16.9 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 5:29

Τι ανησυχεί τους CEOs των πετρελαϊκών; Ο επόμενος χειμώνας

Πόλεμος στην Ουκρανία, υψηλές τιμές ενέργειας και ελλείψεις, ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα. Η παγκόσμια οικονομία βάλλεται σήμερα από πολλές πλευρές, με πολλούς αναλυτές να θεωρούν πως είναι θέμα χρόνου να διολισθήσει σε ύφεση.

Ωστόσο, οι ανησυχίες των στελεχών του πετρελαϊκού κλάδου επικεντρώνονται στον επόμενο χειμώνα, ειδικά όσον αφορά την Ευρώπη και την ενεργειακή της επάρκεια που για φέτος θεωρείται σχετικά εξασφαλισμένη.

«Έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά μας, και στη συνέχεια έχουμε έναν πιο δύσκολο χειμώνα το επόμενο έτος, επειδή η παραγωγή που είναι διαθέσιμη στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα είναι σημαντικά μικρότερη από την παραγωγή που είχε στη διάθεσή μας το πρώτο εξάμηνο του 2022», είπε ο Ράσελ Χάρντι, διευθύνων σύμβουλος του trader πετρελαίου Vitol.

«Έτσι, οι συνέπειες της έλλειψης ενέργειας και επομένως η κλιμάκωση των τιμών, όλα τα πράγματα που συζητιούνται για το κόστος ζωής, την προσδοκία των μελλοντικών προβλημάτων, πρέπει ξεκάθαρα να εξεταστούν σε αυτό το πλαίσιο», συνέχισε μιλώντας στο συνέδριο Adipec στο Άμπου Ντάμπι.

Από την πλευρά του ο CEO της BP, Μπέρναρντ Λούνεϊ, μιλώντας στο ίδιο πάνελ, συμφώνησε. Οι τιμές της ενέργειας «πλησιάζουν σε μη προσιτές τιμές», με μερικούς ανθρώπους να «δαπανούν ήδη το 50% του διαθέσιμου εισοδήματός τους σε ενέργεια ή υψηλότερα», είπε.

Ωστόσο, μέσω ενός συνδυασμού υψηλών επιπέδων πληρότητας στις αποθήκες φυσικού αερίου και των ενεργειακών πακέτων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η Ευρώπη μπορεί να μπορέσει να διαχειριστεί την κρίση φέτος.

«Νομίζω ότι έχει αντιμετωπιστεί για αυτόν τον χειμώνα», είπε ο Λούνεϊ. «Το θέμα είναι ο επόμενος χειμώνας, νομίζω ότι πολλοί από εμάς ανησυχούν, ότι στην Ευρώπη, θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο δύσκολος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Eni, εξέφρασε την ίδια ανησυχία.

Για αυτόν τον χειμώνα, οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι πλήρεις περίπου 90%, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, γεγονός που αποτελεί μια μεγάλη ανάσα. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος αυτής της ποσότητας αποτελείται από ρωσικό αέριο που εισήχθη τους προηγούμενους μήνες, καθώς και αέριο από άλλες πηγές που ήταν ευκολότερο από το συνηθισμένο να αγοραστεί, καθώς ο μεγάλος εισαγωγέας που ακούει στο όνομα Κίνα αγόρασε λιγότερες ποσότητες λόγω της βραδύτερης οικονομικής δραστηριότητας.

«Είμαστε σε καλή κατάσταση για αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε ο επικεφαλής της Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι. «Όμως, όπως είπαμε, το θέμα δεν είναι φέτος τον χειμώνα. Θα είναι το επόμενο, γιατί δεν πρόκειται να έχουμε ρωσικό αέριο – 98% [λιγότερο] τον επόμενο χρόνο, ίσως τίποτα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προβλήματα στη νότια Αγγλία από καταιγίδα με κεραυνούς

Νύχτα βαριάς και πολύ σφοδρής βροχόπτωσης που συνοδεύτηκε από πολλούς κεραυνούς ήταν η χθεσινή στη νότια Αγγλία, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας σειράς προβλημάτων. Μεταξύ...

Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του επί 3 χρόνια στο Ηράκλειο – Σε σοκ οι γονείς του θύματος

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία που έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ένας 18χρονος κατήγγειλε τον νονό του ότι τον...

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

Το Ιράν ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων σε ΗΠΑ και Βρετανία για την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ στον πόλεμο με τη...

Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές

Με αφορμή την αποφοίτηση των νέων δεσμοφυλάκων-χειριστών ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών (Κ-9), παρουσιάστηκε το προηγούμενο Σάββατο η δράση και οι δυνατότητες που έχουν τα συγκεκριμένα...

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτίστηκαν και τον χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι

Άγριος καυγάς μεταξύ δύο ατόμων συνέβη στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης και συγκεκριμένα...

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. στον Λίβανο η Πρόεδρος της Κομισιόν

«Ο Λίβανος και ο λαός του μπορούν να υπολογίζουν στη διαρκή στήριξη της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι στην ευχάριστη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!