17.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 8:17

Που πνέει ο αέρας της Ελευθερίας;

Γιώργος Περδίκης*

Μόλις επέστρεψα από τις Κεντρικές Φυλακές. Πήγαμε – με τον φίλο Κυριάκο Τσιμίλλη – σε επισκεπτήριο στον κούρδο αγωνιστή Κενάν Αγιάς, λίγες μέρες πριν η Κυπριακή Δημοκρατία στείλει σιδηροδέσμιο τον άνθρωπο στις Γερμανικές φυλακές (και ενδεχομένως στην Τουρκία).

Η ατμόσφαιρα γεμάτη σκόνη και υγρασία. Πότε πότε πέφτει μια βροχή που λερώνει τα πάντα, ανθρώπους, δέντρα, φύση και αντικείμενα. Ένα λεπτό πέπλο ξεραμένης λάσπης σκεπάζει τα πάντα. Στο ραδιόφωνο ειδήσεις για τους κόκκινους φακέλους, τη διαφθορά, τη βία στα γήπεδα, καβγάδες βουλευτών, το φυσικό αέριο κτλ κτλ

Περνάμε τη γνωστή διαδικασία. Σιδερένιες πόρτες, κάγκελα και χονδροί πέτρινοι τοίχοι. Ο Κυριάκος ανακαλεί μνήμες από το 57 όταν μικρός άκουγε τη νύκτα τα τραγούδια των φυλακισμένων και των μελλοθανάτων αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Εγώ πάλιν θυμήθηκα την σύλληψη και κράτηση μου σε κελί των κεντρικών φυλακών τον Οκτώβρη του 93, στα γεγονότα της επίσκεψης της βασίλισσας Ελισάβετ.

Φέρνουν τον Κενάν. Η αναπόληση διακόπτεται. Παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας διατηρεί υψηλό ηθικό φρόνημα και πίστη. Δεν τον τρομάζει η φυλακή. Έζησε ήδη δώδεκα χρόνια σε Τουρκική φυλακή.

Καθόμαστε με τον Κυριάκο στον άβολο πάγκο της αίθουσας επισκέψεων στις Κεντρικές φυλακές. Μαζί μας ο αδελφός Ιμπραήμ, με νωπά ακόμα τα σημάδια του ξυλοδαρμού από τους αστυνομικούς. Ήταν στη λίστα να παρακολουθήσει τη δίκη του αδελφού του αλλά «δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις». Γι’ αυτό και τιμωρήθηκε με σύλληψη, κράτηση και ξυλοδαρμό.

Απέναντι μας ο Κενάν μιλά με πάθος για τον αγώνα των Κούρδων για Ελευθερία. Επιμένει ότι ο αγώνας των Κούρδων και των Κυπρίων είναι κοινός. Μας υπενθυμίζει τα λόγια του Θεόφιλου Γεωργιάδη: «Ο δρόμος για την Ελευθερία της Κύπρου, περνά από τα βουνά του Κουρδιστάν».

Μας εξηγεί ότι μάταια επιζητούμε λύση του Κυπριακού όσο η Τουρκία δεν εγκαταλείπει την επεκτατική της πολιτική. «Η αλλαγή της Τουρκίας, κρίνεται από την επιτυχία του Κουρδικού αγώνα» λέει.

Χαίρεται που του δόθηκε η ευκαιρία να θυμίσει στον Κυπριακό λαό την παρακαταθήκη του Θεόφιλου Γεωργιάδη και να συμβάλει με τον τρόπο του στην αφύπνιση της Κυπριακής κοινής γνώμης.

Δεν περιμένει τίποτα από την Γερμανία. Λυπάται για την αφέλεια κάποιων που νομίζουν ότι η Γερμανία θα βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού.

“Μακάρι η θυσία μου να βοηθούσε” είπε. “Δεν θα με πείραζε να πάω φυλακή για να βοηθήσει η Γερμανία την Κύπρο στην απαλλαγή από την Τουρκική κατοχή”.

Αλλά φεύ. Όλοι ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει.

Υπάρχει συσσωρευμένη ιστορική εμπειρία και πολύ πλούσιο παρόν στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας που μόνο οι αφελείς μπορεί να κάνουν πως το αγνοούν.

Ο Χίτλερ είχε αντιγράψει τον Κεμάλ και τώρα ο Ερτογάν αντιγράφει τον Χίτλερ.

Μετά το φιάσκο της «επίσημης διαρροής» για το ενδιαφέρον του Προέδρου Χριστοδουλίδη και την ψυχρολουσία της επίσημης ταύτισης της Υπουργού Δικαιοσύνης με το Τουρκικό αφήγημα, η κατάσταση στην Κυπριακή Δημοκρατία επανήλθε στα συνηθισμένα. Άλλωστε «τώρα γι’ άλλα τραγουδάμε, γι’ άλλα πολεμάμε, γι’ άλλονε σκοπό» όπως τραγουδούσε κάποτε η Λιζέτα.

Ο Κενάν Αγιάς είναι θύμα της ανερμάτιστης και ψοφοδεούς πολιτικής της Κυπριακής ηγεσίας. Αν δεν ήταν τραγική, θα ήταν σίγουρα γελοία. “Λευτεριά στη Κύπρο-Λευτεριά στο Κουρδιστάν” μας είπε, γελαστός μετά που η δεσμοφύλακας μας έγνεψε διακριτικά πως πέρασε η ώρα.

Χαιρετιστήκαμε και περάσαμε την ατσάλινη πόρτα. Βγήκαμε στο προαύλιο των φυλακών. Λάσπη, συννεφιά και σκόνη. Αληθινά δεν ήξερα από ποια πλευρά της σιδερένιας πόρτας, πνέει ο αέρας της Ελευθερίας.

*Μέλος Πολιτικής Επιτροπής

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!