20.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 16:07

Πρόσω ολοταχώς για την αναβάθμιση της οδού Τσερίου

Του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, Δημάρχου Στροβόλου

Απρόσκοπτα προχωρεί η διαδικασία για τη βελτίωση της οδού Τσερίου, αφότου το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για τον σχεδιασμό που κατέθεσε ο Δήμος Στροβόλου. Μια εξέλιξη που χαροποιεί ιδιαίτερα τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και τους δημότες που είχαν ενεργό ρόλο και ανάμιξη υποστηρίζοντας εξ αρχής τον σχεδιασμό της νέας Τσερίου. Τόσο εγώ, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ευχαριστούμε το Υπουργείο Εσωτερικών για την ευκαιρία που μας δόθηκε να θέσουμε το έργο στην ορθή του βάση.

Η νέα οδός Τσερίου, όπως σχεδιάστηκε από τον διεθνούς εμβέλειας οίκο Markides Associates, θα είναι ένας ζωντανός σύγχρονος δρόμος που θα δίνει προτεραιότητα στον άνθρωπο, παρέχοντας ένα ασφαλές περιβάλλον για τους πεζούς και αναδεικνύοντας την εμπορική και κοινωνική βιωσιμότητα της περιοχής.

Το έργο, κατόπιν της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί ως πολεοδομικό, με τη δαπάνη να επιμερίζεται 80% στο Κράτος και 20% στον Δήμο. Η Υπηρεσία του Δήμου μας είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνεργασία με τα αρμόδια κυβερνητικά Τμήματα στην υλοποίηση του έργου, ακολουθώντας τις νενομισμένες διαδικασίες, όπως προνοούνται από τον νόμο. Έχει γίνει μια σημαντική προεργασία εν αναμονή της απόφασης του  Υπουργικού Συμβουλίου έτσι ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις με το έργο και θα προχωρήσουμε βάσει χρονοδιαγραμμάτων, αντιλαμβανόμενοι τη σημασία του να παραδοθεί ο δρόμος στο κοινό το συντομότερο δυνατόν.

Προσωπικά θεωρώ ότι η μακρόχρονη ιστορία της ανάπλασης της οδού Τσερίου είναι μία πραγματική μελέτη περίπτωσης, ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα για τον τόπο μας, που αποδεικνύει τη σημασία της αμφισβήτησης διαχρονικών και πάγιων αντιλήψεων. Εξάλλου, είναι σημαντικό να προσφέρεται η δυνατότητα να ακουστούν οι φωνές όλων των εμπλεκόμενων μερών, προκειμένου να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Κι αυτό αποδεικνύει ακριβώς η περίπτωση της οδού Τσερίου και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που επιβεβαίωσε τον αειφόρο και ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό του δρόμου.

Ο νέος, πρωτοποριακός  – για τα δεδομένα της Κύπρου – σχεδιασμός της οδού Τσερίου, ανατρέπει παλαιότερες, στερεοτυπικές θεωρήσεις για τον οδικό σχεδιασμό, αναδεικνύοντας τη σημασία της διατήρησης του τοπικού χαρακτήρα της περιοχής και το κυριότερο, διατηρώντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι το αυτοκίνητο.

Ειδικότερα, όπως ζητήθηκε, και σύμφωνα και με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο νέος σχεδιασμός δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για πεζούς και οδηγούς, που  στηρίζεται στις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας.

Συγκεκριμένα, προνοούνται πλατιά πεζοδρόμια, χώροι στάθμευσης, καθώς και είκοσι διαβάσεις για πεζούς, ενώ ενσωματώνονται ταυτόχρονα πρόνοιες που παρέχουν τις απαραίτητες διευκολύνσεις στα άτομα με κινητικά προβλήματα. Ο νέος αυτός σχεδιασμός προωθεί τις χαμηλότερες ταχύτητες οχημάτων και περιορίζει τον μέχρι σήμερα δεσπόζοντα ρόλο του αυτοκινήτου, δίνοντας προτεραιότητα στον άνθρωπο και τις καθημερινές του ανάγκες.

Παράλληλα, προνοείται η ευρεία δεντροφύτευση εκατέρωθεν της οδού και η δημιουργία μικρών χώρων συνάθροισης. Πρωτοποριακή προσέγγιση αποτελεί, όμως, η κεντρική ιδέα σχεδιασμού του νέου δρόμου: η μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου δεν θα πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα στον σχεδιασμό της οδού Τσερίου. Αντιθέτως, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι το κτίσιμο ενός δρόμου, που θα δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον – από κάθε άποψη – για την ευημερία, την κοινωνική και εμπορική άνθηση της περιοχής και γενικότερα, την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ζητήσαμε έναν ζωντανό δρόμο, για ανθρώπους και όχι μόνο για αυτοκίνητα. Δεν συμβιβαστήκαμε και δεν δεχτήκαμε να θυσιάσουμε τον ιδιαίτερο τοπικό χαρακτήρα της Τσερίου, στον βωμό της επικράτησης του αυτοκινήτου και των μεγάλων ταχυτήτων. Η Τσερίου θα είναι ο δρόμος που θα ενώνει την κοινότητα και τους ανθρώπους γιατί αυτό θέλαμε, έναν δρόμο που να τους ενώνει και ΟΧΙ να τους χωρίζει. Αυτή ακριβώς την ταυτότητα θέλουμε να αποκτήσει η Τσερίου. Και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πράσινο φως για την εξαγορά του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από την Hellenic HealthCare Holding

Το πράσινο φως άναψε σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ελλάδας, για την εξαγορά του πανεπιστημίου Λευκωσίας από την Hellenic HealthCare Holding 3 (Cyprus) Limited. Σύμφωνα...

Ανατροπή προς τα κάτω με τις τιμές του πετρελαίου – Πώς έκλεισε την εβδομάδα (γράφημα)

Με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα το πετρέλαιο, καθώς οι traders βλέπουν περιορισμένο κίνδυνο να κλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή σ’ έναν ευρύτερο πόλεμο...

Προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία στην Ελλάδα (βίντεο, φωτό)

Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας  μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας από εχθές νωρίς το απόγευμα. Δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα πλημμύρισαν, ενώ σημειώθηκαν...

Σκηνοθετημένη η απάντηση του Ισραήλ ; -Τα σενάρια που κυκλοφορούν – Το Ιράν υποβαθμίζει την επίθεση

Διάφορα σενάρια κυκλοφορούν για την "απάντηση" του Ισραήλ στο Ιράν την Παρασκευή. Τα περισσότερα μιλούν για σκηνοθετημένη επίθεση, ώστε να ικανοποιηθεί το ακροατήριο του...

Δημοσκόπηση Metron: Άνοδος για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και υποχώρηση ΠΑΣΟΚ

Κέρδη για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, και απώλειες για ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, για το Mega. ...

Τουρίστες βρήκαν σε σκουπίδια 643 κροτίδες !

Ένα σακούλι σκουπιδιών με 643 κροτίδες εντόπισε σήμερα ζεύγος τουριστών, σε περιοχή μεταξύ των χωριών Δοράς και Ανώγυρας, της επαρχίας Λεμεσού. Οι κροτίδες, που...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!