27.6 C
Nicosia
Παρασκευή 24 Μάιος 2024 | 12:32

Δημιουργούνται 397 νέες θέσεις στο δημόσιο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών προχώρησε πριν από λίγο στην έγκριση κατά πλειοψηφία, του αιτήματος για αποπαγοποίηση 397 θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερα δημόσιο τομέα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης του αιτήματος, ο ΔΗΣΥ εξέφρασε αντιδράσεις για επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με ανελαστικές δαπάνες, λόγω του ανοίγματος περίπου 2400 θέσεων το 2023.

Της έγκρισης του αιτήματος, προηγήθηκε ενημέρωση της Επιτροπής από τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, για την πρόθεση της κυβέρνησης να ελέγξει την πορεία του κρατικού μισθολογίου, πρόθεση την οποία εξάγγειλε την περασμένη Παρασκευή από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο κ. Παντελή, είπε ότι το κρατικό μισθολόγιο όπως είναι σήμερα καλύπτει περίπου το 30% του κρατικού προϋπολογισμού, ή το 12% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί στη διεξαγωγή μελέτης για το κρατικό μισθολόγιο και πιο συγκεκριμένα για τον εξορθολογισμό των κλιμάκων του δημοσίου.

Δήλωσε ότι στόχος είναι να υπάρξει κάποια ολοκληρωμένη πρόταση εντός του 2024, η οποία αφού τεθεί ενώπιον των συνδικαλιστικών οργανώσεων, θα κατατεθεί στη Βουλή για έγκριση.

Παράλληλα, τόνισε πως το Υπουργείο επιθυμεί ένα βιώσιμο και διαχειρίσιμο μισθολόγιο, μέσω του οποίου θα γίνεται εξοικονόμηση πόρων, που θα διοχετεύονται για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Όσον αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο, είπε επίσης ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον επόμενο χρόνο, στις αρχές κάθε έτους θα ετοιμάζεται ένα ολοκληρωμένο έγγραφο που θα αναλύει την πολιτική απασχόλησης, λαμβάνοντας υπόψη τις κενές θέσεις και αφυπηρετήσεις.

Το έγγραφο αυτό θα υποβάλλεται στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη για την πλήρωση των νέων θέσεων.

Ο κ. Παντελή ανέφερε ακόμα απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ότι η απασχόληση στο δημόσιο τομέα έχει μειωθεί από το 2012.

Χαρακτηριστικά είπε ότι ο αριθμός των εργαζομένων στα υπουργεία μειώθηκε κατά χίλιους σήμερα σε σχέση με το 2012, ενώ την ίδια ώρα αυξήθηκε ο αριθμός των εκπαιδευτικών από 12,706 που ήταν το 2012, σε περίπου 15 χιλιάδες φέτος.

Είχε προηγηθεί τοποθέτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι στην ομιλία του ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι θέσεις που κενώνονται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι περίπου 700 με 800, ενώ όπως παρατήρησε, το 2023 η κυβέρνηση προχωρά στην πλήρωση 2400 θέσεων.

Ανέφερε περαιτέρω, ότι με βάση το σημείωμα που προωθήθηκε στην Επιτροπή για τις θέσεις που υπολογίζεται να ανοίξουν τον επόμενο χρόνο, ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων στο δημόσιο, είναι μικρότερος από το σημείο κορύφωσης τους το 2012.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι οι απασχολούμενοι στο δημόσιο ανέρχονταν σε 52,267 το 2012 και σήμερα ανέρχονται σε 49295 εργαζόμενους, δηλαδή είναι περίπου τρεις χιλιάδες λιγότεροι από ότι το 2012.

Σημείωσε ωστόσο, ότι με βάση τις θέσεις που αποδεσμευθήκαν μέχρι σήμερα, ο αριθμός των θέσεων θα είναι μεγαλύτερος από ότι το 2012.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείωση αφίξεων μεταναστών – Ανάκληση καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας από 29 Σύρους

Σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα είναι οι αφίξεις μεταναστών σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου,...

Πυρκαγιά κοντά σε σπίτια στον Άγιο Αθανάσιο

Πυρκαγιά πλησίον κατοικημένης περιοχής πάρα τη περιοχή Αγίου Αθανασίου Λεμεσού(Σφαλαγγιώτισσα) ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής (24/5). Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα...

Παγκύπρια διαμαρτυρία έξω από τη Νομική Υπηρεσία για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου

Παγκύπρια διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας, σχετικά με την υπόθεση του Θανάση Νικολάου διοργανώνει η Παγκύπρια Επιτροπή Μητέρων - Συγγενών Εθνοφρουρών,...

G7: Στο επίκεντρο οι διαφορετικές οικονομικές επιδόσεις

Στη σκιά μιας ανάπτυξης δύο ταχυτήτων στην παγκόσμια οικονομία συνεδριάζει η G7 στη Στρέσα της Ιταλίας, καθώς οι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν την προοπτική ασυγχρόνιστων νομισματικών πολιτικών. Οι υπουργοί...

Κανόνες για ταχύτερη αξιολόγηση και διάθεση νέων φαρμάκων, ανακοίνωσε η Κυριακίδου

Νέους κανόνες για τα χρονοδιαγράμματα και τις διαδικασίες για κοινές κλινικές αξιολογήσεις φαρμάκων σε επίπεδο ΕΕ προτείνει η Κομισιόν, με στόχο τη διευκόλυνση και...

Παπούα Νέα Γουινέα: Φόβοι για εκατόμβη νεκρών από μεγάλη κατολίσθηση

Φόβοι για δεκάδες νεκρούς –ενδεχομένως και περισσότερους από 100- εκφράζονται έπειτα από μεγάλη κατολίσθηση σε απομακρυσμένο χωριό στην Παπούα Νέα Γουινέα. Η κατολίσθηση, σύμφωνα με το Reuters, σημειώθηκε στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!