23.8 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 20:35

Οι χώρες που οι ερωτευμένοι δεν τολμούν να γιορτάσουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Οι καρδιές, τα λουλούδια και τα φιλιά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, η οποία γιορτάζεται με εκδηλώσεις ρομαντισμού, αγάπης και στοργής για αιώνες, στις περισσότερες χώρες της Δύσης.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους 28 χωρών σε όλο τον κόσμο, έδειξε ότι το τεράστιο ποσοστό του 55% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σχεδίαζε να τιμήσει την περίσταση με τον/την σύντροφό του.

Για τους ανθρώπους σε ορισμένα μέρη του πλανήτη, ο εορτασμός της ημέρας αυτής είναι ταμπού ή ακόμη και παράνομος.

Απαγορεύσεις, μαζικές συλλήψεις, ακόμη και απειλές για καταναγκαστικό γάμο, είναι γεγονότα που άφησαν κάποιες χώρες μακριά από «τον έρωτα».

Σαουδική Αραβία

Για δεκαετίες, η 14η Φεβρουαρίου ήταν απλώς «άλλη μια μέρα» στη Σαουδική Αραβία, η οποία απαγόρευσε τον εορτασμό της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, γιατί ήταν αντίθετη στις ισλαμικές έννοιες περί ευπρέπειας.

Αν κάποιοι τολμούσαν να ανταλλάξουν δώρα και λουλούδια τον Φεβρουάριο, διέτρεχαν τον κίνδυνο να έρθουν αντιμέτωποι με τη θρησκευτική αστυνομία, κάτι που συνέβαινε μέχρι και πριν από περίπου πέντε χρόνια.
Η αλλαγή ήρθε αφότου ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν, κατήργησε την Επιτροπή για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Βίας, μια υπηρεσία που κάποτε ήταν υπεύθυνη για την επιβολή αυστηρών θρησκευτικών κανόνων.

Πριν καταργηθεί η υπηρεσία, άνθρωποι που τόλμησαν να γιορτάσουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου συχνά συλλαμβάνονταν και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εμποδίζονταν από το να πουλήσουν αγαθά σχετικά με την ημέρα.

Από τότε, σύμφωνα με το Al Arabiya English , οι Σαουδάραβες έχουν αγκαλιάσει την γιορτή των ερωτευμένων, με τις τιμές των λουλουδιών και των δώρων να έχουν πέσει.

Πακιστάν

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι μήλο της έριδος για το Πακιστάν. Το 2016, ο τότε πρόεδρος του έθνους Mamnoon Hussain προέτρεψε τους Πακιστανούς να αποφύγουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, λέγοντας σε μια συγκέντρωση, κυρίως γυναικών φοιτητών, ότι η γιορτή αυτή «δεν έχει καμία σχέση με τον πολιτισμό μας». Οι δηλώσεις, οι οποίες ερμηνεύτηκαν ως ένδειξη υποστήριξης, από τους ισλαμιστές σκληροπυρηνικούς του έθνους, οδήγησαν σε απαγόρευση το 2017 από το ανώτατο δικαστήριο και ένα διάταγμα για την αφαίρεση κάθε ίχνους της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου από τους δημόσιους χώρους, καθώς και την απαγόρευση εμπορευμάτων, διαφήμισης ή προώθησης της ημέρας των ερωτευμένων στα ΜΜΕ.

Αυτό δεν μείωσε τον ενθουσιασμό για ορισμένους Πακιστανούς. Παρά την αστυνομική παρέμβαση και την παρακολούθηση, οι «ρομαντικοί αντάρτες» βρίσκουν τρόπους να γιορτάσουν την ημέρα των ερωτευμένων, αν και οι περισσότεροι το κάνουν κρυφά.

Μαλαισία

Οι αρχές της Μαλαισίας έκαναν επίσης ό,τι μπορούσαν για να καταργήσουν τον Άγιο Βαλεντίνο. Το 2005, το Συμβούλιο Φάτβα του έθνους κήρυξε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αντίθετη με το Ισλάμ επειδή είχε «στοιχεία του Χριστιανισμού». Αν και χριστιανικές ομάδες προέτρεψαν το συμβούλιο να το επανεξετάσει, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ελάχιστη σχέση μεταξύ της σύγχρονης Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου και του Χριστιανισμού, η απαγόρευση παρέμεινε.

Οι θρησκευτικές αρχές αύξησαν τα επίπεδα ασφάλειας και ξεκίνησαν μαζικές συλλήψεις, κυρίως άγαμων ζευγαριών που ήταν ύποπτα ότι γιόρταζαν τον Άγιο Βαλεντίνο.

Ιράν

Οι θρησκευτικές αρχές στο Ιράν έχουν στραφεί στους πολίτες, αναζητώντας συμμάχους ενάντια όσων γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο αψηφώντας τους αυστηρούς θρησκευτικούς νόμους. Η κυβέρνηση έχει από καιρό απαγορεύσει οποιαδήποτε σχέση με την ημέρα αυτή, προειδοποιώντας ότι είναι «αντι-πολιτισμική» και καταδίκασε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως ένδειξη ανηθικότητας και δυτικής παρακμής.

Αλλά η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έχει γίνει τόσο δημοφιλής που ορισμένοι σκληροπυρηνικοί Ισλαμιστές, ενθαρρύνουν τώρα τον κόσμο να τηρήσει μια αρχαία ιρανική γιορτή, το Sepandārmazgān. Η γιορτή, που πέφτει στις 23 Φεβρουαρίου, είναι γνωστή ως περσική ημέρα αγάπης προς τιμήν του Σπανταρμάντ, μιας Ζωροαστρικής θεότητας που αντιπροσώπευε μια στοργική σύζυγο.

Αυτό δεν εμπόδισε πολλούς Ιρανούς να γιορτάσουν κρυφά τη δημοφιλή γιορτή της Δύσης, παρά την απαγόρευση της παραγωγής και πώλησης καρτών του Αγίου Βαλεντίνου και σχετικών αντικειμένων.

Ινδία

Στην Ινδία, ακραίοι Ινδουιστές εθνικιστές διαμαρτυρήθηκαν για τον εορτασμό της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου και απείλησαν όσους τη γιορτάζουν.

Συγκεκριμένα επιτίθενται, ακόμη και σε νεαρά ζευγάρια κόβοντάς τους τα μαλλιά ή μαυρίζοντάς τους με χώμα τα πρόσωπά τους.

Μια εκστρατεία κατά του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε σε πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου εκτιμάται ότι 518 εκατομμύρια Ινδοί ήταν ενεργοί και συμμετείχαν από το 2020. Το 2015, ένα περιθωριακό ακροδεξιό ινδουιστικό πολιτικό κόμμα απείλησε να εξαναγκάσει όσους έκαναν δημόσια εκδήλωση αγάπης στον/στη σύντροφό τους, σε υποχρεωτικό γάμο.

Πηγή: skai.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προβλήματα στη νότια Αγγλία από καταιγίδα με κεραυνούς

Νύχτα βαριάς και πολύ σφοδρής βροχόπτωσης που συνοδεύτηκε από πολλούς κεραυνούς ήταν η χθεσινή στη νότια Αγγλία, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας σειράς προβλημάτων. Μεταξύ...

Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του επί 3 χρόνια στο Ηράκλειο – Σε σοκ οι γονείς του θύματος

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία που έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ένας 18χρονος κατήγγειλε τον νονό του ότι τον...

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

Το Ιράν ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων σε ΗΠΑ και Βρετανία για την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ στον πόλεμο με τη...

Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές

Με αφορμή την αποφοίτηση των νέων δεσμοφυλάκων-χειριστών ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών (Κ-9), παρουσιάστηκε το προηγούμενο Σάββατο η δράση και οι δυνατότητες που έχουν τα συγκεκριμένα...

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτίστηκαν και τον χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι

Άγριος καυγάς μεταξύ δύο ατόμων συνέβη στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης και συγκεκριμένα...

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. στον Λίβανο η Πρόεδρος της Κομισιόν

«Ο Λίβανος και ο λαός του μπορούν να υπολογίζουν στη διαρκή στήριξη της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι στην ευχάριστη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!