22.8 C
Nicosia
Παρασκευή 22 Νοέμβριος 2024 | 12:50

Τι ανησυχεί τους CEOs των πετρελαϊκών; Ο επόμενος χειμώνας

Πόλεμος στην Ουκρανία, υψηλές τιμές ενέργειας και ελλείψεις, ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα. Η παγκόσμια οικονομία βάλλεται σήμερα από πολλές πλευρές, με πολλούς αναλυτές να θεωρούν πως είναι θέμα χρόνου να διολισθήσει σε ύφεση.

Ωστόσο, οι ανησυχίες των στελεχών του πετρελαϊκού κλάδου επικεντρώνονται στον επόμενο χειμώνα, ειδικά όσον αφορά την Ευρώπη και την ενεργειακή της επάρκεια που για φέτος θεωρείται σχετικά εξασφαλισμένη.

«Έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά μας, και στη συνέχεια έχουμε έναν πιο δύσκολο χειμώνα το επόμενο έτος, επειδή η παραγωγή που είναι διαθέσιμη στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα είναι σημαντικά μικρότερη από την παραγωγή που είχε στη διάθεσή μας το πρώτο εξάμηνο του 2022», είπε ο Ράσελ Χάρντι, διευθύνων σύμβουλος του trader πετρελαίου Vitol.

«Έτσι, οι συνέπειες της έλλειψης ενέργειας και επομένως η κλιμάκωση των τιμών, όλα τα πράγματα που συζητιούνται για το κόστος ζωής, την προσδοκία των μελλοντικών προβλημάτων, πρέπει ξεκάθαρα να εξεταστούν σε αυτό το πλαίσιο», συνέχισε μιλώντας στο συνέδριο Adipec στο Άμπου Ντάμπι.

Από την πλευρά του ο CEO της BP, Μπέρναρντ Λούνεϊ, μιλώντας στο ίδιο πάνελ, συμφώνησε. Οι τιμές της ενέργειας «πλησιάζουν σε μη προσιτές τιμές», με μερικούς ανθρώπους να «δαπανούν ήδη το 50% του διαθέσιμου εισοδήματός τους σε ενέργεια ή υψηλότερα», είπε.

Ωστόσο, μέσω ενός συνδυασμού υψηλών επιπέδων πληρότητας στις αποθήκες φυσικού αερίου και των ενεργειακών πακέτων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η Ευρώπη μπορεί να μπορέσει να διαχειριστεί την κρίση φέτος.

«Νομίζω ότι έχει αντιμετωπιστεί για αυτόν τον χειμώνα», είπε ο Λούνεϊ. «Το θέμα είναι ο επόμενος χειμώνας, νομίζω ότι πολλοί από εμάς ανησυχούν, ότι στην Ευρώπη, θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο δύσκολος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Eni, εξέφρασε την ίδια ανησυχία.

Για αυτόν τον χειμώνα, οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι πλήρεις περίπου 90%, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, γεγονός που αποτελεί μια μεγάλη ανάσα. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος αυτής της ποσότητας αποτελείται από ρωσικό αέριο που εισήχθη τους προηγούμενους μήνες, καθώς και αέριο από άλλες πηγές που ήταν ευκολότερο από το συνηθισμένο να αγοραστεί, καθώς ο μεγάλος εισαγωγέας που ακούει στο όνομα Κίνα αγόρασε λιγότερες ποσότητες λόγω της βραδύτερης οικονομικής δραστηριότητας.

«Είμαστε σε καλή κατάσταση για αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε ο επικεφαλής της Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι. «Όμως, όπως είπαμε, το θέμα δεν είναι φέτος τον χειμώνα. Θα είναι το επόμενο, γιατί δεν πρόκειται να έχουμε ρωσικό αέριο – 98% [λιγότερο] τον επόμενο χρόνο, ίσως τίποτα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ποικίλες οι διεθνείς αντιδράσεις για ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου

Η Γερμανία «εξετάζει» τις συνέπειες που θα έχει η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εις βάρος του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν...

Γιάφκα στο Παγκράτι: Στην Ευελπίδων ο 49χρονος φιλόλογος – Πώς έφτασαν στα ίχνη του

Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων οδηγήθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί ο 49χρονος που συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική την Πέμπτη για την υπόθεση της γιάφκας...

Τι γνωρίζουμε για τον νέο πύραυλο του Ρώσου προέδρου

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, επέλεξε να απευθύνει, χθες, Πέμπτη, έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα. Ήταν λίγο μετά τις επτά το απόγευμα και το σκηνικό ήταν ίδιο...

«Όχι» ΠΑΣΥΞΕ στην πρόταση για συλλογική σύμβαση, τι λέει ο Υπουργός Εργασίας

Απορρίφθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ η μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Παναγιώτου, με τον Υπουργό να δηλώνει στο ΚΥΠΕ...

Γ. Πούλου: Μάλλον θα καταλήξω στο κόμμα του Στ. Κασσελάκη

«Εκτιμώ ότι είναι εφικτό να συγκεντρωθούν 10 βουλευτές στο νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη», επισήμανε η ανεξάρτητη βουλευτής Γιώτα Πούλου, μιλώντας στο ΕΡΤNews, γνωστοποιώντας ότι το...

ΥΠΑΜ: Στόχος μέχρι 2028 να αγγίξουμε το 2% ΑΕΠ σε εξοπλισμούς

Παραμένει ο στόχος μέχρι το 2028 να αγγίξουμε το 2% του ΑΕΠ σε εξοπλιστικές δαπάνες και η μέθοδος που θα ακολουθήσουμε για επίτευξη του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!