19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 2:56

Το αίτημα της Κύπρου για τροποποίηση του σχεδίου ανάκαμψης – Οι στόχοι και τα επόμενα βήματα

Αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τροποποίηση του εθνικού της σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, υπέβαλε την 1η Σεπτεμβρίου η Κύπρος, στο οποίο επιθυμεί επίσης να προσθέσει κεφάλαιο για το REPowerEU, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι έχει πλέον στη διάθεσή της έως και δύο μήνες για να αξιολογήσει κατά πόσον το τροποποιημένο σχέδιο εξακολουθεί να πληροί όλα τα κριτήρια αξιολόγησης του κανονισμού ΜΑΑ.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι το προτεινόμενο κεφάλαιο της Κύπρου για το REPowerEU αφορά μέτρα που σχετίζονται με την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών και την έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της πράσινης μετάβασης. «Περιλαμβάνει δύο νέες μεταρρυθμίσεις και δύο νέες επενδύσεις για την επίτευξη των στόχων του REPowerEU, καθώς και πέντε υφιστάμενα μέτρα που κλιμακώνονται», προστίθεται.

Επισημαίνεται ότι η προτεινόμενη από την Κύπρο τροποποίηση του σχεδίου προβλέπει επίσης την αφαίρεση επτά επενδύσεων από το αρχικό σχέδιο, μία εκ των οποίων μεταφέρεται στο χρηματοδοτούμενο από δάνεια τμήμα του σχεδίου, καθώς και την τροποποίηση περίπου 50 προγραμματισμένων μέτρων.

«Το αίτημα της Κύπρου για την τροποποίηση του σχεδίου της βασίζεται στην ανάγκη συνυπολογισμού του υψηλού πληθωρισμού του 2022, των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού και της προς τα κάτω αναθεώρησης της μέγιστης κατανομής επιχορηγήσεων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) από 1,01 δισ. ευρώ σε 0,92 δισ. ευρώ», αναφέρεται. Υπογραμμίζεται ότι «η αναθεώρηση αποτελεί μέρος της επικαιροποίησης του Ιουνίου του 2022 στο κλειδί κατανομής επιχορηγήσεων του ΜΑΑ και αντικατοπτρίζει τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα της Κύπρου το 220 και το 2021 σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις».

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι «η Κύπρος ζήτησε να μεταφερθεί το μερίδιό της από το αποθεματικό προσαρμογής στο Brexit, ύψους 52 εκατ. ευρώ, στο οικείο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας». «Μαζί με τα κονδύλια των επιχορηγήσεων του ΜΑΑ και του REPowerEU για την Κύπρο (0,92 δισ. ευρώ και 52,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), και με το ποσό του αρχικού αιτήματος της Κύπρου για δάνεια του ΜΑΑ ύψους 0,2 δισ. ευρώ, τα κονδύλια του υποβληθέντος τροποποιημένου σχεδίου ανέρχονται πλέον σε 1,22 δισ. ευρώ», προσθέτει.

«Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι έχει πλέον στη διάθεσή της έως και δύο μήνες για να αξιολογήσει κατά πόσον το τροποποιημένο σχέδιο εξακολουθεί να πληροί όλα τα κριτήρια αξιολόγησης του κανονισμού ΜΑΑ. Εάν η αξιολόγηση της Επιτροπής είναι θετική, θα υποβάλει πρόταση για τροποποιημένη εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου που θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στο κυπριακό σχέδιο. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους έως και τέσσερις εβδομάδες για να εγκρίνουν την αξιολόγηση της Επιτροπής», αναφέρει καταληκτικά.

Πρόεδρος και πολιτικοί αρχηγοί είδαν το Σχέδιο Ανάκαμψης – Στόχος να μην χαθεί ούτε ευρώ από τα 1.2 δισ. της ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, σύσκεψης με τους πολιτικούς αρχηγούς με θέμα το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε ότι «η σύσκεψη αφορούσε τον συντονισμό ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των οροσήμων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όπως είναι γνωστό, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητάς αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα σε επίπεδο ΕΕ.

Το κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ορόσημο και για τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας.

Μέχρι σήμερα, ήδη, έχουν υλοποιηθεί πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις με τη στενή συνεργασία εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας.

Και είναι ακριβώς σε αυτό τον άξονα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών, ενημέρωσε και συζήτησε με τους πολιτικούς αρχηγούς πώς αυτή η συνεργασία μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, έχοντας πάντοτε ενώπιον μας αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση, αυτό το πολύ σημαντικό σχέδιο, της ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας, ιδιαίτερα μετά και το RepowerEU για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τα κονδύλια που θα πρέπει να αφιερωθούν σε αυτή την πράσινη μετάβαση.

Είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το Σχέδιο ως προς την άντληση των κονδυλίων, αλλά ίσως πολύ περισσότερο για να μπορέσουν να υλοποιηθούν αυτές οι πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της χώρας μας, στο να καταστήσουν την Κύπρο ένα ακόμη πιο σύγχρονο, πιο ψηφιακό ευρωπαϊκό κράτος».

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια καθυστέρηση στη δεύτερη δόση, δεν είναι μόνο η Κύπρος το μοναδικό κράτος μέλος που έχει αυτή τη καθυστέρηση, 17 εκ των 27 κρατών μελών έχουν εκταμιεύσει τη δεύτερη δόση. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2023 να έχουμε αγγίξει τα ορόσημα και της δεύτερης και της τρίτης δόσης, για να γίνει η αίτηση για εκταμίευση αυτών των ποσών, αλλά και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων γιατί, επαναλαμβάνω, αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι μόνο η εκταμίευση των ποσών, αλλά και η υλοποίηση των πολύ σημαντικών μεταρρυθμίσεων».

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι από το 1,2 δισ ευρώ του ταμείου, το 1 δισ αποτελεί χρηματοδότηση και τα 200 εκατ. ευρώ, δανεισμό.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι η Κυβέρνηση είναι σε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις τροποποιήσεις, προσθέτοντας ότι «είναι μια κοινή πρόκληση για όλα τα κράτη μέλη η ανταπόκριση στα σχέδια ανάκαμψής και ανθεκτικότητας».

*Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι απόψεις που εκφράζονται είναι μόνο των συντακτών και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα εκείνες της ΕΕ ή της ΓΔ Περιφερειακής Πολιτικής. Ούτε η ΕΕ, ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για αυτές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο αγωγός που σήμανε την άνοδο και την πτώση της παγκοσμιοποίησης

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, η Σολβάιγκ Άρτσμαν, συνταξιούχος στο νησί Γκότλαντ της Σουηδίας, ξύπνησε με τρομερά νέα. Ο Nord Stream 1 και ο Nord...

Έντονες βροχές σε περιοχές της Λευκωσίας

 ΄Εντονες βροχοπτώσεις και δυνατοί άνεμοι εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Λευκωσίας. Λίγο πριν τις 5:00 το απόγευμα, σε διάφορα σημεία της Λευκωσίας, άνοιξαν οι κρουνοί...

Η Κύπρος γιορτάζει την επέτειο των 20 χρόνων της ένταξης της στην ΕΕ – Δείτε live την εκδήλωση στο Προεδρικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδήλωση που διοργανώνει η Κυπριακή Κυβέρνηση, με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι ετών από την ημέρα που η Κύπρος εντάχθηκε στην...

Δέντρο ελιάς στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου φύτεψαν Χριστοδουλίδης και Φον ντερ Λάιεν

Δέντρο ελιάς φύτεψαν το απόγευμα της Τετάρτης, πλησίον της εισόδου του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και η Πρόεδρος της...

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Γεωργία Ψαριά

Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης άφησε στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας την τελευταία της πνοή η μάχιμη και αγαπητή δημοσιογράφος, Γεωργία Ψαριά, μετά...

Λεμεσός: Συνελήφθη 23χρονος για κατοχή 1980 κροτίδων !

Ως ύποπτος για παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών συνελήφθη 23χρονος, μετά τον εντοπισμό 1980 κροτίδων στην οικία του, στη Λεμεσό. Σύμφωνα με το ΤΑΕ Λεμεσού, μετά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!