28 C
Nicosia
Πέμπτη 9 Μάιος 2024 | 19:12

Μήπως η Ευρώπη έχει ήδη παραδοθεί στην παραλλαγή Δέλτα;

Νέο σκηνικό αβεβαιότητας έχει στήσει η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας νέα κύματα λοιμώξεων σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πλέον αυξάνονται τα σημάδια ότι η ηπειρωτική Ευρώπη θα αντιμετωπίσει επίσης απότομη αύξηση των κρουσμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για την εξάπλωση της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα, η οποία δείχνει ότι είναι περίπου 60% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Άλφα που βρέθηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία, προκαλεί περισσότερες νοσηλείες και ελαττώνει ελαφρώς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εισαγάγει περαιτέρω περιορισμούς στους επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι μόνο θέμα χρόνου προτού επικρατήσει στην ηπειρωτική Ευρώπη. Και ήδη υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την επικράτησή του.

Την Τρίτη, ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι η παραλλαγή Δέλτα αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των κρουσμάτων Covid-19 στη Γαλλία, εκτίμηση «τσιμπημένη» συγκριτικά με την  περασμένη εβδομάδα που ήθελε το 9-10% να αφορούν την παραλλαγή Δέλτα.

Ο οργανισμός δημόσιας υγείας της Γερμανίας, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η παραλλαγή Δέλτα αντιπροσώπευε περίπου το 36% των περιπτώσεων την εβδομάδα 15-20 Ιουνίου, καταγράφοντας αύξηση 15% από την προηγούμενη εβδομάδα.  Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Λόταρ Βίλερ, δήλωσε στους αξιωματούχους ότι η παραλλαγή αντιπροσωπεύει ήδη περισσότερο από το 50% των καταγεγραμμένων υποθέσεων στη Γερμανία.

Στο μεταξύ, το εθνικό ινστιτούτο υγείας της Ιταλίας δήλωσε την Παρασκευή ότι τα κρούσματα που αποδίδονται στις παραλλαγές Δέλτα και Κάππα («παραλλαγή ενδιαφέροντος», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που σχετίζεται με την παραλλαγή Δέλτα) έχουν αυξηθεί στην Ιταλία τον τελευταίο μήνα, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 17% των συνολικών κρουσμάτων Covid.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία ανέφεραν επίσης αύξηση στις περιπτώσεις της παραλλαγής Δέλτα. Το ίδιο ισχύει για την Πολωνία, τη Ρωσία, την Ελβετία και την Τουρκία. Επιπλέον, η παραλλαγή Delta Plus, η οποία δημιουργήθηκε από μετάλλαξη του στελέχους Δέλτα, έχει εντοπιστεί να κυκλοφορεί στην Ευρώπη.

Λίγη και αργοπορημένη δράση

Η Γερμανία και η Γαλλία συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που έχουν επιβάλει καραντίνα στους Βρετανούς ταξιδιώτες, με το Βερολίνο να έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα ζητώντας από την ΕΕ να ακολουθήσει μια ενιαία προσέγγιση όσον αφορά την υποδοχή των Βρετανών.

Αυτές οι κινήσεις όμως πιθανόν είναι ελάχιστη και αργοπορημένη δράση, σημειώνουν οι ειδικοί.

«Αμφιβάλλω αν οι ευρωπαϊκές χώρες με τις ανοιχτές οικονομίες τους και τους πιο περιορισμένους συνοριακούς ελέγχους, τα μέτρα καραντίνας και τις διαδικασίες ιχνηλάτησης θα είναι σε θέση να συγκρατήσουν το στέλεχος Δέλτα για πολύ … ειδικά δεδομένου ότι υπάρχει ήδη εκτεταμένη τοπική κυκλοφορία», σχολίασε στο CNBC ο βιολόγος και βιοστατιστικός στο Catholic University of Leuven του Βελγίου, Τομ Γουένσελερ.

Όπως είπε, ο πραγματικός αριθμός των λοιμώξεων στην Ευρώπη που σχετίζεται με την παραλλαγή Δέλτα θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερος από ό, τι υποδεικνύουν σήμερα οι εκτιμήσεις.

«Εκτιμώ ότι στην Πορτογαλία το 90% των διαγνωσμένων περιπτώσεων τώρα μπορεί να της παραλλαγής Δέλτα, αλλά με έντονη γεωγραφική εστίαση στη Λισαβόνα. Πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη, όπως η Ισπανία, η Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία και οι Κάτω Χώρες, δεν έχουν μείνει πολύ πίσω, με πάνω από το 50% όλων των διαγνωσμένων περιπτώσεων να εκτιμάται ότι οφείλεται και εκεί στην παραλλαγή Δέλτα », σημείωσε.

Η παραλλαγή Δέλτα έχει επικρατήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου αντιπροσωπεύει το 95% όλων των νέων περιπτώσεων. Εκεί που πηγαίνει η Βρετανία είναι πιθανό να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, εκτιμούν οι ειδικοί.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έχει υπολογίσει ότι έως τα τέλη Αυγούστου θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη.

Λύση, ο εμβολιασμός

Τα προγράμματα εμβολιασμού κατά του Covid θα μπορούσαν να βοηθήσουν εάν χώρες της Ευρώπης μπορούν να χορηγήσουν αρκετά γρήγορα τα εμβόλια.

«Ο εμβολιασμός με τη μέγιστη ταχύτητα και το να ζητάμε από ανθρώπους σε συγκεκριμένες ομάδες κινδύνου να εξακολουθήσουν να είναι προσεκτικοί πιθανότατα συνιστούν τις κύριες επιλογές τώρα» για την ΕΕ, υποστήριξε ο Γουένσελερ.

«Παρόλο που οι πιο εντατικοί έλεγχοι στα σύνορα και η παρακολούθηση και ιχνηλάτηση θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξασφάλιση κάποιου χρόνου μέχρι να προχωρήσει περισσότερο η εκστρατεία εμβολιασμού, κάτι που θα βοηθήσει στην πρόληψη της επανεμφάνισης», πρόσθεσε.

Σύννεφα στον τουρισμό

Η παραλλαγή Δέλτα έχει ήδη δημιουργήσει σύννεφα στις προοπτικές για τη θερινή τουριστική περίοδο καθώς σε ορισμένες χώρες της ΕΕ όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, ο τουρισμός αποτελεί βασικό στοιχείο των οικονομιών τους, και η βρετανική αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον κλάδο.

«Το κύμα της παραλλαγής Δέλτα εξελίσσεται», δήλωσε ο Χόλγκερ Σμιτινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank. «Μετά το Ηνωμένο Βασίλειο με καθυστέρηση περίπου επτά εβδομάδων, οι καταγεγραμμένες λοιμώξεις του SARS-CoV-2 αρχίζουν προφανώς να αυξάνονται στην Ευρωζώνη εν μέσω σημαντικών τοπικών παραλλαγών».

Αξιολογώντας εάν το «νέο κύμα» θέτει σε κίνδυνο τις προβλέψεις της Berenberg Bank για την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ και το ΗΒ (έχει προβλέψει αύξηση του ΑΕΠ 4,7% στη ζώνη του ευρώ φέτος και 7% στο Ηνωμένο Βασίλειο), ο Σμιτινγκ  δήλωσε ότι πιστεύει πως οι προβλέψεις δεν θα επηρεαστούν σε σημαντικό βαθμό.

«Χάρη στην ταχεία πρόοδο του εμβολιασμού, θεωρούμε απίθανο τα ιατρικά συστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στην ήπειρο να υποστούν και πάλι τόσο έντονα προβλήματα που θα χρειαστούν και πάλι νέοι σοβαροί περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα για να διατηρηθούν οι ιατρικοί κίνδυνοι υπό έλεγχο… Ωστόσο, εμείς πρέπει να προσέξετε προσεκτικά τους κινδύνους«, είπε.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Διευθετήσεις ΑΠΟΕΛ για τον ντέρμπι-τίτλου με την ΑΕΚ

Ενημερώνει τον κόσμο του που θα προσέλθει στο ΓΣΠ o AΠΟΕΛ, για να παρακολουθήσει τον τελικό πρωταθλήματος κόντρα στην ΑΕΚ, που θα διεξαχθεί στις...

Κουμής: Σε σταθερά ανοδική πορεία η τουριστική αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Σε σταθερά ανοδική πορεία βρίσκεται η τουριστική αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) για την Κύπρο δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, τονίζοντας πως...

Βραζιλία: ΄Αλογο διασώθηκε από τις πλημμύρες καταφεύγοντας στις στέγες σπιτιών (βίντεο)

Μάρτυρες ενός σπάνιου σκηνικού υπήρξαν οι διασώστες στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ της Βραζιλίας που έχει πληγεί από τις πλημμύρες και κατολισθήσεις, οι...

Eurovision 2024: Έντονες αποδοκιμασίες στην πρόβα του Ισραήλ

Η συμμετοχή του Ισραήλ στον αποψινό δεύτερο ημιτελικό του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision που διεξάγεται στο Μάλμε της Σουηδίας προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις εκτός,...

Η πιο φονική πόλη στον κόσμο: Σε ποια πόλη κάθε μέρα κάποιος δολοφονείται

Το ποσοστό των δολοφονιών το 2003 εκτινάχθηκε στους 148 ανά 100.000 κατοίκους και ήταν σχεδόν 50% υψηλότερο από εκείνο στο δεύτερο πιο επικίνδυνο μέρος...

Τέσσερις χώρες της ΕΕ αναμένεται ν’ αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος στις 21 Μαΐου

Η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία και η Μάλτα πιστεύεται ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος στις 21 Μαΐου, σύμφωνα με την ιρλανδική δημόσια τηλεόραση «RTE News». Η ιρλανδική δημόσια...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!