Την ώρα που η Τουρκία θρηνεί για τους χιλιάδες νεκρούς που θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια μετά τον φονικό σεισμό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να δώσει ελπίδα στους εκατομμύρια πληγέντες υποσχόμενος άμεση ανοικοδόμηση της περιοχής.
Την ίδια στιγμή η οργή των πολιτών μεγαλώνει καθώς όλο και περισσότεροι αντιλαμβόνται πως δεν ευθύνεται μόνο το μέγεθος των σεισμών για την κατάρρευση εκατοντάδων κτιρίων αλλά έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι κακοτεχνίες και η διαφθορά.
Ο τούρκος πρόεδρος μπορεί να έχει ως προτεραιότητα την ανακούφιση των πληγέντων, ωστόσο την ίδια στιγμή έρχεται σιγά σιγά αντιμέτωπος με ένα τεράστιο δίλημμα που θα κρίνει και σε μεγάλο βαθμό την πολιτική του επιβίωση.
Το δίλημμα Ερντογάν
Να κάνει εκλογές στις 14 Μαΐου ή να τις μεταθέσεις για αργότερα, ένα σενάριο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τι θα πράξει ο Ερντογάν.
Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο τούρκος πρόεδρος θα επιλέξει να κερδίσει χρόνο μεταφέροντας τις εκλογές μετά τα μέσα Μαΐου. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να οργανώσει καλύτερα το θέμα της αποκατάστασης των πληγέντων και να βάλει τις βάσεις για την ανοικοδόμηση των περιοχών τις οποίος ο φονικός σεισμός μετέτρεψε σε πόλεις φαντάσματα.
Ο επόμενος σεισμός στην Τουρκία θα καταστρέψει την Κωνσταντινούπολη;
Κάποιοι άλλοι ωστόσο εκτιμούν ότι θα επιχειρήσει να κάνει κανονικά τις εκλογές προχωρώντας σε κάποιες άμεσες παροχές προς τους εκατομμύρια πληγέντες, θέλοντας έτσι να δείξει ότι δεν τους αφήνει στην τύχη τους.
Εάν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, ο τούρκος πρόεδρος αναμένεται να εκμεταλλευτεί και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ο αντίπαλος του από την Αντιπολίτευση.
Το «Τραπέζι των έξι», η συμμαχία κομμάτων που επιχειρεί να κερδίσει τον Ερντογάν στις επικείμενες εκλογές, ακόμη αναζητά τον υποψήφιο που θα ηγηθεί. Τα πράγματα τώρα περιπλέκονται στην σκιά του σεισμού με τις χιλιάδες νεκρούς.
Η Αντιπολίτευση στην Τουρκία έχει αρχίζει να ανεβάζει τους τόνους μετά τον φονικό σεισμό. «Εάν υπάρχει ένα άτομο υπεύθυνο, αυτός είναι ο Ερντογάν» αναφέρει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Ξεχειλίζει η οργή
Η οργή πάντως, όσο παίρνουν οι μέρες αρχίζει να ξεχειλίζει τόσο για την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού να αντεπεξέλθει τις πρώτες ώρες της πρωτοφανούς τραγωδίας, όσο και για τις κακοτεχνίες που υπήρξαν στις πολυκατοικίες που κατέρρευσαν σε μία τεράστια ακτίνα από το επίκεντρο του σεισμού.
Μπορεί το μέγεθος των δύο σεισμών που χτύπησαν την περιοχή να ήταν τρομακτικό, ωστόσο ειδικοί εκτιμούν ότι δεν δικαιολογείται η κατάρρευση εκατοντάδων κτιρίων.
Μία εβδομάδα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, τα διασωστικά συνεργεία ακόμα προσπαθούν να βρουν εγκλωβισμένους, με τις ελπίδες να εξανεμίζονται.
Η «μαύρη λίστα» με τους νεκρούς μεγαλώνει καθημερινά ενώ την ίδια στιγμή, οι άνθρωποι που κατάφεραν να επιζήσουν, εκτός από τον θρήνο για τον χαμό των συγγενών τους, έρχονται αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα της επόμενης μέρας.
Χιλιάδες άνθρωποι κοιμούνται σε σκηνές που έχουν παραχωρηθεί. Άλλοι βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο σε τζαμιά, σχολεία, βιβλιοθήκες ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που τολμούν να μπουν στα σπίτια τους ακόμη και σε εκείνα που φαίνονται ανέγγιχτα από τους σεισμούς.
Οι επιζήσαντες είναι αντιμέτωποι και με το δριμύ ψύχος καθώς παρά την τεράστια κινητοποίηση που υπάρχει και το «τσουνάμι» αλληλεγγύης από πολλές χώρες, οι ανάγκες για τρόφιμα, σκηνές, κουβέρτες και φάρμακα δεν επαρκούν.
Ο οικονομικός αντίκτυπος
Οι δύο σεισμοί και οι δεκάδες μετασεισμοί εκτιμάται ότι έχουν προκαλέσει ζημιές ύψους περίπου 70,8 δισ. δολαρίων σε κτίρια κατοικιών και επιπλέον απώλειες ύψους 10,4 δισ. δολαρίων σε εθνικό εισόδημα.
Για να γίνουν αυτοί οι υπολογισμοί, η Turkonfed αξιοποίησε τα δεδομένα των σεισμών του 1999 κοντά στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσαν 18.000 ανθρώπους. Οι νεκροί από το τελευταίο χτύπημα του σεισμού έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις απώλειες του σεισμού του 1999, ενώ παράλληλα χιλιάδες εξακολουθούν να αγνοούνται. Η εκτίμηση της Turkonfed ανεβάζει επίσης πιο ψηλά τις οικονομικές απώλειες συγκριτικά με τις εκτιμήσεις άλλων οικονομολόγων που έχουν τονίσει ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο πλήρης αντίκτυπος.
Πηγή: In.gr