16.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 2:33

Το ΧΑΚ προωθεί ένα νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό με διεύρυνση των προϊόντων και υπηρεσιών του

  • Εργαζόμαστε διαρκώς βάσει ενός αναπτυξιακού μοντέλου το οποίο θα επανατοποθετήσει το χρηματιστηριακό θεσμό ως σημαντικό άξονα εταιρικής και οικονομικής πολιτικής, με αντίστοιχο όραμα

Το 2022 ήταν μέχρι σήμερα τόσο για τη διεθνή οικονομία, όσο και την Κυπριακή οικονομία, μία δύσκολη χρονιά με πολλές προκλήσεις και ιδιαιτερότητες.  Μετά από την τεράστια υγειονομική κρίση του κορωνοϊού Covid-19 που βίωσε η ανθρωπότητα κατά τα δύο προηγούμενα έτη και τις πολύ αρνητικές συνέπειες της εξέλιξης αυτής στις οικονομίες και στις κοινωνίες ευρύτερα, ακολούθησε ως γνωστόν εντός του 2022 η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με  την όξυνση των γεωπολιτικών συνθηκών, καθώς και την κορύφωση της κρίσης σε θέματα διακίνησης του εμπορίου, της ενέργειας και των πρώτων υλών, όπου οι οικονομίες παγκόσμια δέχθηκαν σημαντικά πλήγματα στα θέματα ανάπτυξης αλλά και στις προοπτικές τους.

Αντίστοιχα, είχαμε καταγράψει κατά την περίοδο αυτή σε παγκόσμιο επίπεδο, τις πιέσεις που δέχθηκαν οι Αγορές λόγω των αρνητικών αυτών συνθηκών, καθώς και της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να καταγράφεται για τη διεθνή και την Ευρωπαϊκή οικονομία.

Όσον αφορά στις Κυπριακές επιχειρήσεις και στην οικονομία της χώρας μας ευρύτερα, βάσει των επίσημων στατιστικών στοιχείων φαίνεται να καταγράφεται ένας σημαντικά ψηλός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης εντός του 2022, συγκριτικά και  με την ύφεση που είχε παρουσιαστεί κατά τα προηγούμενα χρόνια λόγω των προαναφερθέντων αρνητικών συνθηκών.

Η ανάπτυξη αυτή στην Κύπρο προήλθε από αριθμό επιχειρηματικών τομέων της Κυπριακής οικονομίας που επέδειξαν σημαντικά επίπεδα ανθεκτικότητας, ευελιξίας και προσαρμοστικότητας στα νέα δεδομένα, με τη σημαντικότερη συμβολή να έχει ο τομέας των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανόμενου αναμφίβολα του τουριστικού τομέα. Παρόλη την αβεβαιότητα και τα προβλήματα που καταγράφηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 και τις αρνητικές μέχρι τότε διαφαινόμενες προοπτικές για τα δεδομένα του συνόλου της χρονιάς, εντούτοις ο τομέας αυτός επέδειξε ισχυρά αντανακλαστικά και συνέβαλε με θετικό πρόσημο στη διατήρηση του καλού επιπέδου ανάπτυξης της οικονομίας για το 2022.

Όσον αφορά  στο 2023, οι προοπτικές παραμένουν δύσκολες και το οικονομικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από  αυξημένη αβεβαιότητα, εν μέσω και μίας παρατεταμένης ύφεσης που διαχέεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που χωρίς αμφιβολία, οι προεκτάσεις της αναμένεται να επηρεάσουν και την Κυπριακή οικονομία.

Σ’ αυτό το ευμετάβλητο οικονομικό και εταιρικό περιβάλλον, ο ρόλος των Αγορών καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικός στην οικονομία.  Πρόσθετα από τις πιέσεις που δέχθηκαν οι αγορές εντός του 2022, είχαμε καταγράψει και διάφορα προβλήματα σε Αγορές κρυπτονομισμάτων κι’ άλλων νεοφανών σχετικά επενδυτικών προϊόντων.  Έχουμε την εκτίμηση ότι ο ρόλος των παραδοσιακών αγορών, θα πρέπει εκ νέου να επαναπροσδιοριστεί και αυτές να εξακολουθήσουν, με αυξημένους ρυθμούς, να συμβάλλουν στην εταιρική και οικονομική ανάπτυξη. Η Κυπριακή οικονομία και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αξιοποιήσουν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στο πλαίσιο της ανάπτυξης τους, για να αντληθούν τα απαραίτητα κεφάλαια μέσω της αγοράς.  Ήδη προωθούνται, εντός του πλαισίου του ταμείου ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης της ΕΕ καθώς και ευρύτερα, αριθμός νέων σημαντικότατων έργων υποδομής και ανάπτυξης όπου πλέον το κυπριακό επιχειρείν θα πρέπει οπωσδήποτε να εντάξει στην agenda του και την επιλογή του Χρηματιστηρίου, τόσο για εισαγωγές νέων εταιρειών, όσο και για την  άντληση νέων κεφαλαίων και για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Το Συμβούλιο και η Διεύθυνση του Χρηματιστηρίου, υιοθετώντας κατά τα τελευταία χρόνια εν μέσω δύσκολων συνθηκών, ένα έντονα αναπτυξιακό προσανατολισμό, στοχεύουν διαρκώς στη διεύρυνση των Αγορών, των Προϊόντων και των υπηρεσιών του Οργανισμού, με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας και αποτελεσματικών διαδικασιών, για τη βέλτιστη δυνατή εξυπηρέτηση πολλαπλών επιχειρηματικών και επενδυτικών επιλογών.

Σημαντική παράμετρος που προωθείται την περίοδο αυτή είναι η υλοποίηση της απόφασης για την αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, ώστε ο σημαντικός αυτός θεσμός της Αγοράς να εισέλθει σ’ ένα νέο στάδιο ανάπτυξης και καθιέρωσης του, για ενίσχυση των επιχειρήσεων, της κυπριακής οικονομίας και για την προώθηση των επενδύσεων. Πρόσθετα από τη διεύρυνση των παραδοσιακών αγορών του, το Χρηματιστήριο κατά τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζοντας και το σημαντικό τομέα της ενέργειας και της αξιοποίησης νέων ευκαιριών, έχει εισέλθει με πρωτοβουλίες του και στον ιδιαίτερα σημαντικό αυτόν τομέα. Αναφέρω ενδεικτικά τη συμμετοχή του Χρηματιστηρίου από το 2020 στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, με θετική έως τώρα συνεισφορά και προοπτική, την παροχή υπηρεσιών στο Δημόσιο για τον εκπλειστηριασμό των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του Θερμοκηπίου, την πρόταση του ΧΑΚ για λειτουργία της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού, τη συμφωνία του ΧΑΚ με το Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου για την παροχή υπηρεσιών στην υπό προετοιμασία Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού που  θα λειτουργήσει προσεχώς, κ.α.

Πρόσθετα το ΧΑΚ έχει ενδυναμώσει τις υπηρεσίες του προς το Δημόσιο για τα θέματα του Δημοσίου Χρέους, μέσω της αξιοποίησης της τεχνογνωσίας και της προηγμένης τεχνολογίας και εμπειρίας του. Ταυτόχρονα, έχει διευρύνει τις υπηρεσίες του σε θέματα εκκαθάρισης συναλλαγών και διασυνοριακής μεταφοράς αξιών, μέσω της συμφωνίας που συνομολογήθηκε με το Χρηματιστήριο της Ελβετίας SIX SIS.

Πρόσθετα, το ΧΑΚ έχει εμπλουτίσει και τις υπηρεσίες του μέσω του Κεντρικού Μητρώου / Αποθετηρίου για θέματα τήρησης μητρώων και για τα συλλογικά επενδυτικά σχέδια, αναγνωρίζοντας και την αναγκαιότητα εξυπηρέτησης και του σημαντικού αυτού νέου τομέα, για την Κύπρο.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να σημειώσω ότι εργαζόμαστε διαρκώς βάσει ενός αναπτυξιακού μοντέλου το οποίο θα επανατοποθετήσει το χρηματιστηριακό θεσμό ως σημαντικό άξονα εταιρικής και οικονομικής πολιτικής, με αντίστοιχο όραμα, ως αυτό προαναφέρεται.  Στο πλαίσιο αυτό, είναι επιβεβλημένη η διαρκής και ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Κύπρου, για το θεσμό του χρηματιστηρίου.

Εισερχόμενοι λοιπόν σε μία νέα δυναμική εποχή, θα πρέπει να δώσουμε την απαραίτητη στήριξη και εχέγγυα στο Χρηματιστήριο για να αναπτυχθεί και να συμβάλει με θετικό πρόσημο στην εταιρική και οικονομική ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της χώρας μας γενικότερα.

Πρόεδρος του συμβουλίου ΧΑΚ κ. Μαρίνος Χριστοδουλίδης

Άρθρο από το περιοδικό Nomisma

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!