25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 14:37

Σύγκριση των τριών τανκς που θα δοθούν στην Ουκρανία (Infographic)

Με την προγραμματισμένη παράδοση δεκάδων δυτικών αρμάτων μάχης, η Ουκρανία θα εφοδιαστεί τους επόμενους μήνες με τα καλύτερα τεθωρακισμένα οχήματα για το πεδίο της μάχης.

Πρόκειται για τα γερμανικά Leopard 2, τα αμερικανικά M1 Abrams και τα βρετανικά Challenger 2. Η Βρετανία ήταν η πρώτη δυτική χώρα που ανακοίνωσε την παράδοση 14 αρμάτων Challenger 2. Η Γερμανία ακολούθησε με την ανακοινωθείσα παράδοση επίσης 14 Leopard 2 και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν επίσης να στείλουν 31 Abrams. Σε τι διαφέρουν τα τρία άρματα μάχης; Και τι κοινό έχουν; Και τα τρία μοντέλα είναι από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα κύρια άρματα μάχης στον κόσμο. Πάνω απ’ όλα, θεωρούνται πολύ ισχυρά και καλά προστατευμένα. Και τα τρία είναι εξοπλισμένα με πυροβόλο διαμετρήματος 120 χιλιοστών. Το Leopard μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση έως και 5.000 μέτρων. Τα άλλα δύο άρματα έχουν μεν παρόμοια εμβέλεια, αλλά το Leopard 2 θεωρείται από τους ειδικούς ότι έχει ένα μικρό πλεονέκτημα όσον αφορά την ακρίβεια στον στόχο.

Όσον αφορά τη χαλύβδινη θωράκιση, και τα τρία άρματα είναι σχεδόν πανομοιότυπα. Θεωρούνται τα πιο καλά θωρακισμένα άρματα μάχης στον κόσμο. Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό των δυτικών αρμάτων μάχης είναι το πλήρωμα. Έχουν τετραμελές πλήρωμα: Τον διοικητή, τον οδηγό, τον φορτωτή των οβίδων και τον πυροβολητή.

Η διαφορά στους κινητήρες

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των τριών αρμάτων βρίσκεται στους κινητήρες. Το Leopard 2 και το Challenger 2 είναι εξοπλισμένα με έναν 12κύλινδρο κινητήρα ντίζελ. Το Abrams, από την άλλη πλευρά, τροφοδοτείται από μία τουρμπίνα κηροζίνης και καταναλώνει περίπου 700 λίτρα κηροζίνης ανά 100 χιλιόμετρα. Το Leopard 2 είναι το πιο οικονομικό από τα τρία άρματα σε κατανάλωση με 530 λίτρα ντίζελ. Το Challenger 2 καταναλώνει επίσης γύρω στα 610 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Όσον αφορά την τελική ταχύτητα, τα Leopard 2 και Abrams βρίσκονται στην κορυφή με 68 km/h και φτάνουν μέχρι τους 1.500 ίππους. Με 1.200 ίππους, το Challenger 2 αγγίζει τελική ταχύτητα 59 km/h. Η αυτονομία και των τριών τανκς είναι παρόμοια.

Leopard 2

Η Bundeswehr χρησιμοποιεί το Leopard σε διάφορες παραλλαγές από το 1979. Με τα χρόνια, τα άρματα αυτά που κατασκευάζει η Krauss-Maffei Wegmann ενισχύονταν όλο και με πιο παχιά θωράκιση. Το Leopard 2 A6 παρουσιάστηκε το 2001, ζυγίζει 62,5 τόνους και έχει επίσης αυξημένη προστασία από τις νάρκες. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Military Balance 2022» του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, η Γερμανία διαθέτει περισσότερα από 300 άρματα μάχης Leopard 2 διαφορετικών σειρών.
Τα επόμενα τρία χρόνια, η Bundeswehr πρόκειται να παραλάβει συνολικά 104 νέα Leopard 2 A7V. Τα νέα αυτά άρματα ζυγίζουν περίπου 64 τόνους και φτάνουν σε τελική ταχύτητα τα 63 χιλιόμετρα την ώρα με κινητήρες ντίζελ 1.500 ίππων.

Challenger 2

Το Challenger 2 βρίσκεται σε υπηρεσία στον βρετανικό στρατό από το 1998. Με τελική ταχύτητα 59 χιλιομέτρων την ώρα στον δρόμο και 40 χιλιόμετρα την ώρα εκτός δρόμου, το Challenger 2 έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει εχθρικά άρματα με το πυροβόλο 120 χιλιοστών του. Σύμφωνα με το «Military Balance», η Μεγάλη Βρετανία έχει 227 Challenger 2.
Το διάδοχο μοντέλο Challenger 3 αναπτύσσεται τώρα και σχεδόν 150 τέτοια άρματα πρόκειται να ενσωματωθούν στο βρετανικό οπλοστάσιο μέχρι το 2040.

M1 Abrams

Το αμερικανικό άρμα μάχης M1 Abrams είναι διαθέσιμο σε τρεις κύριες παραλλαγές από το 1980. Ζυγίζει έως και 74 τόνους, ανάλογα με το μοντέλο, φτάνει σε τελική ταχύτητα σχεδόν 68 χιλιόμετρα την ώρα. Σε αντίθεση με το Leopard 2, το M1 Abrams τροφοδοτείται από έναν αεριοστρόβιλο κηροζίνης.
Σύμφωνα με το «Military Balance», οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περισσότερα από 6.000 άρματα Abrams, διαφόρων μοντέλων- εκ των οποίων πάνω από τα μισά είναι αποθηκευμένα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες τα αυξημένα επίπεδα σκόνης

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού κρούει η Πνευμονολογική Εταιρεία Κύπρου, η οποία προέβη την Παρασκευή σε συστάσεις προς το...

Αύξηση στα 830 ευρώ του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα

Την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος από την 1η Απριλίου θα ανέλθει στα 830 ευρώ, ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη...

Νέα αποκλιμάκωση παρουσίασαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία

Νέα αποκλιμάκωση παρουσίασαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία το Φεβρουάριο, με την μείωση να ωθείται κυρίως από τον τομέα της παραγωγής ηλεκτρισμού, σύμφωνα με...

Κεντρική: Διατήρησε στο 1% το ποσοστό του αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας

Στο 1% διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) το ποσοστό του αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας με ημερομηνία εφαρμογής την 2α Ιουνίου του 2024. Σε ανακοίνωσή της...

Ποινή φυλάκισης 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό γυναίκας

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας επέβαλε σήμερα, μετά από ακροαματική διαδικασία, σε άνδρα ηλικίας 67 ετών, συντρέχουσες ποινές φυλάκισης με την υψηλότερη να είναι αυτή...

Μέχρι 31 Μαϊου οι αιτήσεις για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών 2024

Ως την 31η Μαΐου μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών 2024. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αίτηση μπορούν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!