19.9 C
Nicosia
Κυριακή 12 Μάιος 2024 | 10:38

Πρόεδρος ΟΕΒ: Μεγάλες οι προκλήσεις το 2024 για την κυπριακή οικονομία

Αντώνης Αντωνίου*

Άρθρο του Προέδρου της ΟΕΒ κ. Αντώνη Αντωνίου στην επετειακή έκδοση για τα 25 χρόνια ζωής του οικονομικού περιοδικού nomisma

Σύμφωνα με προβλέψεις από τους πιο αξιόπιστους αναλυτές του κόσμου, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται ότι θα είναι μεν θετική το 2024 αλλά θα υποχωρήσει περαιτέρω, πιεζόμενη από τα αυξημένα επιτόκια, τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και την επιβράδυνση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Ταυτόχρονα,  καθώς οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι χαρτογραφούν το τοπίο για το 2024, αναμένουν ένα ολοένα και πιο «γεμάτο» γεωπολιτικό σκηνικό, επιδεινώνοντας την αβεβαιότητα και την αστάθεια της αγοράς.

Σ΄ ό,τι αφορά την Κυπριακή οικονομία και λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους ήταν αρκετά καλά, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), εκτιμά ότι κατά το 2024 η πορεία της Κυπριακής οικονομίας θα συνεχίσει να είναι ανοδική.

Συγκεκριμένα κατά το 2024, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας προβλέπεται να ανέλθει γύρω στο 2,8%, ο πληθωρισμός να περιοριστεί στο 2,5% ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί στο 5,8% του εργατικού δυναμικού. Παράλληλα, το δημοσιονομικό πλεόνασμα που αναμένεται να επιτευχθεί, θα οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Φυσικά, αναγνωρίζουμε ότι οι πιο πάνω προβλέψεις συνοδεύονται από μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Το γεγονός, ότι όλοι οι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής μας ικανότητας, έχουν αναγνωρίσει την πρόοδο της οικονομίας κατατάσσοντας μας στην επενδυτική βαθμίδα, μεταφράζεται σε βελτίωση της εμπιστοσύνης από τις αγορές, με επενδυτικές προοπτικές και ευκαιρίες, κάτι το οποίο δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτo. Για την ΟΕΒ, η προσέλκυση ξένων παραγωγικών επενδύσεων και ευρύτερα η ενθάρρυνση επενδυτικής δραστηριότητας, είναι ύψιστης σημασίας. Αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την ανάκαμψη της οικονομίας, για την απασχόληση και την άμεση και έμμεση δραστηριοποίηση των κυπριακών επιχειρήσεων και κυρίως για την οικοδόμηση ενός αειφόρου αναπτυξιακού μοντέλου που να μπορεί διαχρονικά να αντεπεξέρχεται σε κρίσεις, γι’ αυτό και επιβάλλεται να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες μας.

Στον αντίποδα, μεγάλη πρόκληση αποτελεί η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Καθώς έχει πλέον επιβεβαιωθεί ότι οι ανάγκες σε προσωπικό δεν μπορούν να καλυφθούν από Κύπριους και Ευρωπαίους πολίτες, θα πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό από τρίτες χώρες, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες και με τρόπο που να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες.  Η επιτυχής εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια ενδυνάμωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας καθώς και στη μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία.

Η ΟΕΒ θεωρεί ότι κομβικό ρόλο στην όλη προσπάθεια διαδραματίζει η υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων που έχουν εξαγγελθεί. Παρόλο που κάποιες από αυτές ήδη υλοποιήθηκαν ή άρχισαν να υλοποιούνται σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, κάποιες παραμένουν εκκρεμείς ή ημιτελείς. Μεταξύ αυτών είναι η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας, η ψηφιακή μεταρρύθμιση και η μεταρρύθμιση του φορολογικού μας συστήματος έτσι ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικό και πιο ελκυστικό στο επιχειρείν.

Παράλληλα στον νευραλγικό τομέα της Υγείας, μέσα από διάλογο πρέπει να διαμορφωθούν σωστά  οι επιβαλλόμενες διορθώσεις στο ΓΕΣΥ, με στόχο την διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας χωρίς οικονομικές περιπέτειες.

Η σταθεροποίηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζεται ως κύρια πρόκληση, με αλυσιδωτές προεκτάσεις στην οικονομία. Το περιβαλλοντικό κόστος στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει υψηλό, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν λύσεις που θα συμβάλουν στη μείωση του. Η πίεση για τη μείωση των ρύπων επιβάλλει την υιοθέτηση νέων πρακτικών και την επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2024, αποτελεί χρονιά σταθμό για τη χώρα, όπου θα πρέπει να εφαρμοστούν στρατηγικές επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις και συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε ένα πιο βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον για τις επιχειρήσεις μας. Στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, παραμένει το θέμα του αναχρονιστικού θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής ο οποίος επιβαρύνει ασύμμετρα τις επιχειρήσεις και τους κλάδους της οικονομίας που τον εφαρμόζουν. Θα συνεχίσουμε τον κοινωνικό διάλογο μέχρι να πείσουμε για την ορθότητα των θέσεων μας. Το 2024 θα είναι επίσης ορόσημο για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας για την ΟΕΒ, καθώς η διασφάλιση επαρκών συνταξιοδοτικών παροχών και η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων αφορά όλους τους πολίτες, εργοδότες και εργαζόμενους του τόπου.

Η ΟΕΒ είναι όπως πάντα μπροστά, με την εμπειρογνωμοσύνη και την αξιοπιστία που τη χαρακτηρίζει, στην κοινή προσπάθεια για αειφόρο ανάπτυξη της οικονομίας και ευημερία της κοινωνίας.

Σπουδαία και αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης το nomisma

Εκ  μέρους της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και βιομηχάνων (ΟΕΒ), θα ήθελα να συγχαρώ το περιοδικό ΝΟΜΙΣΜΑ για την συμπλήρωση εικοσιπέντε χρόνων κυκλοφορίας και επιτυχημένης παρουσίας στον χώρο των κυπριακών ΜΜΕ.

Ο ερχομός του προσέφερε στον Κύπριο αναγνώστη μια σπουδαία και αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης και πολύ γρήγορα απέκτησε σημαντικό ρόλο στο οικονομικό και επιχειρηματικό ρεπορτάζ.

Με κύριο γνώμονα την παρουσίαση οικονομικών εξελίξεων, την ανάδειξη προβλημάτων του επιχειρηματικού κόσμου και την προβολή διαφορετικών απόψεων από ανθρώπους που έχουν εκτόπισμα στην οικονομία, το ΝΟΜΙΣΜΑ συνέβαλε στην πολυφωνία και στην προώθηση εναλλακτικών θέσεων σε καίρια ζητήματα όπως είναι η οικονομική ανάκαμψη, η επιχειρηματικότητα, οι μεταρρυθμίσεις, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη μετάβαση.

Η περίοδος των εικοσιπέντε χρόνων ύπαρξης του περιοδικού, σημαδεύτηκε από διάφορα αξιοσημείωτα διεθνή αλλά και τοπικά γεγονότα όπως η κρίση των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ το 2007, το κούρεμα των καταθέσεων το 2013, η τεράστια οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του Κορωνοϊού το 2020, ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2022 και η συνεπακόλουθη πληθωριστική κρίση.

Το ΝΟΜΙΣΜΑ κατάφερε μέσα από τις πιο πάνω δοκιμασίες να διατηρήσει την ταυτότητα του και να αγκαλιαστεί από το αναγνωστικό κοινό. Εύχομαι καλή συνέχεια και κάθε επιτυχία στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

*Προέδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα – Απομάκρυνση αμάχων από Χάρκοβο

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία στην ουκρανική επαρχία του Χαρκόβου, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της Όλεχ Σινεχούμποφ...

Δίωξη για ανθρωποκτονία στους γονείς του νεογνού που βρέθηκε στη χωματερή Βραυρώνας

Ποινική δίωξη για τετελεσμένη ανθρωποκτονία από κοινού ασκήθηκε σε βάρος του πατέρα του νεογνού, το οποίο εντοπίστηκε  νεκρό μέσα σε σακούλα σε χωματερή της...

Μύκονος: Ανθρωποκυνηγητό για δολοφονία Πακιστανού-15 προσαγωγές

Εντατικούς ελέγχους στο λιμάνι και το αεροδρόμιο της Μυκόνου προκειμένου να συλληφθεί ο δράστης ανθρωποκτονίας που σημειώθηκε χθες το βράδυ, όταν ένας άνδρας έχασε...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Ισραήλ: Πιθανή η χρησιμοποίηση αμερικανικών όπλων κατά αμάχων στη Γάζα

Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κατατέθηκε στο Κογκρέσο  πιθανολογεί τη χρησιμοποίηση από τον ισραηλινό στρατό αμερικανικών όπλων παραβιάζοντας το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο στη Λωρίδα...

Η ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα έφερε μαγικό Βόρειο Σέλας (βίντεο)

Ενα μαγικό Βόρειο Σέλας είχαν την ευκαιρία να δουν κατά τη διάρκεια της νύκτας εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και σχεδόν σε ολόκληρο το Ηνωμένο...

Eurovision 2024: Απόψε ο τελικός με τη συμμετοχή Ελλάδας και Κύπρου – Εκτός Τελικού η Ολλανδία

Η ημέρα του μεγάλου τελικού της Eurovision 2024 έφτασε. Μετά από τις δύο ημιτελικές φάσεις, απόψε σε απευθείας σύνδεση (στις 22:00) από την τηλεόραση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!