32.8 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 16:25

Οι short sellers χρειάζονται νέο εγχειρίδιο δράσης

Του Conor Sen

Το ιστορικό ράλι που πραγματοποίησαν τον περασμένο μήνα ορισμένες βαριά σορταρισμένες μετοχές δεν αφορούσε μόνο το Reddit, τη Robinhood και την GameStop. Πιθανόν να είχε κάποια σχέση και με τις επαναληπτικές εκλογές για τις δύο θέσεις ομοσπονδιακών γερουσιαστών των ΗΠΑ στην Τζόρτζια.

Ο αντίκτυπος της τελικής εκλογής επιπλέον δύο Δημοκρατικών γερουσιαστών στις προοπτικές της δημοσιονομικής πολιτικής και της οικονομικής ανάπτυξης πιθανόν να συνέτριψε την τακτική σορταρίσματος των μετοχών εταιρειών οι οποίες παλεύουν για την επιβίωση σε ένα περιβάλλον αργής οικονομικής ανάπτυξης – τουλάχιστον προσώρας.

Μια ομάδα μετοχών εταιρειών που πιθανόν να δυσκολεύονται σε ένα περιβάλλον οικονομικής ανάπτυξης κατά μέσο όρο 2% έως 3% ετησίως θα μπορούσαν να τα πηγαίνουν μια χαρά εάν η ανάπτυξη έφτανε έναν μέσο όρο 5% ή και περισσότερο, όπως προβλέπουν οι οικονομολόγοι για το τρέχον έτος. Με το Κογκρέσο να φιλοδοξεί να εγκρίνει δαπάνες τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της οικονομίας, οι short sellers μάλλον θα χρειαστούν ένα διαφορετικό εγχειρίδιο δράσης προκειμένου να βρουν τον δρόμο προς την επενδυτική επιτυχία.

Μια επιτυχία που εξαρτάται από το “γενικό κλίμα”
Το τι λειτουργεί για τους short sellers αλλάζει κάθε φορά επί τη βάσει του συνολικού περιβάλλοντος της αγοράς. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η πρακτική του short selling επικεντρωνόταν σε υπερτιμημένες μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, καθώς και εταιρείες όπως και η Enron, λόγω των παραπλανητικών λογιστικών πρακτικών της τελευταίας.

Αργότερα στην ίδια δεκαετία, στόχοι ήταν οι εταιρείες που συνδέονταν με την αγορά της στέγης και την πίστη. Ο Michael Lewis έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο The Big Short, περιγράφοντας το trading πιστωτικών παραγώγων το οποίο προκάλεσε τόσο μεγάλη αναστάτωση, τότε, στις αγορές.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η πιο συνεπής τάση μεταξύ των short sellers ήταν το να στοιχηματίζουν κατά των “χαμένων” της τεχνολογικής “μετάβασης” και αναστάτωσης, είτε πρόκειται για εταιρείες λιανικών πωλήσεων με φυσικά καταστήματα, οι οποίες έχαναν και χάνουν συνεχώς μερίδια αγοράς από τις εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, είτε για παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίοι χάνουν μερίδιο από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για την παραδοσιακή βιομηχανία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η οποία αναγκάστηκε να οχυρωθεί έναντι νέων εταιρειών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, όπως η Square και η PayPal, μειώνοντας τα τέλη της και παλεύοντας με τις επιπτώσεις των χαμηλών επιτοκίων.

Όλα αυτά τα στοιχήματα ισοδυναμούσαν με ποντάρισμα σε αργούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Όταν η ανάπτυξη είναι πολύ ισχυρότερη, οι συρρικνούμενες εταιρείες λιανικών πωλήσεων μετατρέπονται σε στάσιμες μεν, σταθερές δε επιχειρήσεις, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου επωφελούνται από μια – τουλάχιστον προσωρινή – αύξηση των τιμών της ενέργειας, ενώ οι τράπεζες κερδίζουν από τα υψηλότερα επιτόκια και την επέκταση του δανεισμού.

Η συμπίεση μέσω του ράλι GameStop μπορεί να ήταν το γεγονός που έγινε είδηση διεθνώς, ωστόσο αυτού του είδους οι βαριά σορταρισμένες μετοχές είχαν αρχίσει το ράλι τους λίγο νωρίτερα, καθώς η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη που αναμένεται με βάση την πρόοδο των εμβολιασμών κατά της Covid-19 ενσωματωνόταν στις τιμές, σε συνδυασμό με την πολιτική δυναμική που δημιουργούν τα επιπλέον δημοσιονομικά κίνητρα.

Μόχλευση
Μέρος εκείνου που μπορεί να οδηγήσει σε μια τόσο επική συμπίεση των shorts όταν το περιβάλλον ανάπτυξης “παίρνει τα πάνω του” είναι ο όγκος της λειτουργικής και χρηματοοικονομικής μόχλευσης την οποία διαθέτει μια εταιρεία που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Ένας τρόπος να το καταλάβετε αυτό είναι να συγκρίνετε μια κορυφαία εταιρεία λιανικών πωλήσεων όπως η Walmart με μια ομόλογή της, η οποία παλεύει να επιβιώσει, όπως η Macy’s. Η αύξηση των εσόδων και των δύο εταιρειών κατά 2% χάρη σε ένα περιβάλλον ταχύτερης ανάπτυξης μπορεί να σημαίνει μετρίως υψηλότερα κέρδη για τη Walmart, ενώ για τη Macy’s θα μπορούσε να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ήπιων ζημιών – και άρα αργού δρόμου προς την πτώχευση – και ενός μέτριου κέρδους, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για επανεπένδυση στην επιχείρηση ή για αποπληρωμή χρέους.

Για εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η Macy’s, το χρέος είναι συχνά σημαντικό, με τα υψηλά επιτόκια να συμβαδίζουν με την επισφάλειά του, γεγονός που καθιστά την αντιμετώπιση του πιο δύσκολη. Καθώς η κατάσταση της εταιρείας αντιστρέφεται, οι επενδυτές γίνονται πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της και τα εταιρικά της ομόλογα πραγματοποιούν ράλι ως προς την τιμή τους, δίνοντας στην εταιρεία περισσότερη ευελιξία για να αντιμετωπίσει τα προβληματικά χρηματοοικονομικά της.

Το “εγχειρίδιο” του 2021-22
Αφήνοντας στην άκρη τους επενδυτές που συντονίζονται μέσω του Reddit ή της Robinhood, καθώς οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ επιταχύνονται σε ρυθμό κοντά στις δύο εκατομμύρια χορηγούμενες δόσεις εμβολίων την ημέρα και το Κογκρέσο επεξεργάζεται ένα πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης μεγέθους περί τα 2 τρισ. δολ., με τη δυνατότητα ενός ακόμη πακέτου επένδυσης στις υποδομές, μεγέθους τρισεκατομμυρίων δολαρίων αργότερα εντός του έτους, το περιβάλλον οικονομικής ανάπτυξης είναι πιθανό να καταστεί τόσο ισχυρό για κάποιο διάστημα που ακόμη και οι προβληματικές εταιρείες να αποκομίσουν για λίγο ορισμένα απροσδόκητα κέρδη. Αυτό καθιστά το σορτάρισμα μετοχών, το οποίο βασίζεται στην υπόθεση μιας αργής οικονομικής ανάπτυξης, μια παρακινδυνευμένη πρακτική.

Εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι ένα νέο εγχειρίδιο. Ίσως αυτό να σημαίνει την αντιμετώπιση με κάποιον σκεπτικισμό των δεκάδων εταιρειών οι οποίες είναι πρόσφατα εισηγμένες στο χρηματιστήριο και θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα του να αποτελούν αντικείμενο δημόσιας διαπραγμάτευσης.

Εάν επιβεβαιωθεί η υπόθεση μιας επερχόμενης αύξησης του πληθωρισμού, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για ορισμένες εταιρείες και να προσφέρει μια ευκαιρία σορταρίσματος την οποία οι short sellers δεν θα έχουν δει εδώ και αρκετόν καιρό. Ίσως οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής τόνωσης να εξαντληθούν αργότερα μέσα στο 2021, δίνοντας στους short sellers την ευκαιρία να αναδιατάξουν το εγχειρίδιο εταιρειών ευάλωτων στους αργούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2022.

Για όσο διάστημα, ωστόσο, θα έχουμε ιστορικά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με ιστορικά επίπεδα δημοσιονομικής και νομισματικής τόνωσης, όπως είναι πιθανό να συμβεί για μεγάλο μέρος του 2021, η πρακτική του short-selling πιθανότατα χρειάζεται επανεξέταση. Ολόκληρος ο μηχανισμός άσκησης πολιτικής στην Ουάσινγκτον είναι αφοσιωμένος – αυτή τη στιγμή – στο να διασφαλίσει ότι όλα τα στοιχήματα στους αργούς ρυθμούς ανάπτυξης θα αποτύχουν.

Πηγή: https://www.capital.gr/bloomberg-view/3527418/oi-short-sellers-xreiazontai-neo-egxeiridio-drasis

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ρωσία: «Οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα με την αποστολή ATACMS στην Ουκρανία»

Όχι μόνο δεν θα αλλάξουν την έκβαση του πολέμου αλλά θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στην ίδια την Ουκρανία, υποστήριξε σήμερα το Κρεμλίνο με αφορμή τις...

Νέα Υόρκη: Είναι 110 ετών και ζει μόνος του – Αυτό είναι το μυστικό του

Είναι άντρας, είναι από τη Νέα Υόρκη, ζει μόνος του σε ένα τριώροφο σπίτι ανεβοκατεβαίνοντας καθημερινά τις σκάλες και οδηγεί… Και αν όλα αυτά σας φαίνονται...

Δεύτερη εμπλοκή της φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά με πυρ κατά δύο UAV

Δεύτερη εμπλοκή για την ελληνική φρεγάτα «’Υδρα», η οποία βρίσκεται στον Κόλπο του Άντεν, μετέχοντας στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες». Πιο συγκεκριμένα, κατά τις πρωινές ώρες...

Στην φυλακή για 8 χρόνια προπονητής για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Τη συνολική ποινή φυλάκισης των 8 ετών επέβαλε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε προπονητή, για αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης/εκμετάλλευσης παιδιών και άσεμνων επιθέσεων, τονίζοντας...

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει εισιτήριο εισόδου στους τουρίστες

Η Βενετία έγινε η πρώτη πόλη στην κόσμο, που χρεώνει ένα ποσό στους τουρίστες, που την επισκέπτονται, στο πλαίσιο των προσπαθειών να γίνει πιο...

Ελλάδα: Βήματα επαναπροσέγγισης κυβέρνησης με την Εκκλησία

Κοινή επίσκεψη σε δομές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήλεσι και τον Ωρωπό θα πραγματοποιήσουν αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος....

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!