18.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 1:37

Τι κληρονομιά αφήνει ο Τραμπ στον Μπάιντεν;

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχωρεί αύριο από τον Λευκό Οίκο και την Ουάσινγκτον αφήνοντας μιας πολωμένη Αμερική στον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα οι Αμερικανοί περιμένουν τη δίκη του απερχόμενου προέδρου στη Γερουσία, καθώς ο Τραμπ έσπασε ένα ιστορικό ρεκόρ με την δεύτερη παραπομπή του σε δίκη με την κατηγορία της υποκίνησης βίας κατά της αμερικανικής κυβέρνησης για τον ρόλο του στην εισβολή στο Καπιτώλιο κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Την αυριανή ημέρα, Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, πραγματοποιείται η επίσημη αλλαγή σκυτάλης στην εξουσία των ΗΠΑ καθώς ο Τζο Μπάιντεν ορκίζεται ως νέος πρόεδρος στην Ουάσιγκτον.  Ο Τραμπ σπάζοντας μια μακρά παράδοση όχι μόνο δεν πρόκειται να παρευρεθεί στην ορκωμοσία αλλά θα αναχωρήσει νωρίς το πρωί για το θέρετρό του στη Φλόριντα. Εκεί θα ξεκινήσει την μετά την προεδρία ζωή του.

Ο τελευταίος πρόεδρος που επέλεξε να μην παρευρεθεί στην ορκωμοσία του διαδόχου του ήταν ο Άντριου Τζόνσον το 1869.

Παρόλο όμως που η απουσία του Τραμπ από την ορκωμοσία του Μπάιντεν θα σπάσει μια παράδοση που μετρά πάνω από ένα αιώνα, ενισχύεται με αυτό τον τρόπο η ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας στις ΗΠΑ- με τον Μπάιντεν μάλιστα να δηλώνει  ότι είναι «καλό πράγμα» που ο Τραμπ θα απουσιάζει.

Ο Μπάιντεν φτάνει αύριο στην Ουάσινγκτον ενώ ο Τραμπ δεν αναμένεται ούτε να τον χαιρετήσει . Όλοι οι εν ζωή Αμερικανοί πρώην πρόεδροι, εκτός του Τζίμι Κάρτερ που είναι 94 ετών- και του Τραμπ φυσικά-  θα συνοδεύσουν τον Μπάιντεν έπειτα από την ορκωμοσία στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον όπου θα καταθέσει στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Ο απερχόμενος πρόεδρος έχει μετατραπεί σε πολιτικό παρία στην Ουάσιγκτον, σημειώνει το Bloomberg. Η ανεργία υψηλότερη από ότι όταν εισήλθε στο γραφείο, σχεδόν κατά 1/3, ενώ περίπου 400.000 Αμερικανοί αναμένεται να έχουν χάσει τη ζωή τους  από Covid-19 μέχρι και τη στιγμή που ο Τραμπ θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο την Τετάρτη.

Παρόλα αυτά, ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο  για μια δεύτερη προσπάθεια στην εθνική πολιτική, με την υποστήριξη των 74 εκατομμυρίων ανθρώπων που ψήφισαν για την επανεκλογή του και παρά την αποτυχία του να διαχειριστεί την πανδημία.

Η δημοτικότητά του, ωστόσο, έχει πληγεί σημαντικά από τις εκλογές και έπειτα από τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.  Αρκετές δημοσκοπήσεις δείχνουν πως καθώς αποχωρεί από το αξίωμα, καταγράφει ιστορικό χαμηλό δημοτικότητας.  Έτσι, λιγότερο από 40%, σύμφωνα με την RealClearPolitics , εγκρίνει τον Τραμπ. Σύμφωνα μάλιστα με νεότερη έρευνα του ινστιτούτου Gallup, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, μόλις το 34% των Αμερικανών να εκφράζει θετική γνώμη για τα πεπραγμένα του.

Οι προσπάθειες του Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες  να επιδείξει τα επιτεύγματά του, συμπεριλαμβανομένου του τείχους του στα σύνορα και της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Μέση Ανατολή, «πνίγηκαν» από τις επιπτώσεις της εισβολής στο Καπιτώλιο. Τα τρία τέταρτα των Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από τους μισούς Ρεπουμπλικανούς, θεωρούν πως  ο Τραμπ φέρει κάποια ευθύνη για την επίθεση, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center.

Τι αφήνει επομένως πίσω του ο Τραμπ;

Τη στρατιωτική παρουσία

Η Ουάσινγκτον που αφήνει πίσω του ο Τραμπ μοιάζει περισσότερο με στρατιωτική βάση, παρά την πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Χιλιάδες μέλη  της Εθνικής Φρουράς περιπολούν στους δρόμους, ενώ το Καπιτώλιο, ο Λευκός Οίκος και οι μεγάλες περιοχές γύρω τους είναι περιφραγμένα για προστασία από ενδεχόμενη επίθεση από τους υποστηρικτές του Τραμπ.

Μια «11η Σεπτεμβρίου» κάθε μέρα

Η πανδημία του κορωνοϊού, την οποία ο Τραμπ αγνόησε καθώς προσπαθούσε να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα, επιδεινώθηκε αρκετά τις τελευταίες εβδομάδες της προεδρίας του. Οι ημερήσιοι θάνατοι από κορωνοϊό στις  ΗΠΑ έχουν φτάσει τους 4.000 πολλές φορές από την αρχή του νέου έτους – περισσότεροι δηλαδή νεκροί Αμερικανοί, κάθε μέρα, από τον αντίστοιχο αριθμό νεκρών που άφησε η  11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της διοίκησής του είναι το εμβόλιο, παρόλο που η διανομή των δόσεων και οι εμβολιασμοί αντιμετώπισαν αρκετές δυσκολίες.  Οι αρμόδιες αρχές είχαν υποσχεθεί ότι θα χορηγηθούν περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου έως το τέλος του έτους. Ωστόσο μέχρι τη Δευτέρα είχαν χορηγηθεί  περίπου 14 εκατομμύρια δόσεις, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το υψηλό ποσοστό ανεργίας

Στο αποκορύφωμά της, η οικονομία του Τραμπ θα μπορούσε να υπερηφανεύεται για μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην αγορά εργασίας για δεκαετίες. Το ποσοστό ανεργίας έπιασε ιστορικό χαμηλό 50 ετών, ενώ επωφελήθηκαν οι γυναίκες, οι έγχρωμοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στην πορεία, ωσστόσο, «χτύπησε» η πανδημία διαμορφώνοντας ένα ποσοστό ανεργίας σχεδόν διπλάσιο από αυτό που ήταν πριν από ένα χρόνο, και σημαντικά υψηλότερο από ό, τι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του , με περισσότερους από 10 εκατομμύρια Αμερικανούς άνεργους. Και καθώς η πανδημία μαίνεται, οι άνθρωποι συνεχίζουν να χάνουν τις δουλειές τους.

Την εβδομάδα που έληξε στις 9 Ιανουαρίου, υποβλήθηκαν σχεδόν 1 εκατομμύριο αιτήσεις επιδόματος ανεργίας. Την ίδια ώρα μεγάλο ποσοστό των Αμερικανών δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς του, ούτε να εξασφαλίσει τα βασικά για το νοικοκυριό. Σχεδόν 30 εκατομμύρια Αμερικανοί ανέφεραν πως «μερικές φορές ή συχνά» δεν είχαν αρκετό φαγητό, σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου Απογραφής στα μέσα Δεκεμβρίου, και περισσότερα από 17 εκατομμύρια απάντησαν πως είχαν «λίγη ή καθόλου» εμπιστοσύνη στην δυνατότητά τους να πληρώσουν το ενοίκιο του επόμενου μήνα.

Τον κήπο των ηρώων

Ο Τραμπ αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο με βασικά πρόσωπα από τον κόσμο της πολιτικής να μην θέλουν να συνεργαστούν μαζί του, έπειτα από τις ταραχές στο Καπιτώλιο και τον ρόλο που διαδραμάτισε. Έχει επίσης αποκλειστεί από τις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του Twitter, κάτι που θα τον απομακρύνει από τα φώτα της δημοσιότητας αφού αποχωρήσει από την εξουσία.

Προτού αποχωρήσει όμως, ο Τραμπ ζήτησε κάποια πράγματα της τελευταίας στιγμής. Ανάμεσα σε αυτά είναι η δημιουργία ενός κήπου με αγάλματα ατόμων που αποτελούν Αμερικανούς ήρωες σύμφωνα με τα κριτήρια του Τραμπ- με προσωπικότητες της πολιτικής αλλά και τον οικοδεσπότη παιχνιδιών Άλεξ Τρέμπεκ.

Έδωσε εντολή  επίσης να αποθαρρυνθούν οι κυβερνητικές υπηρεσίες από το να επιδιώκουν ποινικές διώξεις για κανονιστικές παραβιάσεις. Και οι δύο εντολές  θα μπορούσαν να παρακαμφθούν από τον Μπάιντεν.

Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος κυκλοφόρησε μια νέα ιστορία της ίδρυσης της χώρας, που γράφτηκε από μια επιτροπή που διόρισε πέρυσι ο Τραμπ. Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε την ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, υπερασπίστηκε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν οι ιδρυτές των ΗΠΑ τη δουλεία και υποστήριξε ότι η σύγχρονη πολιτική ταυτότητα «δημιουργεί νέες ιεραρχίες τόσο άδικες όσο οι παλιές ιεραρχίες του Νότου πριν από τον αμερικανικό εμφύλιο».

Τέλος, αναμένεται σήμερα να απονείμει χάρη ή να μετριάσει την  ποινή άνω των 100 προσώπων που έχουν καταδικαστεί από την αμερικανική Δικαιοσύνη για διάφορα αδικήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!