Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέλεξαν οι ψηφοφόροι στην Τουρκία ανάβοντας, έτσι, το πράσινο φως για την παραμονή του Τούρκου προέδρου στην εξουσία για ακόμη πέντε χρόνια με τα οποία εισέρχεται, πλέον, στην τρίτη δεκαετία της πολιτικής του ηγεμονίας στη γείτονα.

Έχουν περάσει πια 21 έτη κατά τη διάρκεια των οποίων ο Ταγίπ Ερντογάν μεταμόρφωσε την Τουρκία κατ’ εικόνα και καθ’ομοίωσιν του συγκεντρώνοντας ολοένα και περισσότερες εξουσίες χρόνο με τον χρόνο, φυλακίζοντας ολοένα και περισσότερους αντιπάλους-επικριτές του και ανακαλύπτοντας ολοένα και πιο ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές. Τίποτε δεν στάθηκε ικανό για να του στερήσει την εξουσία. Ούτε η πανδημία του κορωνοϊού, ούτε το διπλό χτύπημα των φονικών σεισμών του περασμένου Φεβρουαρίου, ούτε όμως και η διαλυμένη οικονομία της χώρας. Σίγουρα όμως τον έφθειραν.

Μπορεί ο δεσμός Ταγίπ Ερντογάν και τουρκικού λαού να μοιάζει πολύ ισχυρός για να «πεθάνει» καθώς οι υποστηρικτές του βλέπουν τον Τούρκο πρόεδρο ως μέλος της οικογένειάς τους – σχεδόν σαν μία πατρική φιγούρα στη ζωή τους – αλλά ο ηττημένος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τον έκανε να τρέξει και να δώσει τη μάχη της ζωής του για την πολιτική του επιβίωση. Ήταν άλλωστε η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Τουρκίας που η μάχη για τις προεδρικές εκλογές οδηγήθηκε σε δεύτερο γύρο.

Χθες το βράδυ οι δρόμοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας άνηκαν στους ψηφοφόρους του Τούρκου προέδρου. Η οικονομική κρίση για λίγο ξεχάστηκε. Κανείς δεν πεινούσε και όλοι ήταν για λίγο, πλούσιοι. Ένα υπαίθριο πάρτι στήθηκε πρώτα με κόρνες οχημάτων, ύστερα με συνθήματα, αργότερα με χορό και τραγούδι και το σήμα των Γκρίζων Λύκων ενώ ψηφοφόροι του Ταγίπ Ερντογάν μπήκαν και μέσα στην Αγία Σοφία που έχει μετατραπεί σε τζαμί για να τιμήσουν τη νίκη του.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος προτού καν ανακοινωθεί επισήμως η νέα του εκλογική νίκη, η οποία σηματοδοτεί μία ακόμη επανεκλογή του, είχε σταθεί στην οροφή ενός λεωφορείου που ήταν σταθμευμένο μπροστά από την κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη και τραγουδώντας “Duyanlara Duymayanlara”, σε όσους δηλαδή «ακούν και δεν ακούν», έδινε το σύνθημα έναρξης των πανηγυρισμών στους υποστηρικτές του. Ήταν το πρώτο επινίκιο μήνυμά του και σε αυτό αποχαιρέτισε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επαναλαμβάνοντας το γνωστό πλέον «Bye-bye Κεμάλ», τονίζοντας ότι «θα τηρήσουμε όλες τις υποσχέσεις που δώσαμε στον λαό» και ότι «κάθε εκλογή είναι μία αναγέννηση» για να ευχαριστήσει τον Θεό «που απάντησε στις προσευχές μας».

Λίγες ώρες αργότερα και ενώ πλέον το σκοτάδι είχε πέσει, το «Λευκό Σαράι» των 40.000 τμ στην Άγκυρα είχε φωταγωγηθεί. Εκεί, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, τον περίμεναν 320.000 ψηφοφόροι του επί τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Εκείνος εξήλθε στο μπαλκόνι και άρχισε να τραγουδά. «Δεν είμαστε οι μόνοι νικητές. Νικητής είναι η Τουρκία, νικητής η δημοκρατία μας» τόνισε απευθύνοντας ένα ενωτικό μήνυμα ενώ, ξεκινώντας την ομιλία του, είχε φωνάξει, «πώς είναι δυνατόν να μην αγαπάμε αυτό το έθνος;».

Δηλώνοντας έτοιμος να εγκαινιάσει τον «Αιώνα της Τουρκίας» υπογράμμισε ότι «θα οικοδομήσουμε μία ισχυρή οικονομία» υποσχόμενος στον τουρκικό λαό ότι «θα δει τον πληθωρισμό να μειώνεται» ενώ, ξεκαθάρισε ότι «κορυφαία προτεραιότητα θα συνεχίσουν να αποτελούν η ανοικοδόμηση των καταστραμμένων πόλεων» από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης η κατήφεια και η απογοήτευση ήταν ζωγραφισμένες στα πρόσωπα των ηττημένων για την μεγαλύτερη ευκαιρία που έχασαν. Στα κεντρικά γραφεία του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Άγκυρα ο επικεφαλής της συσπειρωμένης κατά Ερντογάν εξακομματικής αντιπολίτευσης. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανεβαίνει στο βήμα αλλά δεν παραιτείται.

«Σε αυτές τις εκλογές η βούληση του λαού να αλλάξει την αυταρχική κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη, παρά όλες τις πιέσεις. Ζήσαμε την πιο άδικη προεκλογική διαδικασία των τελευταίων ετών» τόνισε. «Παρά αυτό το κλίμα φόβου» συνέχισε «θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους επικεφαλής του συνασπισμού και όλους μας τους συμπολίτες. Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και η Εθνική Συμμαχία θα συνεχίσουν να παλεύουν με όλα τα μέλη τους. Θα συνεχίσουμε να είμαστε πρωτοπόροι σε αυτή τη μάχη μέχρι η πραγματική δημοκρατία να έρθει στη χώρα μας» είπε ενώ, υπογράμμισε ότι «η μεγαλύτερή μου λύπη είναι τα προβλήματα τα οποία περιμένουν την Τουρκία».

Μεγάλο στοίχημα για την αντιπολίτευση είναι να παραμείνει ενωμένη αφού, η Τουρκία σε έναν χρόνο θα οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, δεν είχε προβεί σε καμία δήλωση ενώ, πολλοί αναμένουν εκείνος να διαδεχθεί τον Κιλιτσντάρογλου στην προεδρία του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Το βλέμμα των αναλυτών εστιάζει από εδώ και στο εξής στην επόμενη ημέρα της κάλπης, στα προβλήματα που εδώ και καιρό ζητούσαν λύση και στα νέα που καραδοκούν. Για παράδειγμα, μπορεί ο Ερντογάν νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής να μοίραζε σαν σύγχρονος Σουλτάνος, χρήματα σε ψηφοφόρους του ωστόσο τα κρεμμύδια για τα οποία δεν τον θυσίασε ο λαός μπορεί να κάνουν τη γείτονα αλλά και τον νικητή της κάλπης να δακρύσει εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης στη χώρα.

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραμένει διχασμένη και πολωμένη. Μπορεί ο Ερντογάν να κέρδισε με 52.16% όμως το 47.84% των Τούρκων πολιτών ψήφισε υπέρ της αλλαγής και για τα επόμενα πέντε χρόνια θα πρέπει να συνεχίσει να ζει με τον «διάολο» που ήξερε. «Bye – bye Κεμάλ» αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει… ακόμη.

Πηγή: skai.gr