17.9 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 4:13

Μπορούμε να σώσουμε το περιβάλλον με ένα μόνο ευρώ;

Του Ανδρέα Β. Παπαχαραλάμπους* 

Μπορούμε να σώσουμε το περιβάλλον με ένα μόνο ευρώ; Κατ’ ακρίβειαν, και ναι και όχι. Υπάρχει σωρεία βιβλιογραφίας και ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων, χύθηκαν τόνοι μελάνι σε έγγραφα, νομοθεσίες, ευρωπαϊκά προγράμματα και κανονισμούς για το θέμα, αλλά πουθενά δεν γράφει πώς το ένα ευρώ μας μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ωστόσο, κάποιες απλές μικρές κινήσεις από μέρους μας, κάποιες απειροελάχιστες αλλαγές στην καθημερινότητά μας, όντως έχουν τεράστιο αντίκτυπο για το περιβάλλον. Μπορεί να μην σώζουν τον πλανήτη, αλλά τουλάχιστον μας βοηθάνε να προχωρήσουμε προς την ορθή κατεύθυνση. Και κάθε βήμα, όσο μικρό κι αν είναι, είναι πολύ σημαντικό.

Μια τέτοια κίνηση είναι και η χρήση της υπηρεσίας κατ’ οίκον συλλογής κλαδευμάτων που λειτουργεί ο Δήμος μας, συμπληρωματικά προς το Πράσινο Σημείο. Η νέα διαχείριση των Πράσινων Σημείων της επαρχίας Λευκωσίας (δηλαδή το  Συμβούλιο Εκμετάλλευσης των Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Επαρχίας Λευκωσίας) κατέγραψε σημαντικότατα δεδομένα.

Τα κλαδεύματα αποτελούν τον κύριο όγκο αποβλήτων που διαχειρίζεται το Πράσινο Σημείο, από τους 8.000 τόνους που διαχειρίστηκε το 2022 οι 5.500 τόνοι ήταν κλαδεύματα. Δηλαδή, είναι πέραν των 2/3 της συνολικής ποσότητας των αποβλήτων. Στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και η εξής πληροφορία, το ότι αρκετοί δημότες αδυνατούν οι ίδιοι να μεταφέρουν αυτού του είδους απόβλητα στο Πράσινο Σημείο.

Για αυτό και το Δημοτικό Συμβούλιο από το 2020 εισήγαγε τη νέα υπηρεσία κατ’ οίκον συλλογής ογκωδών αντικειμένων και κλαδευμάτων. Η υπηρεσία αυτή λειτουργεί και ψηφιακά μέσω της ιστοσελίδας και της εφαρμογής του Δήμου για έξυπνα κινητά αλλά και με φυσική παρουσία, στα γραφεία του Δήμου. Με ένα πολύ μικρό αντίτιμο, ο Δήμος μπορεί να συλλέξει ογκώδη αντικείμενα (στρώματα, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές κ.ά.) ή κλαδεύματα από τις οικίες των δημοτών, για να τύχουν ορθής διαχείρισης.

Στέκομαι ιδιαίτερα στην υπηρεσία κατ’ οίκον συλλογής κλαδευμάτων, καθώς φαίνεται ότι οι δημότες την προτιμούν. Με μόνο ένα ευρώ μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να προμηθευτεί την ειδική σακούλα για διάθεση των κλαδευμάτων, να τη γεμίσει και να ενημερώσει τον Δήμο για να γίνει η συλλογή από το σπίτι του: αυτό μπορεί να γίνει τηλεφωνικά ή μέσω της ιστοσελίδας μας.

Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το πόσο χρησιμοποιείται αυτή η υπηρεσία και ιδιαίτερα η ραγδαία αύξηση των χρηστών της υπηρεσίας. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι φέτος, μέχρι τον Ιούλιο, μαζέψαμε 26.321 σακούλια με κλαδεύματα, σε σχέση με τις 3.000 που είχαμε συλλέξει μόλις άρχισε τη λειτουργία της η υπηρεσία το 2020.

Στον πιο κάτω πίνακα μπορείτε να δείτε και τους αριθμούς που μιλάνε από μόνοι τους:

Περίοδος Ποσότητα
1/7-31/12/2020 3.160
1/1-31/12/2021 13.954
1/1-31/12/2022 21.875
1/1-31/7/2023 26.321

 

Πολλοί συχνά μας ρωτάνε γιατί πρέπει να προμηθευτούν τα σακούλια από τον Δήμο και γιατί πρέπει να πληρώσουν. Απαντάμε στο πρώτο ερώτημα ότι η συλλογή γίνεται μόνο με τα συγκεκριμένα χάρτινα σακούλια διότι μόνο αυτά είναι κατάλληλα: είναι χάρτινα και κομποστοποιήσιμα. Είναι σχετικά ανθεκτικά και προορίζονται για να μεταφέρουν μικρές ποσότητες κλαδευμάτων από τον κήπο ενός σπιτιού και όχι μεγάλες ποσότητες ή κλαδεύματα μεγάλων δέντρων.

Η τιμή της υπηρεσίας είναι επιχορηγημένη, με τον Δήμο να απορροφά σημαντικό κόστος. Η χρέωση του ενός ευρώ γίνεται διότι και ο ίδιος ο Δήμος Στροβόλου επωμίζεται κόστος, με την προμήθεια των σακουλιών και την απασχόληση ειδικού συνεργείου για αυτή την εργασία.

Επιστρέφοντας όμως στα προαναφερθέντα δεδομένα, οφείλω να σημειώσω ότι χάρη σε αυτή την τόσο θερμή ανταπόκριση του κόσμου, έχουμε ακόμα περισσότερα κίνητρα για να εργαστούμε περαιτέρω προς την κυκλική διαχείριση αυτών των αποβλήτων, με ένα αρκετά φιλόδοξο και αειφόρο σχεδιασμό, τον οποίο και θα δημοσιοποιήσουμε εν ευθέτω χρόνω.

Στην παρούσα φάση κρατάμε μόνο το πιο βασικό, το ότι οι δημότες με ένα μόνο ευρώ κατάφεραν να κάνουν κάτι σημαντικό για τον πλανήτη μας, αλλά και για την πόλη μας. Και κάτι ακόμα: μόλις πέρσι, η ομάδα μας που είναι επιφορτισμένη με την εποπτεία των γειτονιών, κατέγραψε μείωση των σημείων ανεξέλεγκτης απόρριψης αποβλήτων από 140 σε 28. Δεν είναι αμελητέα αυτή η αξιοσημείωτη μείωση. Και θα ήθελα να πω ένα μεγάλο «μπράβο» σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια.

Πρέπει να αντιληφθούμε επιτέλους ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους μας. Η πόλη μας, ο δήμος μας, ανήκει στον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά και για αυτό πρέπει να τον προσέχουμε. Όπως κάνουμε και με το σπίτι μας. Αλήθεια, αυτό θέλουμε, να αναλωνόμαστε και να  αφιερώνουμε πόρους και χρόνο στην απομάκρυνση αποβλήτων από δημόσιους χώρους; Ευελπιστώ ότι θα αφήσουμε πίσω μας αυτές τις προβληματικές και ατομικιστικές νοοτροπίες και θα οδεύσουμε προς ένα ευρωπαϊκό και πράσινο μέλλον, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε μαζί τις γειτονιές μας, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση του όγκου απορριμμάτων και την ορθή διαχείρισή τους.

*Δημάρχου Στροβόλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προβλήματα στη νότια Αγγλία από καταιγίδα με κεραυνούς

Νύχτα βαριάς και πολύ σφοδρής βροχόπτωσης που συνοδεύτηκε από πολλούς κεραυνούς ήταν η χθεσινή στη νότια Αγγλία, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας σειράς προβλημάτων. Μεταξύ...

Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του επί 3 χρόνια στο Ηράκλειο – Σε σοκ οι γονείς του θύματος

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία που έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ένας 18χρονος κατήγγειλε τον νονό του ότι τον...

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

Το Ιράν ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων σε ΗΠΑ και Βρετανία για την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ στον πόλεμο με τη...

Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές

Με αφορμή την αποφοίτηση των νέων δεσμοφυλάκων-χειριστών ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών (Κ-9), παρουσιάστηκε το προηγούμενο Σάββατο η δράση και οι δυνατότητες που έχουν τα συγκεκριμένα...

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτίστηκαν και τον χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι

Άγριος καυγάς μεταξύ δύο ατόμων συνέβη στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης και συγκεκριμένα...

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. στον Λίβανο η Πρόεδρος της Κομισιόν

«Ο Λίβανος και ο λαός του μπορούν να υπολογίζουν στη διαρκή στήριξη της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι στην ευχάριστη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!