δημοσιεύματα, αντιλαμβανόμαστε ότι κανένας Βρετανός δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί ξανά για να αγοράσει ακίνητο στην Κύπρο.

Εκτός, όμως, από τους ξένους υπάρχουν και πολλοί Κύπριοι που ενώ αγόρασαν ακίνητο και το εξόφλησαν δεν έχουν πάρει ακόμα τίτλο ιδιοκτησίας.  Και αυτό, γιατί οι εργολάβοι των ακινήτων αυτών προέβησαν σε τόσες πολλές παρατυπίες και ίσως παρανομίες, που δεν επιτρέπουν στην Πολεοδομία και στο Κτηματολόγιο να εγκρίνουν την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας.

Ακόμα, υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία αγοραστών, οι οποίοι αγόρασαν ακίνητο, το ξόφλησαν, αλλά λόγω παράβασης των αδειών οικοδομής από τους εργολάβους ή παρεμβάσεων δικών τους στο ακίνητο, έχουν πάρει τίτλο ιδιοκτησίας με “σημειώσεις”.  Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να πουλήσουν το ακίνητο τους ή να το υποθηκεύσουν, εκτός κι΄ αν διορθώσουν τις παραβάσεις του εργολάβου και τις δικές τους.  Όμως, οι παραβάσεις και παρεμβάσεις μπορεί να είναι τέτοιες που είναι αδύνατη η διόρθωση τους.

Στο σκηνικό αυτό, υπάρχουν και οι πολλές παραβάσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι ανεξάρτητα αν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας, έχουν επιφέρει σοβαρές μετατροπές (προσθήκες πάρκινγκ, ανέγερση ορόφων, δημιουργία νέων δωματίων, κλείσιμο βεραντών κ.α.) στα υποστατικά τους.  Η κατάσταση σ΄ αυτές τις περιπτώσεις είναι χαώδης, με αποτέλεσμα σήμερα οι περισσότεροι τίτλοι ιδιοκτησίας να μην ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα που έχουν τα ακίνητα.

Όλα αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν με αποσπασματικές προσεγγίσεις.  Θα πρέπει η Πολιτεία να προωθήσει μια ενιαία ρύθμιση που να διορθώνει όλες αυτές τις στρεβλώσεις.   Και η λύση αυτή, είναι μόνο μια γενική πολεοδομική αμνηστία που να βάζει τάξη σ΄ αυτό το άναρχο τοπίο με τα ακίνητα.  Η αμνηστία, όμως, θα πρέπει να είναι σωστή, οικονομικά εφικτή και να αφορά όλες τις περιπτώσεις.

Όπως όλοι ξέρουμε, η προηγούμενη πολεοδομική αμνηστία, επί διακυβέρνησης Τάσου Παπαδόπουλου, απέτυχε, διότι το κίνητρο του κράτους ήταν να εξασφαλίσει επιπλέον χρήματα  κι΄ όχι να λύσει το πρόβλημα.

Έχοντας την κακή αυτή εμπειρία υπόψη, σήμερα, θα πρέπει να κινηθούμε με γνώμονα να ξεκαθαρίσουν όλες οι εκκρεμότητες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κύπρο να έχουν όλοι τίτλο ιδιοκτησίας που να συνάδει με την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους.

Γι’  αυτό τα χρηματικά ποσά που θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι σε λογικά επίπεδα, ανάλογα με την παρατυπία.

Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι μετά απ’ αυτή τη βαθιά τομή στα ακίνητα, δεν θα επιτραπεί καμία άλλη παράβαση από εργολάβους ή ιδιοκτήτες ακινήτων.  Για μεν τους εργολάβους δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η συνέχιση των οικοδομών τους και η πώληση των ακινήτων τους, για δε τους ιδιοκτήτες θα πρέπει να επιβάλλονται αυστηρότατα πρόστιμα για κάθε παράβαση.  Για να διαπιστώνεται η μη παράβαση των ιδιοκτήτων, μπορεί να εισαχθεί ρύθμιση για να υποβάλλονται κάθε πέντε χρόνια τοπογραφικά σχέδια των ακινήτων, οπότε οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούν να ελέγχουν αν έγιναν παραβάσεις και που.  Να εφαρμοστεί, δηλαδή, αυτό που εξαγγέλθηκε, το Μ.Ο.Τ. και στα κτήρια.

Με τις υπόλοιπες σημαντικές αλλαγές που προωθούνται για την έκδοση πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής, νομίζουμε ότι η εικόνα στον τομέα των ακινήτων μπορεί να βελτιωθεί και να σταματήσουν τα σημερινά φαινόμενα είτε των καθυστερήσεων, είτε των παρανομιών, είτε των εκτεθειμένων αγοραστών ακινήτων.

Ο τομέας ακινήτων, χρειάζεται ένα γενικό “λίφτινγκ” για να μπει τάξη, να κατοχυρωθούν οι ιδιοκτήτες και να αποκτήσουμε και  αξιοπιστία στο εξωτερικό στον τομέα της πώλησης ακινήτων.

Ι. Ιωσήφ     

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Τύμπανα πολέμου» μεταξύ Ιράν και Ισραήλ – Στέλνουν αντιτορπιλικά στην περιοχή οι ΗΠΑ

Άμεση επίθεση αναμένεται, μέσα στις επόμενες ημέρες, από τις ιρανικές δυνάμεις μετά το χτύπημα του Ισραήλ στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό. Για τον...

ΔΝΤ: Πώς επηρέασαν τις οικονομίες παγκοσμίως τα υψηλά επιτόκια

Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο αύξησαν σημαντικά τα επιτόκια την περασμένη διετία για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, αλλά η ύφεση που θεωρούσαν πολλοί...

Χρυσός: Τι κρύβει η πρόσφατη «λάμψη» του – Τα «στοιχήματα» για 3.000 δολ. και οι φόβοι

Τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή του χρυσού έχει καταγράψει ένα ισχυρό ράλι σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Η τιμή του χρυσού τον Απρίλιο του 2023...

Λιβύη: Μάχες στην καρδιά της Τρίπολης

Ένοπλες ομάδες με επιρροή ενεπλάκησαν σε εχθροπραξίες στην καρδιά της λιβυκής πρωτεύουσας τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, πανικοβάλλοντας πολλούς ανυποψίαστους πολίτες οι οποίοι...

Ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα εν αναμονή της επίθεσης του Ιράν

Νέους φονικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσαν χθες οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ενώ η Χεζμπολάχ, λιβανική παράταξη προσκείμενη στην Τεχεράνη, εκτόξευσε ομοβροντίες ρουκετών...

Σίδνεϊ: Πολλαπλές επιθέσεις με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο-Συνελήφθη ο δράστης

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από ένα εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ, μετά από υποψίες για επίθεση με μαχαίρι, όπως ανέφερε η ειδησεογραφική σελίδα news.com.au. Μία αστυνομική...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!