22.8 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 21:54

Μέχρι πού θα φτάσουν οι τιμές του πετρελαίου ενόψει και του χειμώνα;

Ανοδικά ξεκίνησαν οι τιμές πετρελαίου στην αρχή της εβδομάδας με το αργό να φτάνει τα 81 δολάρια το βαρέλι , για πρώτη φορά από το 2014, καθώς δεν διαφαίνονται σημάδια αποκλιμάκωσης στην ενεργειακή κρίση.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού και του Brent σημείωσαν αξιοσημείωτη άνοδο, με το WTI να διαπραγματεύεται σήμερα στα 81 δολάρια το βαρέλι (+ 2,08%) και  το Brent στα 83,81 δολάρια (+ 1,72%) . Ο δείκτης αναφοράς του αμερικανικού αργού αυξήθηκε σχεδόν κατά 30% από τα μέσα Αυγούστου, καθώς η ενεργειακή κρίση εντάθηκε. Σε μία εβδομάδα, η τιμή του WTI ενισχύθηκε από 79,32 δολάρια  το βαρέλι στα 81,09 δολάρια  παρουσιάζοντας αύξηση 2,23%. Σε μόλις ένα μήνα, η αύξηση ήταν 15,86%.

Αυτό που κάνει το πετρέλαιο ιδιαίτερα ελκυστικό είναι η τρέχουσα κρίση φυσικού αερίου και άνθρακα. Στην Ινδία, ορισμένα κρατίδια αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος λόγω έλλειψης άνθρακα, ενώ στην Κίνα, η κυβέρνηση διέταξε τους ανθρακωρύχους να αυξήσουν την παραγωγή άνθρακα. Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη βρίσκεται όλο και περισσότερο στο έλεος της έλλειψης φυσικού αερίου και των αποφάσεων της Ρωσίας.

Tο ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλου του πλανήτη, είναι μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι τιμές του μαύρου χρυσού, καθώς ο άνθρακας και το φυσικό αέριο εκτοξεύονται στα ύψη στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ τα αποθέματα εξαντλούνται λίγο πριν από την έλευση του χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο. Η εξίσωση καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο να λυθεί, καθώς και η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Σύμφωνα με το Bloomberg , η Saudi Aramco εκτιμά ότι η έλλειψη φυσικού αερίου έχει ήδη αυξήσει τη ζήτηση πετρελαίου κατά περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ η Goldman Sachs  βλέπει να αυξάνεται η  κατανάλωση ακόμη περισσότερο.

Οι ανησυχίες εντάθηκαν περαιτέρω αφού το Υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι δεν διαθέτει προς το παρόν σχέδια για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας.

Βοήθεια από το Ιράν;

Αν και ορισμένοι αναλυτές βλέπουν  το αργό να φθάνει τα 100 δολάρια το βαρέλι , οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη ενδέχεται να τους οδηγήσουν να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για το αργό πετρέλαιο , καθώς θα μειωθεί η ζήτηση σε αργό.

Η Goldman Sachs μείωσε τις προβλέψεις της για το 2021 και 2022 για ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, από 4,4% στο  4% το επόμενο έτος. Η ενεργειακή  κρίση στην Κίνα και την Ινδία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιβράδυνση και στην Ασία.

Οι εξελίξεις αυτές φέρουν ξανά στο φως της δημοσιότητας το Ιράν .

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι σκοπεύει να προσφέρει  πετρέλαιο σε “οποιονδήποτε επενδυτή” με αντάλλαγμα  την πραγματοποίηση επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα που έχει πληγεί από τις κυρώσεις, λόγω του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό  πρόγραμμα της Τεχεράνης  έχουν σταματήσει. «Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ», καλώντας την Τεχεράνη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!