30.7 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 14:34

Ισραήλ- Χαμάς: Πώς απέτυχε η στρατηγική «καλύτερα ο διάβολος που ξέρεις παρά αυτός που δεν ξέρεις»

Αύριο συμπληρώνεται μία εβδομάδα από την αιφνιδιαστική επίθεσης της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις που δέχθηκε η χώρα.

Ακολούθησε η κήρυξη κατάστασης πολέμου στο Ισραήλ και ο πλήρης αποκλεισμός της Γάζας. Τελευταία εξέλιξη, που ενισχύει τις ενδείξεις ότι ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή, έδωσε εντολής εκκένωσης στους κατοίκους των περιοχών της βόρειας Γάζας. Στο μεταξύ βομβαρδίζει αδιάκοπα όλες αυτές τις ημέρες την περιοχή.

Μέχρι στιγμής, η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ έχει ρίξει πάνω από 6.000 βόμβες στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο τους ηγέτες της Χαμάς και τις υποδομές της. Αλλά η στρατιωτική θέση του Ισραήλ έχει αλλάξει, σχολιάζει το Gzero Media.

«Σε αντίθεση με προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες εστίαζε στη διεξαγωγή επιθέσεων σε στρατιωτικούς χώρους με χειρουργική ακρίβεια, πλέον επικεντρώνεται σε ένα ευρύτερο φάσμα στόχων που συνδέονται με τη Χαμάς, ακόμη και όταν εξυπηρετούν και πολιτικούς σκοπούς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, τις τελευταίες ημέρες, το Ισραήλ βομβάρδισε το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, όπου, όπως είπε, οι μηχανικοί της Χαμάς λάμβαναν εκπαίδευση για την κατασκευή εκρηκτικών.

«Το γεγονός ότι η Χαμάς ξεκινά τις επιχειρήσεις της από οχυρά αμάχων δεν αποτελεί πλέον αποτρεπτικό παράγοντα για τον ισραηλινό στρατό», συνεχίζει το Gzero Media, υπογραμμίζοντας την συναίνεση που έχει επιτευχθεί μεταξύ των Ισραηλινών πολιτών για τις επιχειρήσεις του στρατού προκειμένου να εξαλειφθεί η Χαμάς.

Παράλληλα όμως, σημειώνει, τους Ισραηλινούς «δένει» η απέχθεια για την τρέχουσα κυβέρνηση που απέτυχε σε πρώτη φάση να προβλέψει την επίθεση κι έπειτα να την διαχειριστεί. Θεωρούν έτσι ότι είναι υπεύθυνη για την αποτυχία της πολιτικής του Ισραήλ για τη Γάζα.

Ενδεικτικά, σε δημοσκόπηση της Jerusalem Post το 86% των ερωτηθέντων «έδειξε» την ισραηλινή κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ως υπεύθυνη για την σφαγή του Σαββάτου.

Ο Νετανιάχου, τονίζει το Gzero Media, βρίσκεται στην εξουσία του Ισραήλ για 13 χρόνια, με ένα μικρό μόνο διάλλειμα από την διακυβέρνηση της χώρας. Επομένως είναι εν πολλοίς υπεύθυνος για αυτή την πολιτική που έχει δυσαρεστήσει τους Ισραηλινούς πολίτες.

Ποια ήταν όμως η στρατηγική του; Προσπάθησε να ενισχύσει τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας για να αποδυναμώσει τον αντίπαλό της, την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία ελέγχει τμήματα της Δυτικής Όχθης, απαντάει το Gzero Media.

«Όσο η Παλαιστινιακή Αρχή παρέμενε αδύναμη υπό τον Μαχμούντ Αμπάς, ο Νετανιάχου και οι δεξιές κυβερνήσεις του μπορούσαν να αποφύγουν να κάνουν πραγματικές συζητήσεις για το παλαιστινιακό κράτος», λέει χαρακτηριστικά, αναφέροντας τις παραχωρήσεις που είχαν γίνει στη βάση της λογικής ότι όταν προσφέρεις κίνητρα (και οικονομικά) για να διατηρηθεί η ειρήνη, τότε η Χαμάς θα θέλει να διατηρήσει την ειρήνη, κι ας μην λύνεται το παλαιστινιακό ζήτημα.

Μέρος αυτής της προσέγγισης είχε τις ρίζες της σε μια βασική πεποίθηση «καλύτερα ο διάβολος που ξέρεις παρά αυτός που δεν ξέρεις», συνεχίζει. Ως αποτέλεσμα, σημειώνει, το Ισραήλ ήταν πρόθυμο να ανεχθεί επιθέσεις με ρουκέτες και περιορισμένες εξάρσεις της βίας με τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες.

Επομένως τι ακολουθεί, διερωτάται το Gzero Media, επιχειρώντας να κάνει μια εκτίμηση: «Αν και κανείς δεν γνωρίζει ποιος θα μπορούσε να καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας εάν εξαφανιστεί η Χαμάς, οι Ισραηλινοί ηγέτες δεν πιστεύουν πλέον ότι το αύριο θα μπορούσε να είναι χειρότερο. Τα χειρότερα έχουν ήδη έρθει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προβλήματα στη νότια Αγγλία από καταιγίδα με κεραυνούς

Νύχτα βαριάς και πολύ σφοδρής βροχόπτωσης που συνοδεύτηκε από πολλούς κεραυνούς ήταν η χθεσινή στη νότια Αγγλία, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας σειράς προβλημάτων. Μεταξύ...

Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του επί 3 χρόνια στο Ηράκλειο – Σε σοκ οι γονείς του θύματος

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία που έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ένας 18χρονος κατήγγειλε τον νονό του ότι τον...

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

Το Ιράν ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων σε ΗΠΑ και Βρετανία για την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ στον πόλεμο με τη...

Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές

Με αφορμή την αποφοίτηση των νέων δεσμοφυλάκων-χειριστών ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών (Κ-9), παρουσιάστηκε το προηγούμενο Σάββατο η δράση και οι δυνατότητες που έχουν τα συγκεκριμένα...

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτίστηκαν και τον χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι

Άγριος καυγάς μεταξύ δύο ατόμων συνέβη στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης και συγκεκριμένα...

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. στον Λίβανο η Πρόεδρος της Κομισιόν

«Ο Λίβανος και ο λαός του μπορούν να υπολογίζουν στη διαρκή στήριξη της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι στην ευχάριστη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!