Η Ιρλανδία αναγνώρισε σήμερα και επίσημα την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος, και, όπως δήλωσαν οι πρωθυπουργοί τους, Νορβηγία και Ισπανία θα προχωρήσουν στην ίδια κίνηση στις 28 Μαΐου.

Ποιες χώρες όμως έχουν αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος μέχρι σήμερα;

Η Σουηδία αναγνώρισε επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης το 2014 και έγινε το πρώτο μέλος της ΕΕ στη Δυτική Ευρώπη που το έκανε αυτό.

Άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν ήδη αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, αλλά έκαναν το βήμα πριν την ένταξη στην ΕΕ. Αυτές είναι η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Σήμερα (2024) συνολικά 140 ανεξάρτητα κράτη μέλη του ΟΗΕ και 2 μη μέλη (Δυτική Σαχάρα και Βατικανό) αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κράτους της Παλαιστίνης.

Η Ελλάδα δεν ανήκει σε αυτές. Οι διμερείς σχέσεις θεωρούνται εξαιρετικές, η Αθήνα στηρίζει σταθερά τη λύση των δύο κρατών, αλλά η αναγνώριση δεν έχει έρθει.

Μερικές από τις χώρες που αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη περιλαμβάνουν τον Ισημερινό, την Αίγυπτο, την Ινδία, την Ισλανδία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, το Μπουρούντι, την Ταϊλάνδη, την Τανζανία, το Ιράκ, τη Σουηδία και τη Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη.

Δεν έχουν όμως όλες οι χώρες διπλωματικές σχέσεις μαζί του.

Τι εννοούμε με «το κράτος της Παλαιστίνης»

Το κράτος της Παλαιστίνης ανακηρύχθηκε επίσημα από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) στις 15 Νοεμβρίου 1988, διεκδικώντας την κυριαρχία στα διεθνώς αναγνωρισμένα παλαιστινιακά εδάφη: τη Δυτική Όχθη, η οποία περιλαμβάνει την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και τη Λωρίδα της Γάζας.