25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 13:26

Συνέντευξη Αχιλλέα Δημητριάδη: Θα είμαι υποψήφιος μέχρι τέλους

Σήμερα, Τετάρτη, οι 4 ανεξάρτητοι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Μάριος Ηλιάδης και Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς θα έχουν ακόμη μία συνάντηση στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους για να συμφωνήσουν σε μια κοινή – εκ των τεσσάρων – υποψηφιότητα. Μία προσπάθεια που ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε σοβαρή και με στόχο να καταλήξει πριν το τέλος Οκτωβρίου.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο υποψήφιος ΠτΔ είπε ότι στη σημερινή συνάντηση «θα μπουν κάτω τα θέματα και θα προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε να κατεβεί ένας που θα εκπροσωπεί – πιστεύω – μια μεγάλη μερίδα του λαού που δεν θέλει να ταυτιστεί με το υπάρχον πολιτικό σύστημα, κάποιος που είναι εναντίον της διαφθοράς και θέλει τη λύση της ΔΔΟ, ώστε να πάρει μια άλλη ώθηση αυτή η προσπάθεια». Αυτό, πρόσθεσε, είναι και το κοινό έδαφος των 4 υποψηφίων που έχουν το δικό τους πρόγραμμα και θέσεις «και πρέπει να βρεθεί η μεθοδολογία συγκερασμού και παρουσίασης αυτών των θέσεων».

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης ανέφερε ότι ο ίδιος, είτε αυτή η διαδικασία τελεσφορήσει, είτε όχι, θα είναι υποψήφιος μέχρι τέλους. Η προσπάθειά του, είπε, ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγινε μια σοβαρή διαβούλευση με τον κόσμο σε ανοικτές συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη, ετοίμασε το πρόγραμμά του, το οποίο παρουσίασε στις 28 Φεβρουαρίου και τώρα επεξηγεί και συζητεί αυτό το πρόγραμμα σε όλη την Κύπρο.

Κληθείς να σχολιάσει πώς του φαίνεται το επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας μιας και είναι η πρώτη του επαφή με την πολιτική, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι δεν βλέπει θέσεις, οι υποψήφιοι δεν έχουν ακόμη όλοι ανακοινώσει τα προγράμματά τους, δεν υπάρχει αρκετή συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων. Έγιναν, συνέχισε, κάποιες συζητήσεις στο ΡΙΚ αλλά δεν παρουσιάστηκαν όλοι οι υποψήφιοι και ευελπιστεί ότι αυτό θα γίνει τους επόμενους μήνες. Πιστεύει ότι ο κόσμος θέλει την αντιπαράθεση θέσεων. «Κατά την δική μου άποψη ο μονόλογος δεν είναι μια παραγωγική μέθοδος για να ελέγξει κάποιος την ορθότητα των θέσεων και να πάρει απόφαση». Του άρεσε, ανέφερε, και η διαδραστικότητα στις συζητήσεις μέσω poadcasts.

Κυπριακό

Η τουρκική αδιαλλαξία είναι το πρόβλημα για το αδιέξοδο που βρίσκεται το Κυπριακό, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης κάνοντας λόγο και για δική μας απραξία. Δύο κλειδιά, είπε, υπάρχουν για τη λύση του Κυπριακού: το ενεργειακό και η ευρωτουρκική σχέση. Αναγκαία προϋπόθεση για να ξεκλειδώσουν την προσπάθεια αυτά τα κλειδιά, συνέχισε, είναι η ανάκτηση της χαμένης μας αξιοπιστίας.

Η ΕΕ, ανέφερε, δεν μας πιστεύει γιατί βλέπει τα διαβατήρια, τα Pandora Papers και την υπόθεση του ΦΠΑ. Τα ΗΕ, πρόσθεσε, δεν μας πιστεύουν γιατί σηκωθήκαμε και φύγαμε από την Ελβετία, στο ΣτΕ δεν μας πιστεύουν διότι έχουμε πρόβλημα αξιοπιστίας. «Το πιο σημαντικό για μένα είναι να ανακτηθεί αυτή η αξιοπιστία και σίγουρα η διακυβέρνηση Αναστασιάδη και οι συνεργάτες του, ο διαπραγματευτής και ο ΥΠΕΞ του, δεν μπορούν να είναι τα άτομα που θα μας βγάλουν από αυτή την κατάσταση, διότι είναι αυτοί που μας έφεραν σε αυτή». Άρα, σημείωσε, χρειάζονται νέα πρόσωπα, νέα δύναμη, προσπάθεια για ανάκτηση της αξιοπιστίας.

Το ενεργειακό, ανέφερε, ήρθε στο προσκήνιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και θεωρεί τη θετική ατζέντα στις ευρωτουρκικές σχέσεις ως το πιο δυνατό όπλο γιατί μας δίδει μια ομπρέλα προστασίας έναντι της θέσης των δύο κρατών της τουρκικής πλευράς και μπορούμε να διαπραγματευτούμε θέματα, ως Ευρωπαίοι, που η Τουρκία επιδιώκει, όπως η τελωνειακή ένωση, το μεταναστευτικό και η βίζα, προς όφελος του Κυπριακού.

Ενεργειακή κρίση

Η ενέργεια είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ακρίβειας, η οποία υπάρχει, δήλωσε ο κ. Δημητριάδης, σημειώνοντας ότι για την παραγωγή ηλεκτρισμού ακόμα καίμε μαζούτ και μας χρεώνουν και ΦΠΑ πάνω στην επιβάρυνση για τους ρύπους. «Η απάντηση είναι εμφανώς στροφή στις ΑΠΕ. Κάθε στέγη και φωτοβολταϊκό και όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και στο δημόσιο τομέα. Υπάρχουν τόσα δημόσια κτίρια που θα έπρεπε να έχουν φωτοβολταϊκά για να ρίξουμε την κατανάλωση με την αυτοπαραγωγή».

Με στοχευμένα μέτρα, συνέχισε, ευάλωτες ομάδες πληθυσμού θα πρέπει επίσης να τύχουν συγκεκριμένης βοήθειας. Για όλα αυτά, είπε, μπορούμε να εξασφαλίσουμε χρήματα από τα αυξημένα έσοδα του κράτους μέσω του ΦΠΑ που εισπράττεται. Πρέπει να φορολογήσουμε, είπε, και τα υπερκέρδη που έχουν κάνει οι εταιρείες ΑΠΕ από την αύξηση της τιμής αγοράς της μονάδας.

Διαφθορά

Η διαφθορά είναι το χειρότερο πράγμα που έχουμε στην Κύπρο, δήλωσε ο υποψήφιος, Αχιλλέας Δημητριάδης και η απάντηση σε αυτή είναι το ‘Τίμιο Κράτος’, ο πρώτος πυλώνας του προγράμματός του. Αναφέρθηκε σε 4 βήματα. Θεωρεί σοβαρό ζήτημα, είπε, την ενδυνάμωση των ανεξάρτητων θεσμών που ελέγχουν την εκτελεστική εξουσία, σημειώνοντας ότι υπάρχουν συνταγματικά κωλύματα καθώς σε ορισμένες θέσεις, όπως του Γενικού Εισαγγελέα και του ΠτΔ, δεν υπάρχει το αντίβαρο της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Για ανεξάρτητες θέσεις που πηγάζουν από το Σύνταγμα, ανέφερε, θα μπορούσε η Βουλή να κάνει δημόσιες ακροάσεις γι’ αυτά τα άτομα, έναν μη δεσμευτικό έλεγχο που τουλάχιστον θα δίδει την ευκαιρία στο πολιτικό σύστημα να ελέγχει αυτούς που ο ΠτΔ πρόκειται να διορίσει. Ως παράδειγμα έφερε τις ακροάσεις στο ΕΚ για τους Ευρωπαίους Επιτρόπους και στην Αμερικανική Γερουσία για δημόσιους λειτουργούς.

Παρόμοια διαδικασία, είπε, θα μπορούσε να γίνει και για θεσμούς που πηγάζουν από το νόμο, όπως π.χ. η Επίτροπος Διοίκησης που θα διορίζεται με τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής.

Ως τρίτο μέτρο πρότεινε το διαχωρισμό της δικαιοδοσίας του Γενικού Εισαγγελέα: να γίνει μόνο νομικός σύμβουλος του κράτους και από την άλλη μόνο προϊστάμενος των διωκτικών αρχών. Αυτό, ανέφερε, γίνεται σε πολλές άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας.

Ως τέταρτο μέτρο κατά της διαφθοράς ο κ. Δημητριάδης θεωρεί «ένα σοβαρό πόθεν έσχες», λέγοντας ότι οι κκ. Πισσαρίδης, Παναγιωτίδης και Συρίμης – επιστήμονες στον τομέα τους – έχουν ετοιμάσει ένα προσχέδιο νομοθεσίας. «Η Βουλή ούτε καν το συζήτησε. Οι άνθρωποι έβαλαν πολύ κόπο και είναι εκεί. Γιατί δεν έχουμε ένα αποτελεσματικό πόθεν έσχες;».

Πρέπει να τιμωρήσουμε τους υπεύθυνους, δήλωσε ο Αχιλλέας Δημητριάδης, λέγοντας ότι δεν μπορεί τα μισά διαβατήρια να είναι παράνομα και να έχουμε «μια – δυο κατηγορίες. Πρέπει να τιμωρηθούν αυτοί που μας έφεραν στα χάλια που είμαστε».

Σημείωσε επίσης ότι η ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης είναι σοβαρό πρόβλημα που δεν επηρεάζει μόνο τα ατομικά δικαιώματα, αλλά και τον ιστό της Δημοκρατίας και «άρχισε να επεμβαίνει στο πώς ο πολίτης νιώθει για το κράτος».

Μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο τα άτομα που έρχονται ως πρόσφυγες ή άτυποι μετανάστες, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, αλλά και τα άτομα που εργάζονται σε μόνιμες δουλειές και βοηθούν την οικονομία. «Να μην το ξεχνάμε αυτό».

Κάποιοι από τις μεταναστευτικές ροές που φτάνουν στην Κύπρο, συνέχισε, έχουν δικαίωμα να έρθουν εδώ γιατί φεύγουν από μια εμπόλεμη κατάσταση, αλλά υπάρχουν και πολλοί που εκμεταλλεύονται το σύστημα. Πρέπει να βρούμε τρόπο να μειωθούν αυτές οι ροές και ο πρώτος είναι να λύσουμε το Κυπριακό, «αλλά ας το αφήσουμε αυτό».

Υπενθυμίζοντας ότι το μεταναστευτικό είναι μέσα στη θετική ατζέντα της Τουρκίας, ο Αχιλλέας Δημητριάδης είπε ότι μπορούμε να πάμε στην ΕΕ και να ζητήσουμε να μπούμε στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης ώστε να μειωθούν οι ροές.

Θεωρεί πάντως τον πιο έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο για να μειωθούν οι ροές, να φανεί στους διακινητές ότι «η κατάχρηση που πετυχαίνουν τώρα φέρνοντας άτομα στην Κύπρο, που λόγω της καθυστέρησης του συστήματος, μένουν 3, 4 ή 5 χρόνια μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους. Εάν αυτό εξαφανιστεί, το κίνητρο που θα έχουν αυτοί οι άνθρωποι δεν θα υπάρχει και άρα δεν θα υπάρχει το πρόβλημα».

Από τις 27.000 περίπου αιτήσεων προσφύγων, είπε, πρέπει να δούμε πώς διαχειριζόμαστε τις παλιές αλλά το πιο σημαντικό, πώς μπορούμε ν’ αυξήσουμε την ταχύτητα εξέτασης αυτών των αιτήσεων στο μέλλον, δημιουργώντας αντικίνητρο για τους διακινητές.

Τους 300 οριοφύλακες που έχει πρόθεση η κυβέρνηση να προσλάβει, συνέχισε, θα μπορούσε να ενταχθούν, εφόσον μπορούν, στο σύστημα και να εξετάζουν τις αιτήσεις αμέσως ώστε οι νέες αιτήσεις να τελειώνουν σε 2,3, 5 μήνες. Αν έχουμε τα χρήματα να αγοράσουμε υπηρεσίες 300 οριοφυλάκων, είπε, εμφανώς έχουμε τα χρήματα να αγοράσουμε τις υπηρεσίες 300 ατόμων που θα κάνουν αυτή τη δουλειά. «Άρα λεφτά υπάρχουν, το θέμα είναι πώς τα κατανέμουμε».

Μίλησε επίσης για πολιτική εργασίας και ενσωμάτωσης των μεταναστών, αντί πολιτικής επιδομάτων και να ενισχύσουμε τα κίνητρα για επιστροφή τους με ένα σύστημα γρήγορης εξέτασης των προϋποθέσεων που του δίνουν δικαίωμα να μείνει ή όχι. Εάν δεν δικαιούται να μείνει, είπε, τότε πρέπει να υπάρχει διαδικασία επιστροφής του στη χώρα του.

Η ΕΕ έχει πολλά εργαλεία, πόρους και τεχνογνωσία για να μας προσφέρει, σημείωσε χαρακτηρίζοντας το κέντρο υποδοχής Πουρνάρα – το οποίο επισκέφθηκε, όπως είπε, – «εκτός προδιαγραφών».

Κλείνοντας ο Αχιλλέας Δημητριάδης είπε ότι η δική του προσπάθεια αφορά στο να δώσει στους πολίτες ένα Τίμιο Κράτος που θα καθαρίσει τη χώρα, να δώσει ελπίδα μ’ ένα πρόγραμμα που θα στοχεύει στο 2035, τα 75χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν δέχομαι τη διχοτόμηση «διότι η λύση μάς συμφέρει» και πιστεύει ότι «η Κύπρος αξίζει καλύτερα απ’ αυτά που έχουμε».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΕΤΑΠ: Στην Πάφο υπάρχουν 20.000 κλίνες σε 6000 αυτοεξυπηρετούμενά καταλύματα

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Περιφέρειας Πάφου έχει πρόσφατα ολοκληρώσει καταγραφή με βάση την οποία σε ολόκληρη την επαρχία Πάφου υπάρχουν περίπου 20.000 κλίνες...

Ιωάννου: Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης με 50 ενέργειες για μετανάστες

Αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση πολιτικών και δράσεων, που στοχεύουν στην κατά το δυνατό ομαλότερη συμπερίληψη των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην...

Που θα παρευρεθούν Πρόεδρος και Υπουργοί στις εκδηλώσεις για την 1η Απριλίου

Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου 1955 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα παραστεί στην πανηγυρική δοξολογία που θα τελεστεί...

Επαναδιεκδικεί τη Δημαρχία Λάρνακας ο Α. Βύρας

Με σύνθημα «Λάρνακα, Συνεχίζουμε», εξήγγειλε σήμερα επίσημα την υποψηφιότητα του για επανεκλογή στη δημαρχία Λάρνακας ο Ανδρέας Βύρας. Σε δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι «σε μήνυμα...

Δημήτρης Κόκοτας: Υπέστη έμφραγμα – Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του

Σε κρίσιμη κατάσταση μετά το έμφραγμα που υπέστη νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς, ο Δημήτρης Κόκοτας. Χθες το απόγευμα, ο γνωστός καλλιτέχνης...

Ένοχη η 35χρονη μητέρα για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας – Θα ασκήσει έφεση

Ομόφωνα ένοχη έκρινε το μεικτό ορκωτό δικαστήριο της Αθήνας την 35χρονη κατηγορούμενη από την Πάτρα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας  και για την δολοφονία της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!