21 C
Nicosia
Τετάρτη 15 Μάιος 2024 | 22:39

Συνέντευξη CEO RCB Bank: Στη νέα χρονιά με προκλήσεις αλλά και αισιοδοξία

Δημοσιεύουμε αποκλειστική συνέντευξη του CEO της RCB Bank, Δρ. Kirill Zimarin στο περιοδικό nomisma. Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Μια νέα χρονιά έχει ξεκινήσει με περισσότερη αισιοδοξία, όμως η πραγματικότητα είναι πως ο COVID-19 είναι ακόμα εδώ, επηρεάζοντας την καθημερινότητα, προκαλώντας τις αντοχές του συστήματος υγείας, διαμορφώνοντας την αγορά εργασίας και ασφαλώς την οικονομία. Αξιολογώντας τη χρονιά που πέρασε, ας σημειωθεί πως οι άνευ προηγουμένου προκλήσεις οδήγησαν σε νέες τάσεις στην αγορά, όπως η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στις επιχειρήσεις αλλά και στη λήψη μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Ο τραπεζικός τομέας και οι εποπτικές αρχές έσπευσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που επέβαλε η πανδημία στην οικονομία και αξίζουν εύσημα στην Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) και τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές (ΕΑΤ και ΕΚΤ) για την άμεση παρέμβαση με απαραίτητα εργαλεία, ώστε οι τράπεζες να δώσουν με τη σειρά τους την τόσο αναγκαία στήριξη σε εταιρικούς και ιδιώτες πελάτες. Παράλληλα, με την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την ανάγκη διευκόλυνσης του επιχειρείν, η ΚΤ συνεχίζει τις πρωτοποριακές πρωτοβουλίες με γνώμονα την ομαλή λειτουργία της αγοράς και τη βελτιωμένη εμπειρία του πελάτη.

Η πανδημία οδήγησε σε αύξηση των δημοσίων δαπανών και άρα τους χρέους, ενώ και ο πληθωρισμός προκαλεί ανησυχία, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και παγκοσμίως. Η απότομη επανεκκίνηση της αγοράς με συνεπακόλουθο τη ξαφνική αύξηση της ζήτησης δεν μπορούσε να αντισταθμιστεί από την παραγωγή, η οποία είχε παύσει και  χρειάζεται πολύ χρόνο για να φτάσει στα προηγούμενα επίπεδα.

Στην Κύπρο, ο τουρισμός, ένας από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας, έχει πληγεί σοβαρά. Με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη μεγαλύτερη τουριστική μας αγορά, να παραμένει αποκλεισμένη, οι Ρώσοι πελάτες ήταν μόνοι μαζί με τον εγχώριο τουρισμό. Παρά τις καλύτερες επιδόσεις του φθινοπώρου, το 2021 δεν ήταν μια καλή χρονιά, ενώ η αβεβαιότητα συνεχίζεται.

Η πανδημία βρήκε την RCB Bank προετοιμασμένη αφού η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είχε ήδη ξεκινήσει με το RCB Online και Mobile Banking διαθέσιμα για όλους τους πελάτες μας που ήταν ήδη εξοικειωμένοι με την κάλυψη των αναγκών τους και εξ αποστάσεως. Έτσι όλη μας η προσοχή στράφηκε στη διασφάλιση αδιάλειπτης παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους πελάτες μας. Ως η μόνη αποδέκτρια τράπεζα και ένας σημαντικός παίκτης στην ψηφιοποίηση της αγοράς, η RCB Bank άδραξε την ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση των λύσεων αποδοχής καρτών και ηλεκτρονικού εμπορίου. Την ίδια περίοδο η Τράπεζα κάλυψε τους πελάτες της, τους οποίους βλέπει ως στρατηγικούς συνεργάτες τόσο σε θέματα δανεισμού όσο και μέσω του δικτύου καταστημάτων.

Αυτή ακριβώς η κουλτούρα οδήγησε περί τα τέλη του περασμένου έτους στο άνοιγμα του πρώτου RCB Banking Centre,  με προμετωπίδα της προσέγγισης μνας, πως όλα τα σπουδαία πράγματα ξεκινούν από μια ιδέα. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο, κατά τη διάρκεια της πιο απαιτητικής περιόδου, προχωρήσαμε με το σχεδιασμό και τη δημιουργία ενός Κέντρου, όπου θα ενδυναμώνεται περαιτέρω η σχέση για τους στρατηγικούς μας συνεργάτες. Στο χώρο αυτό τόσο εντός όσο και μέσω ενός χωριστού διαδικτυακού τμήματος που λειτουργεί  ολόκληρο το 24ωρο, οι υπηρεσίες μας θα είναι διαθέσιμες σε ένα άνετο περιβάλλον με καναπέδες, αίθουσες συνεδριάσεων, μεγάλη οθόνη για παρουσιάσεις επιχειρηματικών σχεδίων αλλά και χαλαρές συναντήσεις με πελάτες και έναν barista για καφέδες και άλλα ροφήματα. Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της καινοτόμου εμπειρίας στον τραπεζικό τομέα που στοχεύει στη διατήρηση αυτής της στενής σχέσης με το πελατολόγιό μας, προσφέροντας τις καλύτερες δυνατές ψηφιακές υπηρεσίες.

Εισερχόμαστε λοιπόν στη νέα χρονιά με αυτοπεποίθηση, παρά τις προκλήσεις. Ενώ αναμένουμε να δούμε την οικονομία να αναπτύσσεται από τον Ιανουάριο και μετά. Η συνεχιζόμενη πανδημία ρίχνει σκιά στις φαινομενικά θετικές προβλέψεις για τον τουρισμό και το νέο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων στην Κύπρο φαίνεται να χρειάζεται χρόνο για να καρποφορήσει. Η στήριξη της ΕΕ που προσφέρεται τώρα στην αγορά είναι πολύτιμη και αναμφίβολα ευπρόσδεκτη, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και θα πρέπει να συνεχίσουμε να επανασχεδιάζουμε το μοντέλο ανάπτυξης για την Κύπρο της οποίας οι προοπτικές είναι υπαρκτές.

Στην RCB Bank θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε δίπλα από τους ιδιώτες πελάτες και τις υγιείς εταιρείες της Κύπρου που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης, που απαιτεί όραμα και συλλογική δράση. Το 2022 φαίνεται να οδεύει σε πιο ήρεμα νερά, όμως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουμε στον επιθυμητό προορισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μεγάλη άνοδος (3,13%) στο ΧΑΚ – Στις 156,74 μονάδες ο ΓΔ – Σημαντικά κέρδη για Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Τετάρτης κλείνοντας σε νέο υψηλό, με τις μετοχές της Τρ. Κύπρου και Ελληνικής να...

Χριστοδουλίδης και Αννίτα καταδικάζουν την επίθεση κατά πρωθυπουργού Σλοβακίας

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, με αναρτήσεις τους στην Πλατφόρμα Χ καταδίκασαν την επίθεση κατά του...

Κομισιόν: Συνέχιση της ανάπτυξης και μείωση πληθωρισμού στην Κύπρο – Δείτε όλες τις προβλέψεις για οικονομία

Συνέχιση της ανάπτυξης και μείωση του πληθωρισμού αναμένεται στην Κύπρο το 2024 και το 2025, σύμφωνα με το κεφάλαιο για την Κύπρο των Εαρινών...

Γεραπετρίτης: Κύρωση μνημονίων μόνο όταν υπάρξει συμμόρφωση με Συμφωνία Πρεσπών

Τη θέση ότι η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει πρώτα να πεισθεί ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με τα προβλεπόμενα στη...

Σεισμός 4 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κρήτης

Σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της Κρήτης  στις 15:42. Ειδικότερα, το επίκεντρο εντοπίζεται 34 χλμ νοτιοανατολικά του Γουδουρά Λασιθίου. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 425...

Ακυρώνει όλες τις διεθνείς επισκέψεις ο Ζελένσκι καθώς ο ρωσικός στρατός προελαύνει

Οι Ουκρανοί υφίστανται πλέον τεράστια πίεση στα Ανατολικά, καθώς οι Ρώσοι προωθούνται στην ευρύτερη περιοχή του Χαρκόβου. Δεδομένης της κατάστασης στο μέτωπο, ο Βολοντίμιρ...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!