16 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 7:16

Τι έμαθαν οι ΗΠΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια;

Σε λίγες ώρες ο Τζο Μπάιντεν θα γίνει και επίσημα ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο.

Ο δρόμος μέχρι την σημερινή ορκωμοσία σίγουρα δεν ήταν εύκολος, και σίγουρα ήταν διαφορετικός. Σήμερα η αμερικανική κοινωνία είναι πιο πολωμένη από ποτέ, με τον νέο πρόεδρο να έχει δεσμευτεί επανειλημμένως ότι θα εργαστεί ώστε να αποκαταστήσει την «ενότητα» στην διχασμένη κοινωνία.

Οι Αμερικανοί έμαθαν πολλά για τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Αρχικά έμαθαν ότι δύο θεσμοί λειτουργούν πολύ καλά και με προσήλωση στην αμερικανική δημοκρατία, αναφέρει η gzeromedia. Ο ένας θεσμός είναι ο στρατός και απόδειξη πως λειτουργεί σωστά αποτελούν τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου τα οποία θα μπορούσαν να μετατραπούν σε πραγματικό πραξικόπημα.  Ο στρατός χωρίς να αμφισβητήσει τη δέσμευσή του σ το αμερικανικό σύνταγμα, δεν ανακατεύτηκε στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Για τέσσερα χρόνια, ο στρατός επέδειξε την ανεξαρτησία της διοίκησής του και δεν ενέδωσε στις πιέσεις του Τραμπ για την προώθησε της πολιτικής του. Η μόνη φορά που το έκανε, συνεχίζει η gzeromedia, ήταν όταν κλήθηκε να απομακρύνει τους διαδηλωτές από την πλατεία Λαφαγιέτ της Ουάσινγκτον προκειμένου να πάει ο ίδιος σε μια ιστορική εκκλησία που είχε υποστεί ζημιές την προηγούμενη ημέρα και να φωτογραφηθεί εκεί, μαζί με κορυφαίους συνεργάτες του, κρατώντας στο χέρι μια Βίβλο. Αυτό το περιστατικό ανάγκασε στην πορεία τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Μαρκ Μίλι να ζητήσει συγγνώμη για την απρεπή συμπεριφορά του- μιας και ο στρατηγός ήταν παρών παρέα με τον Τραμπ λίγο μετά την απομάκρυνση ειρηνικών διαδηλωτών από την ευρύτερη περιοχή του Λευκού Οίκου.

Το άλλο θεσμικό όργανο που αξίζει αναφοράς είναι το δικαστικό σώμα. Όπως έχουν αποδείξει τα  δεκάδες δικαστήρια σε ολόκληρες τις ΗΠΑ στο διάστημα από την ανακήρυξη του νικητή των αμερικανικών εκλογών μέχρι και τη σημερινή ορκωμοσία, το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ παραμένει απαλλαγμένο από πολιτικές παρεμβάσεις και γενικότερες παρεμβολές, ακόμη και όταν η πιο ισχυρή πολιτική φιγούρα της χώρας προβαίνει σε ψευδείς ισχυρισμούς και υποβάλλει επιπόλαιες αγωγές που έχουν σχεδιαστεί για να ρίξουν λάσπη σ τα πολιτικά νερά.

Ενώ οι ισχυρισμοί του Τραμπ για εκλογική απάτη κατάφεραν να πείσουν ένα τμήμα του εκλογικού σώματος των ΗΠΑ ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν κέρδισε νόμιμα τις εκλογές, τα δικαστήρια των ΗΠΑ δεν συμμερίστηκαν κανένα από αυτούς τους ισχυρισμούς, διατηρώντας τον σημαντικό και δυναμικό τους ρόλο ανάμεσα στους θεσμούς των ΗΠΑ.

Μέχρι εδώ είναι τα καλά.

Το γεγονός ότι ο Τραμπ πυροδότησε πολιτικές διαιρέσεις απορρύθμισε  ένα νομοθετικό σώμα που για δεκαετίες υπερηφανεύεται για το ότι δεν είναι κομματικό, πράγμα σχεδόν αδύνατο κατά την προεδρία του Τραμπ. Διευρύνεται επίσης το ήδη υποβόσκων πολιτικό χάσμα στο Κογκρέσο που καθιστά αδύνατο το έργο του, να ξεπερνάει τις  πολιτικές διαφορές δηλαδή ώστε να εργάζεται για το συμφέρον και τις εργασίες του λαού. Την ίδια ώρα το Κογκρέσο αποδυναμώθηκε σε ένα σημαντικό του ρόλο, να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο.

Επιπλέον, για πολλούς Αμερικανούς η άρνηση του Τραμπ να δεχτεί την εκλογική του ήττα έχει αμαυρώσει την εκλογική νίκη του Μπάιντεν, στιγματίζοντας ενδεχομένως ολόκληρη την εκλογική διαδικασία. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναβαθμιστεί καθώς ενώ μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν ως δευτερεύον εργαλείο στην πολιτική, πλέον έχουν αναδειχθεί στο κατεξοχήν χώρο που φιλοξενεί την πολιτική αρένα- δημιουργώντας πραγματικά και δύσκολα ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία του λόγου, ποιος είναι υπεύθυνος για την επιτήρηση αυτών των μέσων και τις ευθύνες και τους περιορισμούς που ορίζουν την χρήση τους από τους πολιτικούς ηγέτες.

Και το αποτέλεσμα είναι ότι ο Τραμπ έχει αλλάξει τις προσδοκίες για το χαρακτήρα των μελλοντικών προέδρων των ΗΠΑ, προς το καλύτερο και προς το χειρότερο.

Με την ανάληψη της εξουσίας από τον  Μπάιντεν, οι ΗΠΑ επιστρέφουν σε μια πιο παραδοσιακή πολιτική ηγεσία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κερδίσουν ξανά το ανάστημα που απολάμβανε προτού αναλάβει την εξουσία ο Τραμπ – έχουν αλλάξει πάρα πολλά τόσο για τις ΗΠΑ όσο για  τον κόσμο ολόκληρο.

Αυτό που έχει αλλάξει περισσότερο είναι το βάθος της πόλωσης στην διαιρεμένη αμερικανική κοινωνία σήμερα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η πολιτική δυσλειτουργία στις ΗΠΑ προήλθε από την κορυφή. Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν ότι η πολιτική δυσλειτουργία θα συνεχιστεί πολύ μετά την αποχώρηση του Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο. Εάν ο Μπάιντεν ελπίζει να αλλάξει τον κόσμο που κληρονομεί από τον Τραμπ, θα πρέπει να ξεκινήσει από το σπίτι του, καταλήγει η gzeromedia.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!