32.8 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 14:29

Κυπριακό: Οδηγός Στρατηγικής για την Άτυπη Διάσκεψη της Γενεύης

Του Νίκου Σύκα,Σύμβουλος Στρατηγικής, Επικοινωνίας και Καινοτομίας

Ο δρόμος για την Γενεύη είναι στρωμένος με αγκάθια αφού η Τουρκία με τον κατοχικό ηγέτη, εγκάθετο της Άγκυρας στο νησί, επιμένουν αυτή την φορά για λύση δύο χωριστών κρατών.Ο Τ/κ ηγέτηςΕρσίν Τατάρδήλωσε πως ‘το μοντέλο λύσης που προνοεί τη συνεργασία δυο κυρίαρχων κρατών μπαίνει στην ατζέντα από εμάς ως μια νέα ιδέα, και θα τεθεί στο τραπέζι στην άτυπη διάσκεψη και δεν θα κάνουμε πίσω σε αυτό’. Η τουρκική πλευρά επιδιώκει νομιμοποίηση του ψευδοκράτους, στο οποίο θέλει να προσδώσει ισοτιμία-κυριαρχία και να διαλύσει το ενιαίο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο θα αντικατασταθεί από δύο συνιστώντα κράτη και μία Κεντρική Κυβέρνηση.

Εδώ και πάνω από μισό αιώνα ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι διπλός: α) Η πρόκληση ευθραυστοτήτων ‘fragilities’ στην Κυπριακή Δημοκρατία με απώτερο σκοπό τη διάλυσή της και β) η ενίσχυση της ‘αντι-ευθραυστότητας’ (antifragility) και η αναβάθμιση της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Οι ασύμμετρες αβεβαιότητες, η πολυπλοκότητα, η ρευστότητα, η μεταβλητότητα, η διαταραχή, οι αλληλεξαρτήσεις και τα εκρηκτικά ρίσκα που χαρακτηρίζουν το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, σε συνάρτηση με τον παράγοντα χρόνο, δεν επιτρέπουν στη λύση του Κυπριακού να είναι 90% βιώσιμη, ούτε 50%, ούτε 10% βιώσιμη. Λόγω ακριβώς των ασυμμετριών, η βιωσιμότητα της τελικής συμφωνίας μπορεί να έχει μόνο δύο αξίες: απόλυτη (100%) ή μηδενική (0%). Στην πρώτη περίπτωση η λύση θα είναι λειτουργική και μόνιμη. Αντίθετα, στη δεύτερη περίπτωση, μηδενική βιωσιμότητα σημαίνει ότι η λύση δεν θα αντέξει ούτε μια στιγμή, ενώ οι συνέπειες θα είναι δραματικές και μη αναστρέψιμες – ένας αρνητικός ‘μαύρος κύκνος’ για την πλευρά μας και ένας θετικός ‘μαύρος κύκνος’ για την τουρκική πλευρά.

Στη σημερινή εποχή των ασύμμετρων αβεβαιοτήτων και τωνκαταστροφικών ρίσκων, τα πάντα χαρακτηρίζονται από ‘winner-take-alleffects’ (ο νικητής τα παίρνει όλα) και περιλαμβάνουν πηγές που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά ή να αποφέρουν οφέλη.Στην περίπτωση του Κυπριακού, εάν η λύση δεν είναι 100% βιώσιμη:α) Η συμφωνία θα καταρρεύσει εν ριπή οφθαλμού – δεν θα υπάρχει καν πρώτη μέρα της λύσηςκαι β) η Τουρκία θα τα κερδίσει όλα ενώ η δική μας πλευρά θα χάσει τα πάντα.

Τυχόν επικινδυνότητες στο σχέδιο λύσης πρέπει να αντιμετωπιστούν προληπτικά, εντοπίζοντας και αφαιρώντας τις ευθραυστότητεςπριν την τελική συμφωνία και τα δημοψηφίσματα.Στα εύθραυστα συστήματα τα οφέλη είναι μικρά και ορατά, ενώ οι παρενέργειες μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσμενείς και να μην φαίνονται.Οι θέσεις / προτάσεις της Άγκυρας ενόψει της Πενταμερούς Διάσκεψης στη Γενεύη αυξάνουν την ανθεκτικότητα του τ/κ συνιστώντος κρατιδίου στο 100% ενώ ταυτόχρονα εκμηδενίζουν την ανθεκτικότητατης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία επιδιώκει μια επισφαλή συμφωνία η οποία θα της παρέχει τη δυνατότητα να ερμηνεύει και να εφαρμόζει πρόνοιες κατά το δοκούν. ΌπωςσημειώνειοκαθηγητήςNassimTaleb ‘cherry-pickinghasoptionality’.Λόγω της ισχύος και του μεγέθους της η Τουρκία θα έχει το πλεονέκτημα: την ευχέρεια της επιλογής (optionality) και προβολής του δικού της αφηγήματος το οποίο εξυπηρετεί τους στρατηγικούς της στόχους.

Στη εποχή των ασύμμετρων απειλών, τα πάντα –από τη βιωσιμότητα της λύσης του Κυπριακού μέχρι την κρίση της πανδημίας Covid-19 κ.ά.– μπορούν να αναλυθούν και αξιολογηθούν με βάση τη θεωρία του ‘Μαύρου Κύκνου’ και το μοντέλο ‘Antifragility’ που ανάπτυξε οN. Taleb. Η ιδιότητα ‘Antifragility’ είναι πέρα από την ανθεκτικότητα ‘resilience’ ή την ευρωστία ‘robustness’. Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν απλώς αντέχει σε ένα σοκ αλλά βελτιώνεται πραγματικά εξαιτίας αυτού. Το ανθεκτικό αντιστέκεται στα σοκ και παραμένει το ίδιο. Το αντιθραυστικό γίνεται καλύτερο. Η αντι-εύθραυστη οργάνωση αναπτύσσεται από μεταβλητότητα και διαταραχή.

Το μοντέλο ‘Antifragility’ εφαρμόζεται διεθνώς εδώ και μια δεκαπενταετία για σκοπούς αξιολόγησης και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας κρατών, συστημάτων διακυβέρνησης, πόλεων, επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών. Το στρατηγικό αυτό εργαλείο μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση του κυπριακού προβλήματος, αφού μια κρίσιμη παράμετρος είναι η επιστημονική τεκμηρίωση της συνολικής βιωσιμότητας της λύσης: κόστος, λειτουργικότητα, ανθεκτικότητα, μονιμότητα, πιθανότητα κατάρρευσης.

Για να είναι antifragile –να γίνεται καλύτερη με το χρόνο– η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι τέτοια που να: α) Αξιοποιεί τις ευνοϊκές ασυμμετρίες (ευκαιρίες) μεγιστοποιώντας τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προκύψουν και β) αποφεύγει τις αρνητικές ασυμμετρίες ελαχιστοποιώντας τα ρίσκα και τις ζημιές από πιθανούς κινδύνους. Το πρώτο βήμα είναι ο εντοπισμός και η αφαίρεση των ευθραυστοτήτων στο περίγραμμα λύσης και η διασφάλιση ότι η πιθανότητα της καταστροφής είναι μηδενική.

Η Στρατηγική ‘Antifragility’:

  1. Προσμετρά τη μεταβλητότητα, την αστάθεια, την αβεβαιότητα, τις αλληλεξαρτήσεις, την πιθανότητα λανθασμένων προβλέψεων, τους ασύμμετρους κινδύνους και τα εκρηκτικά ρίσκα που χαρακτηρίζουν πολύπλοκα γεωπολιτικά ζητήματα.
  2. Παρέχει τη δυνατότητα επιστημονικής τεκμηρίωσης και ενίσχυσης της συνολικής βιωσιμότητας των εναλλακτικών σεναρίων και των πιθανών λύσεων σε εξαιρετικά απρόβλεπτα ή/και εύθραυστα συστήματα.
  3. Θέτει τους κανόνες για μετάβαση από το εύθραυστο στο ανθεκτικό. Βοηθά τους Οργανισμούς να τροποποιήσουν την έκθεσή τους (modifytheirexposure)ανάλογα ώστε να είναι: α) Λιγότερο εκτεθειμένοι σε αρνητικά συμβάντα που μπορεί να προκύψουν (να ελαχιστοποιούν το ρίσκο και τη ζημιά από αρνητικές ασυμμετρίες) και β) περισσότερο ανοικτοί σε θετικά συμβάντα που μπορεί να προκύψουν (να μεγιστοποιούν το όφελος από θετικές ασυμμετρίες).

Το Κεφαλαίο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της λύσης του Κυπριακού. Ακόμη και η παραμικρή ευθραυστότητα ή αδύνατο σημείο σε έναν από τους βασικούς πυλώνες –Εσωτερική Ασφάλεια, Εξωτερική Ασφάλεια, Ασφάλεια Εφαρμογής της λύσης, Συνταγματική Ασφάλεια– μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση του όλου οικοδομήματος.Οι προτάσεις της Τουρκίας στο κομβικό ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων εκμηδενίζουν τη συνολική βιωσιμότητα της λύσης.

Πάντοτε θα υπάρχουν ρίσκα που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε και κίνδυνοι που δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Όμως μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι για το άγνωστο και τους κινδύνους που δεν φαίνονται. Μπορούμε να:α) Θωρακίσουμε τη λύση του Κυπριακού ώστε να αντέξει ακόμα και στις πιο ακραίες συνθήκες και β) καταστήσουμε τη λύση antifragileώστε να γίνεται καλύτερησε βάθος χρόνου.

Η αναξιοπιστία, ο αναθεωρητισμός, η επιθετικότητα και ο επεκτατισμός της Τουρκίας θα αποτελούν τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από τη λύση του Κυπριακού.Εάν αποκλειστούν παντελώς οι εκ Τουρκίας κίνδυνοι, η λύση του Κυπριακού μπορεί να γίνεταιπιο λειτουργική με το χρόνο.

Στην άτυπη Διάσκεψη στη Γενεύη, η πρόταξη της αναγκαιότητας γιαεπιστημονική τεκμηρίωση της συνολικής βιωσιμότητας της λύσης του Κυπριακούθα:

  1. Ενίσχυε την διαπραγματευτική μας θέση στην προσπάθεια επίτευξης μιας λύσης που θα αντέξει σε βάθος χρόνου.
  2. Αποτελούσε μια θωράκιση της πλευράς μας απέναντι στις πιέσεις που ενδεχομένως να ασκηθούν.
  3. Κατέρριπτε την τουρκική προπαγάνδα και θα βοηθούσε τη δική μας πλευρά να επανακτήσει την ηθική υπεροχή. Επειδή οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας θα αποκαλυφθούν σε περίπτωση επιμονής της σε μια εξαιρετικά εύθραυστη λύση. Οι πιέσεις θα στραφούν στην τουρκική πλευρά, η οποία θα έχει και την ευθύνη στην περίπτωση ενός νέου αδιεξόδου.

Πρέπει να συνδεθεί η παραγωγή καινοτομιών της Κύπρου και της Ελλάδας με τη διπλωματική ατζέντα των χωρών. Τα παραδοσιακά, στατικά εργαλεία και τα γραμμικά μοντέλα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις πολυδιάστατες προκλήσεις, τις ασύμμετρες απειλέςκαι τις τέλειες καταιγίδες που χαρακτηρίζουντο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον. Χρειάζονταινέα δυναμικά εργαλεία, μη γραμμικά μοντέλα και ολιστικέςπολυπαραμετρικές προσεγγίσεις. Με τη βοήθεια σύγχρονων εργαλείων μπορούμε να συγκροτήσουμε μια εθνική αποτρεπτική στρατηγική και να θωρακίσουμε την εδαφική και κυριαρχική επικράτεια.

Μετά από πολύχρονη έρευνα έχω αναπτύξει ένα νέο μοντέλοΣτρατηγικής Καινοτομίας το οποίο αποτελεί το μόνο εργαλείο –σε παγκόσμιο επίπεδο– που ενσωματώνει την ιδιότητα ‘Antifragility’ στη διαδικασία της καινοτομίας. Το νέο Υπόδειγμα Καινοτομίας–παρουσιάζεται αναλυτικά σε ένα πρακτικό Οδηγό 260 σελίδων–μπορεί, μεταξύ άλλων, να: α) Συμβάλει στηνεπιστημονική τεκμηρίωση της λύσης του Κυπριακού και β) ενισχύσει όλους τους συντελεστές που συνθέτουν την Εθνική Ισχύ Ελλάδας και Κύπρου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: 18 πρόσωπα κατηγορούνται για απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών του 2020

Κατηγορίες εναντίον 18 προσώπων για απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της Αριζόνα. Μεταξύ...

Παρίσι: Έπεσαν τα φτερά του εμβληματικού Moulin Rouge τη νύχτα

Τα φτερά του ιστορικού καμπαρέ του Παρισιού, Moulin Rouge έπεσαν στο έδαφος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι εμβληματικές λεπίδες του καμπαρέ που βρίσκεται στο...

Ταϊλάνδη: Αφόρητη ζέστη – 50 βαθμοί κελσίου η αισθητή θερμοκρασία, 30 νεκροί από την αρχή του έτους

Αντιμέτωπη με φοβερό καύσωνα είναι η Ταϊλάνδη, με συνεχή 40άρια, αλλά αισθητή θερμοκρασία πάνω από 50, ενώ 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους...

Ζαχάροβα: Η ειρηνευτική φόρμουλα Ζελένσκι παρατείνει τη σύγκρουση – Καμία συζήτηση χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας

«Δεν έχουν νόημα τυχόν συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχα», επεσήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Αφορμή στάθηκε...

Χούθι: Επιθέσεις σε δύο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ένα αμερικανικό καταδρομικό

Επιθέσεις εναντίον δύο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ενός καταδρομικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία ανέφερε ότι οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση με...

Η φρεγάτα «Ύδρα» έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs στον Κόλπο του Άντεν – Κατερρίφθη το ένα εξ αυτών

Η φρεγάτα Ύδρα έβαλε κατά δύο UAVs, στον Κόλπο του Άντεν, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες». Σύμφωνα συγκεκριμένα με το ΓΕΕΘΑ,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!