14.9 C
Nicosia
Κυριακή 5 Μάιος 2024 | 21:32

Δημιουργούνται 397 νέες θέσεις στο δημόσιο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών προχώρησε πριν από λίγο στην έγκριση κατά πλειοψηφία, του αιτήματος για αποπαγοποίηση 397 θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερα δημόσιο τομέα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης του αιτήματος, ο ΔΗΣΥ εξέφρασε αντιδράσεις για επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με ανελαστικές δαπάνες, λόγω του ανοίγματος περίπου 2400 θέσεων το 2023.

Της έγκρισης του αιτήματος, προηγήθηκε ενημέρωση της Επιτροπής από τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, για την πρόθεση της κυβέρνησης να ελέγξει την πορεία του κρατικού μισθολογίου, πρόθεση την οποία εξάγγειλε την περασμένη Παρασκευή από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο κ. Παντελή, είπε ότι το κρατικό μισθολόγιο όπως είναι σήμερα καλύπτει περίπου το 30% του κρατικού προϋπολογισμού, ή το 12% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί στη διεξαγωγή μελέτης για το κρατικό μισθολόγιο και πιο συγκεκριμένα για τον εξορθολογισμό των κλιμάκων του δημοσίου.

Δήλωσε ότι στόχος είναι να υπάρξει κάποια ολοκληρωμένη πρόταση εντός του 2024, η οποία αφού τεθεί ενώπιον των συνδικαλιστικών οργανώσεων, θα κατατεθεί στη Βουλή για έγκριση.

Παράλληλα, τόνισε πως το Υπουργείο επιθυμεί ένα βιώσιμο και διαχειρίσιμο μισθολόγιο, μέσω του οποίου θα γίνεται εξοικονόμηση πόρων, που θα διοχετεύονται για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Όσον αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο, είπε επίσης ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον επόμενο χρόνο, στις αρχές κάθε έτους θα ετοιμάζεται ένα ολοκληρωμένο έγγραφο που θα αναλύει την πολιτική απασχόλησης, λαμβάνοντας υπόψη τις κενές θέσεις και αφυπηρετήσεις.

Το έγγραφο αυτό θα υποβάλλεται στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη για την πλήρωση των νέων θέσεων.

Ο κ. Παντελή ανέφερε ακόμα απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ότι η απασχόληση στο δημόσιο τομέα έχει μειωθεί από το 2012.

Χαρακτηριστικά είπε ότι ο αριθμός των εργαζομένων στα υπουργεία μειώθηκε κατά χίλιους σήμερα σε σχέση με το 2012, ενώ την ίδια ώρα αυξήθηκε ο αριθμός των εκπαιδευτικών από 12,706 που ήταν το 2012, σε περίπου 15 χιλιάδες φέτος.

Είχε προηγηθεί τοποθέτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι στην ομιλία του ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι θέσεις που κενώνονται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι περίπου 700 με 800, ενώ όπως παρατήρησε, το 2023 η κυβέρνηση προχωρά στην πλήρωση 2400 θέσεων.

Ανέφερε περαιτέρω, ότι με βάση το σημείωμα που προωθήθηκε στην Επιτροπή για τις θέσεις που υπολογίζεται να ανοίξουν τον επόμενο χρόνο, ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων στο δημόσιο, είναι μικρότερος από το σημείο κορύφωσης τους το 2012.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι οι απασχολούμενοι στο δημόσιο ανέρχονταν σε 52,267 το 2012 και σήμερα ανέρχονται σε 49295 εργαζόμενους, δηλαδή είναι περίπου τρεις χιλιάδες λιγότεροι από ότι το 2012.

Σημείωσε ωστόσο, ότι με βάση τις θέσεις που αποδεσμευθήκαν μέχρι σήμερα, ο αριθμός των θέσεων θα είναι μεγαλύτερος από ότι το 2012.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ναι, στον Επίτροπο Άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πολύ ορθά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποστήριξε  δημόσια τη θέση της Προέδρου της Κομισιόν για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου Άμυνας στην ΕΕ. Αυτή η προοπτική...

Έφυγε από τη ζωή ο κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών, άφησε ο αγαπημένος κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης. Την είδηση θανάτου του έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ηθοποιών...

Ιερουσαλήμ: Επεισόδιο με προσωπικό φρουρό του Έλληνα προξένου και ισραηλινές δυνάμεις (βίντεο)

Με παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών αφέθηκε ελεύθερος προσωπικός φρουρός του Έλληνα πρόξενου στην Ιερουσαλήμ μετά από επεισόδιο με ισραηλινές δυνάμεις. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην...

Ουκρανία: 2 νεκροί και 6 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο Ντονέτσκ

Η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα της Ουκρανίας. Πλήγμα με ρουκέτες στην επαρχία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον έξι...

Στο Παρίσι σήμερα ο Σι Τζινπίνγκ: Οι 2 στόχοι του Μακρόν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φτάνει σήμερα στο Παρίσι για μια σπάνια επίσημη επίσκεψη. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει 2 στόχους: να τον πιέσει για...

Αϊτή: Απόδραση κρατουμένων από φυλακή – 4 νεκροί

Συνεχίζονται οι αποδράσεις από τις φυλακές της Αϊτής, που βιώνει τρομακτική πολιτική και κοινωνική κρίση. Το βράδυ της Παρασκευής 8 έγκλειστοι απέδρασαν από φυλακή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!