19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 10:29

Πολλαπλά οφέλη από τη θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας

Του Ανδρέα Ιωσήφ*

Το όνειρο αρκετών συμπολιτών μας γίνεται πραγματικότητα. Η αντίστροφη μέτρηση για τη θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας έχει αρχίσει με πολλαπλά οφέλη να διαφαίνονται στον ορίζοντα από την υλοποίηση αυτής της απόφασης.

Είναι ένα θέμα που αφορά την καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη αλλά ταυτόχρονα δίδει την ευκαιρία και σε τουρίστες που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους να «κατηφορίσουν» με πολύ μικρό κόστος εύκολα και προς την Κύπρο για να απολαύσουν τις ομορφιές και του νησιού μας.

Σε μια περίοδο που λόγω των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης έχουμε ανάγκη ακόμα και τον τελευταίο τουρίστα, ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία μας, η ακτοπλοϊκή γραμμή Κύπρου – Ελλάδας θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης σε συνέντευξη του στην οικονομική εκπομπή του ΡΙΚ «€υρω$τία» αποκάλυψε ότι 20 οικονομικοί φορείς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το διαγωνισμό που αφορά την επιλογή ανάδοχου θαλάσσιου μεταφορέα ο οποίος θα εκτελεί την ακτοπλοϊκή γραμμή  Κύπρου – Ελλάδας.

Ο διαγωνισμός λήγει στα τέλη Ιανουαρίου και απ’ εκεί και πέρα τα πράγματα παίρνουν την πορεία τους. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν η έναρξη των δρομολογίων υπολογίζεται στα τέλη Μαϊου – αρχές Ιουνίου και υπάρχει ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί και ενδιάμεσος σταθμός είτε η Κρήτη, είτε η Ρόδος.

Αυτή η παράμετρος αναμένεται να βοηθήσει τα μέγιστα επιχειρήσεις οι οποίες εισάγουν για παράδειγμα ελιές και λάδι από την Κρήτη. Θα μειώσουν το κόστος τους αφού δεν θα χρειάζεται πλέον τα προϊόντα τους να αποστέλλονται στον Πειραιά και απ’ εκεί στην Κύπρο. Επιπλέον θα εξυπηρετηθούν συμπολίτες μας οι οποίοι λόγω φόβου δεν ταξιδεύουν με το αεροπλάνο ή αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και η μετάβαση τους με πλοίο θα είναι πλέον ευκολότερη.

Τα δρομολόγια κατά τη διάρκεια Μαϊου – Σεπτεμβρίου θα είναι εβδομαδιαία, τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο θα γίνονται σε 15μερη βάση και το Νοέμβριο μέχρι το Μάρτιο θα γίνονται μια φορά το μήνα.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας το ναύλο θα ανέλθει στα 50 Ευρώ για μονή διαδρομή και 80 Ευρώ μετ’ επιστροφής για αεροπορική θέση. Εάν ο επιβάτης επιλέξει να ταξιδέψει σε καμπίνα το κόστος θα είναι 80 Ευρώ για μονή διαδρομή και 120 Ευρώ μετ’ επιστροφής. Ο επιβάτης θα έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει και με το μεταφορικό του μέσο.

Η τιμή του ναύλου  θα είναι 75 και 150 Ευρώ για μεταφορά του αυτοκινήτου και 50 και 100 Ευρώ για μεταφορά της μοτοσικλέτας. Έγιναν διευθετήσεις και όσοι επιθυμούν θα μπορούν να μεταφέρουν στο ταξίδι τους και το κατοικίδιο ζώο τους. Όπως και αν δει κάποιος τα πράγματα, η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας δημιουργεί ικανοποίηση στους πολίτες, ενισχύει την οικονομία της χώρας μας και συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας όλων μας.

*Δημοσιογράφος – Γραμματέας Κυπριακού Συνδέσμου Συγγραφέων και Δημοσιογράφων Τουρισμού  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπ. Υγείας: Μια στις δέκα γυναίκες πάσχει από ενδομητρίωση

Στην Κύπρο, μια στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, παλεύει με την πάθηση της ενδομητρίωσης, είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός σε χαιρετισμό του στην...

Αξιωματούχος Κίνας: Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η χώρα μας

Η Κίνα στοχεύει να αποτελέσει ισχυρή κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη φέτος, ανοίγοντας τις αγορές της ευρύτερα στους ξένους επενδυτές και προωθώντας...

ΒΙΝΤΕΟ: Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!