17.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 10:15

Πώς η κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης προκάλεσε χείμαρρο από θεωρίες συνωμοσίας

Πριν γίνει μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, η Marjorie Taylor Greene  ενεπλάκη με μια θεωρία συνωμοσίας ότι «εβραϊκά διαστημικά λέιζερ» μπορεί να ήταν η αιτία των φονικών πυρκαγιών στην Καλιφόρνια.

Την περασμένη Τρίτη, η Ρεπουμπλικανή από τη Τζόρτζια έκανε ανάρτηση στο Χ ρωτώντας αν η κατάρρευση της γέφυρας στην Βαλτιμόρη ήταν «σκόπιμη επίθεση ή ατύχημα»

Πριν καν ξυπνήσουν οι περισσότεροι Αμερικανοί το πρωΐ του μοιραίου ατυχήματος μετά από την πρόσκρουση φορτηγού πλοίου, στην Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη, οι άγριες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το τι υποτίθεται ότι είχε συμβεί οργίαζαν στο διαδίκτυο.

Οι ισχυρισμοί κυμαίνονταν σε ένα μεγάλο εύρος: από κυβερνοεπίθεση μέχρι τις παρενέργειες των εμβολίων Covid-19 και ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ ή ακόμη και οι Ομπάμα (!) είχαν κάποια σχέση.

Οι αξιωματούχοι που ερευνούσαν την υπόθεση από νωρίς είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη πως επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια.

Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους συνωμοσιολόγους. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες είχε δημιουργηθεί μια ολόκληρη «εναλλακτική» πραγματικότητα, γύρω από την κατάρρευση της γέφυρας.

Οι συνήθεις ύποπτοι

Λίγο μετά τις 7 π.μ., λιγότερο από έξι ώρες μετά την κατάρρευση της γέφυρας, ο Andrew Tate, ένας διαδικτυακός «προβοκάτορας» με περισσότερους από 9 εκατομμύρια οπαδούς στο X, δημοσίευσε, χωρίς να παρουσιάσει το παραμικρό στοιχείο, ότι το πλοίο είχε δεχθεί «κυβερνοεπίθεση” και ότι κατευθύνθηκε σκόπιμα προς τη γέφυρα.

«Ξένοι πράκτορες των ΗΠΑ επιτίθενται σε ψηφιακές υποδομές», πρόσθεσε.

Ο Tate  είναι γνωστός για τις μισογυνιστικές αναρτήσεις του, και περιμένει να δικαστεί στη Ρουμανία με την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων και του βιασμού. Μετά τη δίκη αυτή αναμένεται να εκδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα.

Μέχρι την Τετάρτη, το tweet του είχε προβληθεί περισσότερες από 18,5 εκατομμύρια φορές στο X, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της εταιρείας.

Δύο ώρες μετά την ανάρτηση του Tate, ο Alex Jones επίσης επίσης γνωστός συνωμοσιολόγος ανήρτησε το βίντεο της κατάρρευσης της γέφυρας  και σχολίασε: «Μου φαίνεται σκόπιμο. Πιθανότατα πρόκειται για επίθεση στον κυβερνοχώρο. Ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει».

Ο Jones και άλλοι τρομολάγνοι προσπαθούν εδώ και χρόνια να πείσουν το κοινό τους ότι ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και ότι πρέπει να προετοιμαστούν. 

Μέρος αυτής της προετοιμασίας ετοιμότητας περιλαμβάνει την αγορά τροφίμων και κιτ επιβίωσης αξίας χιλιάδων δολαρίων – τα οποία, φυσικά, ο Jones τυχαίνει να πουλά.

Φταίει η… διαφορετικότητα και η Ισότητα

Κάποιοι συντηρητικοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υποστήριξαν ότι οι πολιτικές για τη Διαφορετικότητα, την Ισότητα και την Ενσωμάτωση (DEI) συνδέονταν με την κατάρρευση της γέφυρας, υποστηρίζοντας ότι πιο κατάλληλοι άνθρωποι απορρίφθηκαν για τις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας προκειμένου να τηρηθούν οι οδηγίες για την ποικιλομορφία και την ενσωμάτωση και ότι αυτό με κάποιο τρόπο συνέβαλε ή προκάλεσε το ατύχημα. Τα likes και τα shares ήταν πολλά. περιλαμβάνει την αγορά καταψυγμένων ξηρών τροφών και κιτ επιβίωσης αξίας χιλιάδων δολαρίων – τα οποία, φυσικά, ο Jones τυχαίνει να πουλάει.

Γιατί «ενέπλεξαν» τους  Ομπάμα

Κάποιοι άλλοι πάλι ισχυρίστηκαν ότι το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο, ενώ αρκετοί είπαν ότι μπορεί να ευθύνονται οι Ομπάμα, επειδή είναι παραγωγοί μιας ταινίας του Netflix, όπου μια κυβερνοεπίθεση προκαλεί την προσάραξη ενός πετρελαιοφόρου.

«Βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα» έγραψε το πρωί της Τρίτης χρήστης με σχεδόν 700.000 followers στο X.

Άλλος έγραψε, ότι ευθύνεται για την σύγκρουση το εμβόλιο για τον covid, eπειδή ο καπετάνιος του πλοίου είχε καταρρεύσει όταν το είχε κάνει.

Τα εβραϊκά διαστημικά λέιζερ δεν ευθύνονται για τις πυρκαγιές, ούτε για την κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης, αλλά «με πολλούς τρόπους, οι συνωμοσίες για τη γέφυρα της Βαλτιμόρης είναι ακόμη μία προειδοποίηση για την εμφάνιση προεκλογικών «συνωμοσιών» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ,πριν από τον Νοέμβριο», όπως δήλωσε ο Ben Decker, διευθύνων σύμβουλος της Memetica, εταιρείας που παρακολουθεί την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!