21.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Μάιος 2024 | 10:20

Πενταδάκτυλος – Μεσαορία:Η ανάδυση της μη γραμμικής (εκθετικής) σκέψης

Η οροσειρά του Πενταδάκτυλου στους βόρειους πρόποδες της οποίας βρίσκεται η Ακανθού και η πεδιάδα της Μεσαορίας στη νότια πλευρά με άτυπη πρωτεύουσα το Λευκόνοικο, αναδύθηκαν από τα βάθη του προϊστορικού ωκεανού της Τηθύος. Ενός εξαφανισμένου ωκεανού που ανασχημάτισε τον κόσμο, δημιούργησε θεαματικά φυσικά μνημεία –την πηγή του Κεφαλόβρυσου στην Κυθρέα, το Φράγμα Κουκλιών στην καρδιά της Μεσαορίας, την τοποθεσία Στυλλάρκα και Θκιατρυπητό και τον καταρράκτη της Μάνας στην Ακανθού– διαμόρφωσε τη μη γραμμική (εκθετική) σκέψη και επανασχεδίασε το DNA της καινοτομίας. Η πολύμορφη τοπογραφία και οι περιβαλλοντικές πιέσεις άφησαν το αποτύπωμά τους στην ποικιλία της ζωής σε όλα τα επίπεδα οργάνωσής της – γονίδια, οργανισμοί, οικοσυστήματα. Σύμφωνα με τον Δρ. Ελευθέριο Χατζηστερκώτη, τον κορυφαίο στον κόσμο Βιολόγο της Άγριας Ζωής, η ποικιλία τοπιών και οικοτόπων και η απομόνωση από τις γύρω ηπείρους, έκαναν τη Κύπρο να είναι ένα ‘θερμό σημείο βιοποικιλότητας’ κυρίως χάρη στα πολλά ενδημικά φυτά και ζώα της.

Η γνωστική ψυχολογία έχει δείξει ότι ο εγκέφαλος δημιουργεί μια πολυσύνθετη απεικόνιση του περιβάλλοντος, μια αναπαράσταση του κόσμου που βιώνει. Τα αλαργινά μονοπάτια στη Γη της Ακανθούς και του Λευκονοίκου διακλαδώνονται σε πολλαπλές κατευθύνσεις, σαν ένα πολύπλοκο μη γραμμικό νευρωνικό δίκτυο, συνδέοντας τα εκατοντάδες τοπωνύμια στο απέραντο –και γόνιμο– τοπίο. Το πυκνό αυτό δίκτυο εναλλακτικών μονοπατιών και διαδρομών ενθαρρύνει τη διαρκή αλληλεπίδραση της γενετικής μας κληρονομιάς με το πολιτισμικό περιβάλλον, μεγιστοποιεί τη συνδυαστική δυνατότητα (πιο πολλοί συσχετισμοί) και βοηθά στη διεύρυνση του φάσματος των επιλογών, στην εξερεύνηση εναλλακτικών λύσεων, στον εντοπισμό νέων ευκαιριών και στην αύξηση της πιθανότητας επίτευξης καινοτομικών αποτελεσμάτων.

Οι καμπυλότητες (κυρτότητες και κοιλότητες) που σχηματίζει το γεωγραφικό ανάγλυφο –η λεκάνη της Μεσαορίας ανάμεσα στις οροσειρές του Τροόδους και του Πενταδάκτυλου, ο Κόλπος της Αμμοχώστου, οι απόκρημνες βουνοκορφές του Αγίου Ιλαρίωνος, του Βουφαβέντο και της Καντάρας με τις μεγάλες και περίπλοκες πτυχώσεις, η προέκταση του Πενταδάκτυλου στην Καρπασία με την περισσότερο ομαλή και συμμετρική πτύχωση, τα διάσελα, οι κάθετοι κρημνοί, τα βαθιά φαράγγια, η αμφιθεατρική τοπογραφία με τις διάφορες αναβαθμίδες, οι λόφοι, οι στενές κοιλάδες, οι ρεματιές και η δαντελωτή ακτή από την Καλήγκρηνη μέχρι την τοποθεσία Λάκκος– αποτελούν την πιο πιστή απεικόνιση της μη γραμμικής (εκθετικής) σκέψης.

Η σπάνια ομορφιά της φύσης, η αρμονία, η ποικιλία τοπίων και οικοτόπων, οι αντιθέσεις, η πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά, οι κοινωνικές και εθιμοτυπικές εκδηλώσεις, οι θρύλοι, τα παραδοσιακά παιγνίδια, η εξερεύνηση, ο πειραματισμός, η εναλλαγή, οι διαφορετικές προοπτικές και προσεγγίσεις, η διασταύρωση πολλαπλών επιστημονικών πεδίων, η σύνθεση, η ευρυγνωσία, η επιμονή, το σθένος και η αντοχή των κατοίκων, η γεωγραφική απομόνωση της Ακανθούς, η κομβική τοποθεσία του Λευκονοίκου ως το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της Μεσαορίας και η συνεργασία και η ώσμωση των δύο αυτών κωμοπόλεων ενίσχυσαν τις ικανότητες δημιουργικότητας και καινοτομίας.

Οι αγροτικοί Δήμοι της Ακανθούς και του Λευκονοίκου επέδειξαν αξιοθαύμαστα επιτεύγματα σε όλους τους τομείς με αποκορύφωμα την περίοδο 1900-1974: Αγροτική καινοτομία, καινοτόμες μεθόδους παραγωγής, εμπόριο, επιχειρηματικότητα, τεχνολογικές καινοτομίες, τέχνες και γράμματα, εκπαίδευση, αθλητισμός, χειροτεχνία, ξυλογλυπτική, αγγειοπλαστική, υφαντική και κεντητική τέχνη, γαστρονομικές ιδιαιτερότητες, μουσική, θέατρο, ποίηση, εθελοντισμός, Συνεργατισμός, Αγροτικοί Σύνδεσμοι, Σωματεία και Μορφωτικοί Σύλλογοι, πρωτοποριακά κοινοτικά-κοινωφελή έργα, καινοτομίες στο χώρο της υγείας, πρακτική ιατρική κ.ά.

Για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις, οι κάτοικοι της Ακανθούς και του Λευκονοίκου –με εργαλεία την εμπειρική γνώση, την παρατηρητικότητα, τη διορατικότητα, την προνοητικότητα, την προβλεπτική κρίση, την εγρήγορση και την προσαρμοστικότητα– έμαθαν να διακρίνουν τις ασυμμετρίες, να προσμετρούν τον αντίκτυπο (θετικό ή αρνητικό) που σχετίζεται με την εκθετικότητα (exponentiality) και να αξιολογούν σωστά τους κινδύνους και τις ευκαιρίες. Στις αποφάσεις που εμπεριέχαν ρίσκο και ήταν σχεδόν αδύνατο να γίνουν προβλέψεις, οι κάτοικοι τροποποιούσαν την έκθεσή τους ανάλογα (modify the exposure) ώστε να είναι ανοικτοί σε ευκαιρίες (μεγιστοποίηση του οφέλους σε περίπτωση ευνοϊκής εξέλιξης) και κλειστοί σε κινδύνους (ελαχιστοποίηση της ζημιάς σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης). Μέσα από την εφαρμογή της διττής αυτής στρατηγικής οι τοπικές κοινωνίες ενίσχυσαν την ανθεκτικότητά τους.

Ο οικισμός της Ακανθούς στα αρχαία χρόνια μετακινήθηκε πίσω από το λόφο της Βίκλας ώστε να είναι αθέατος από τη θάλασσα και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος από τις συχνές επιθέσεις των πειρατών. Οι κάτοικοι της Ακανθούς, για να προστατέψουν τα σιτηρά από μικρά έντομα, έσκαφταν λάκκους βάθους 2 – 2½ μέτρων. Οι λάκκοι αυτοί, οι γνωστές μας βούχες, χρησίμευαν ως αποθήκες του σιταριού και σκεπάζονταν με πέτρινες πλάκες. Η Ακανθού ήταν το πρώτο χωριό στην Κύπρο, που απέκτησε υδραυλικό ελαιοπιεστήριο το 1907. Ο πρώτος που χρησιμοποίησε ατμομηχανή και κατασκεύασε εργοστάσιο – αλευρόμυλο και ελαιοτριβείο ήταν ο ‘πρακτικός μηχανολόγος’ Χ’’Κυριάκος Φυτούρας.  Η πρώτη αναγνώριση εγκεκριμένου χώρου εξαγωγής χαρουπιών έγινε για τον ορμίσκο των Νεράδων στην Ακανθού το 1908. Καινοτομίες αποτελούσαν επίσης ο τρόπος παραγωγής των περίφημων τυριών της Ακανθούς από αιγινό γάλα, η έγχρωμη λαϊκή ξυλογλυπτική, η μεγαλοπρεπής εκκλησία του Χρυσοσώτηρα –ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής– η οποία συνταιριάζει αρμονικά με την απέριττη ομορφιά του τοπίου και η ίδρυση του Σωματείου ‘Αγγλοακανθού’ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο Λευκόνοικο ιδρύθηκε η πρώτη Συνεργατική Εταιρεία (και τράπεζα) στην Κύπρο το 1909. Ο Συνεργατισμός ελαχιστοποιεί τα ρίσκα και τους κινδύνους και μεγιστοποιεί τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Το 1929 ο Άγγλος Κυβερνήτης βράβευσε τη Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία Λευκονοίκου ως την καλύτερη του είδους της στην Κύπρο από απόψεως λειτουργίας και ωφέλιμων αποτελεσμάτων. Στο Λευκόνοικο εφευρέθηκε η αλωνιστική μηχανή από το σπουδαίο μάστορα Δημήτρη Σούγλη (Πουρεκκή) και πραγματοποιήθηκε η πρώτη Παγκύπρια Γεωργική Έκθεση το 1920.

Οι ιστορικοί Δήμοι της Ακανθούς και του Λευκονοίκου λάμπρυναν το στερέωμα της κυπριακής υπαίθρου ως εμπορικά, οικονομικά, πνευματικά, πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα. Γέννησαν ανθρώπους του μέτρου, ηθικούς και φιλομαθείς, πνευματικούς και πεπαιδευμένους, με ανεπτυγμένο το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς και της αγάπης προς τον πλησίον. Γέννησαν επιστήμονες και ανθρώπους των τεχνών που διέπρεψαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Οικουμένης.

Άξια τέκνα της Ακανθούς υπήρξαν ο Πιερής Ζαρμάς (ένας από τους κορυφαίους τραγουδιστές όπερας του κόσμου), ο λογοτέχνης Κυριάκος Πλησής, ο ποιητής Κυριάκος Ακανθιώτης, ο Αναστάσιος Χριστοδούλου (ο ιδρυτικός πατέρας του Ανοικτού Πανεπιστημίου στο Ηνωμένο Βασίλειο), ο Υπουργός Οικονομικών Σίμος Βασιλείου και άλλοι. Ξεχωριστό παράδειγμα μη γραμμικής σκέψης ο νυν Αντιπρύτανης του ΤΕΠΑΚ Δρ. Παντελής Κελίρης.

Το Λευκόνοικο γέννησε έναν Εθνικό Ποιητή, τον Βασίλη Μιχαηλίδη, έναν Άρχοντα Πρωτοψάλτη, τον Θεόδουλο Καλλίνικο, έναν σεπτό και φωτισμένο Ιεράρχη, ακραιφνή πατριώτη, τον Μητροπολίτη Κιτίου Κυπριανό, τους δύο σκαπανείς του Συνεργατικού Κινήματος, τον Ιωάννη Οικονομίδη και τον Μάρκο Χαραλάμπους, Υπουργούς και βουλευτές.

Το μουσικό γονίδιο: Στα μονοπάτια της φαντασίας και της συμβολικής σκέψης, οι βαθμίδες της μουσικής κλίμακας αντιστοιχούν με τις θαλάσσιες αναβαθμίδες. Η ρυθμική κίνηση, οι μελωδίες της φύσης, η αρμονία, η συνδυαστική δημιουργικότητα και η επίδραση των τεχνών και του πολιτισμού συνέθεσαν το μουσικό DNA. Διαφορετικά σύνολα από νότες σε κλίμακες ή συγχορδίες δημιουργούν διαφορετικά συναισθήματα. Το επικό ποίημα του Βασίλη Μιχαηλίδη «Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία» περιέχει την έντονη δραματικότητα και την ελπίδα. Σύμφωνα με τον μουσικολόγο Γεώργιο Μιντίκη, η «Ακαθιώτισσα» φωνή, ως λυρικός απόηχος της Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής μουσικής έκφρασης, περιέχει το ήθος της αισιοδοξίας και συνάμα της απαισιοδοξίας.

Το αθλητικό γονίδιο: Σύμφωνα με τον πρωταθλητή στο άλμα τριπλούν και στο άλμα σε μήκος Σάββα Χατζήκυριακου Σμολένσκη, τα παιδιά της Ακανθούς και του Λευκονοίκου αθλούνταν με χίλιους-δυο τρόπους: διαφορετικά αθλήματα, παραδοσιακά παιγνίδια, γεωργικές εργασίες. Η αθλητική απόδοση επηρεάζεται από τη γενετική προδιάθεση (ταλέντο) και την επίδραση των γονιδίων στις προσαρμογές από την προπόνηση. Κάτω από την καθοδήγηση του Κυριάκου Χ’’ Σάββα, του δάσκαλου που δημιούργησε και ανέβασε τον αθλητισμό της Ακανθούς και του Καθηγητή Φυσικής Αγωγής Γιάννη Σαββίδη (από το Πραστειό) στο Γυμνάσιο Λευκονοίκου, οι αθλητές ανεδείχθησαν παγκυπριονίκες, πανελληνιονίκες και βαλκανιονίκες.

Η μεταφορική αναλογία αποκαλύπτει τη δομή της μη γραμμικής σκέψης

Οι γραφικές παραστάσεις των καμπύλων –η θετική ασυμμετρία (εκθετική αύξηση) ‘positive convexity’ και η αρνητική ασυμμετρία (εκθετική μείωση) ‘negative convexity’– απεικονίζουν το γεωγραφικό ανάγλυφο (κυρτότητες και κοιλότητες) και τις υψομετρικές βαθμίδες από τη λεκάνη της Μεσαορίας μέχρι τον Όλυμπο και τη Λαξιά, αλλά και τη δομή της μη γραμμικής σκέψης, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από την αλληλεπίδραση ανθρώπου και περιβάλλοντος στη Γη της Ακανθούς και του Λευκονοίκου.

Έχουμε περάσει στην εκθετική εποχή όπου η επιτάχυνση της τεχνολογίας δημιουργεί μια ιλιγγιωδώς ανοδική καμπύλη. Σύμφωνα με τον νομπελίστα Daniel Kahneman ‘Είμαστε πολύ έμπειροι σε ένα κόσμο λίγο ή πολύ γραμμικό. Η εκθετική αύξηση είναι πράγματι κάτι διαφορετικό. Δεν είμαστε εξοπλισμένοι για αυτό – είναι σχεδόν αδύνατο να συλλάβουμε εκθετικά φαινόμενα. Όταν ο γραμμικός κόσμος αντιμετωπίζει μια εκθετική αλλαγή δεν μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα (όπως μας έδειξε και η πανδημία)’.

O Καθηγητής Jeffrey Sachs, Πρόεδρος του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, σημειώνει την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πολλαπλές κρίσεις –υγειονομική, οικονομική, ενεργειακή, κοινωνική, μεταναστευτική και κλιματική κρίση– λόγω της πολυπλοκότητας, των μη γραμμικών αλληλεπιδράσεων και της ασύμμετρης αλληλεξάρτησης των παγκόσμιων κρίσεων.

Η μη γραμμική (εκθετική) σκέψη μπορεί να βοηθήσει τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, των επιχειρήσεων και των ενόπλων δυνάμεων να: α)Εφαρμόσουν τις γνώσεις τους όταν έρχονται αντιμέτωποι με αβέβαια περιβάλλοντα και με περιστάσεις που δεν έχουν αντιμετωπίσει ξανά, γεγονός που αποτελεί την πεμπτουσία της δημιουργικότητας και β)καινοτομήσουν πολύ πιο αποτελεσματικά.

Θερμά συγχαρητήρια στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και στην Εκκλησία γενικότερα, τη Δήμαρχο Ακανθούς κα Ελένη Χατζημιχαήλ, τη Δήμαρχο Λευκονοίκου κα Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, τα Δημοτικά Συμβούλια και τα οργανωμένα σύνολα των κωμοπόλεων Ακανθούς και Λευκονοίκου και σε όλους τους κατεχόμενους Δήμους και Κοινότητες για την πολύπλευρη προσφορά τους και τον τιτάνιο αγώνα για να κρατηθεί άσβεστη η φλόγα της δημιουργίας και της επιστροφής. Μεγάλη τιμή για την Ακανθού, που τόσο η Δήμαρχος κα Ελένη Χατζημιχαήλ όσο και ο τέως Δήμαρχος κ. Σάββας Σαββίδης, έχουν τιμηθεί, για την όλη προσφορά, συνεργασία και προαγωγή των στόχων της Επισκοπής Καρπασίας, από τον Επίσκοπο της κ. Χριστόφορο.

Δίκαιος έπαινος προς τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειο, τον Μητροπολίτη Κερύνειας κ. Χρυσόστομο, τον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο, τον Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο, τον Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστόφορο και τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, Πρόεδρο των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των κατεχόμενων Ενοριών και Κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής (Διαμερίσματος Μεσαορίας), για τις εντατικές τους προσπάθειες για διάσωση της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Συγχαίρω επίσης το Σπίτι της Κύπρου (το Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα), τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και ιδιαίτερα τον Πρόεδρό της Δρ. Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, τον Δρ. Πέτρο Παπαπολυβίου (Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου) και τον Δρ. Κωστή Κοκκινόφτα (Ερευνητή Κέντρου Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου) για το πολύτιμο και αξιόλογο έργο που επιτελούν με απώτερο στόχο την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου.

Νίκος Γ. Σύκας

Σύμβουλος Στρατηγικής, Επικοινωνίας και Καινοτομίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΕΤΥΦΑ: Απορρίπτει ισχυρισμούς Κινεζικής Κοινοπραξίας για τερματικό

Έκπληξη εκφράζει η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) σε σχέση με ανακοίνωση της Κινεζικής Κρατικής Εταιρείας, που ηγείται της Κοινοπραξίας, που ανέλαβε την Κατασκευή...

ΧΑΚ: Με νέα άνοδο κατέκτησε τις 158 μονάδες – Στα 4,26 ευρώ η Τράπεζα Κύπρου

Νέα οριακά κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας το ΧΑΚ, κλείνοντας σε νέο υψηλό, με τις μετοχές των τραπεζών...

Σε νέα δίωρη επέμβαση υπεβλήθη ο Ρόμπερτ Φίτσο

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά προχθές, Τετάρτη, από σφαίρες, «υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση» και εξακολουθεί να βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση,...

Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο: Υποστήριξε στο Κογκρέσο την ανάγκη ισχυρής αμυντικής βοήθειας σε Ελλάδα και Κύπρο

Γραπτό υπόμνημα κατέθεσε στην Υποεπιτροπή Πιστώσεων της Βουλής για Κρατικές, Ξένες Επιχειρήσεις και Συναφή Προγράμματα, ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) Νικ Λαρυγγάκης, για παροχή ισχυρής...

Γαλλικό think tank: Οι στόχοι Ερντογάν πίσω από τη μετατροπή της Μονής της Χώρας

Η εκ νέου μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας, της δεύτερης εμβληματικής βυζαντινής εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, είναι «μια άκρως συμβολική απόφαση» που αντανακλά...

Ισχυρές καταιγίδες πλήττουν το Τέξας: Τέσσερις νεκροί στο Χιούστον

Τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και την διακοπή ηλεκτροδότησης σε σχεδόν ένα εκατομμύριο σπίτια προκάλεσαν οι ισχυρές καταιγίδες που πλήττουν το νοτιοανατολικό Τέξας. «Έχουμε μια καταιγίδα με...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!