13.9 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 3:26

Ισραήλ – Χαμάς: Πότε αρχίζει η κατάπαυση πυρός και η απελευθέρωση ομήρων

Η προσωρινή κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί τοπική ώρα, αύριο Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, το οποίο μεσολάβησε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πρώτοι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα θα απελευθερωθούν αύριο, Παρασκευή, στις 4 το απόγευμα τοπική ώρα.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, έχει παραδοθεί ήδη η λίστα με τα ονόματα των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς.

Εκπρόσωπος του υπουργείου υπογράμμισε ότι αναμένεται από την Ισραηλινή πλευρά η αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων.

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθουν στη Γάζα μετά την έναρξη της συμφωνηθείσας παύσης πυρός, συμπλήρωσε.

Κατά το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, η πρώτη ομάδα ομήρων που θα περάσουν από τη Γάζα στο Ισραήλ αποτελείται από 13 άτομα, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένες γυναίκες και παιδιά.

Οι όμηροι θα παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό και ακολούθως θα μεταφερθούν από τη Γάζα στο Ισραήλ.

Νετανιάχου: Υπάρχουν πολλές προκλήσεις

Λίγο νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως ελπίζει στην απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, αναφέροντας πάντως ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις.

«Ελπίζουμε να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας, υπάρχουν πολλές προκλήσεις για να το πετύχουμε αυτό», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ.

«Ελπίζουμε να απελευθερώσουμε την πρώτη ομάδα και μετά από αυτό, δεσμευόμαστε να τους απελευθερώσουμε όλους», συμπλήρωσε ο Νετανιάχου.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην οποία κατέληξαν Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση 50 ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων και τετραήμερη παύση των εχθροπραξιών δεν τέθηκε, όπως αναμενόταν, σήμερα σε εφαρμογή.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν νωρίτερα ότι η συμφωνία δεν επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ πριν την Παρασκευή.

Τι γνωρίζουμε για τη συμφωνία

Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, 50 γυναίκες και παιδιά θα απελευθερωθούν εντός τεσσάρων ημέρων, κατά τη διάρκεια των οποίων «θα γίνει παύση στις μάχες».

Ο Νετανιάχου έχει καλέσει τη Χαμάς να απελευθερώσει και άλλους ομήρους με αντάλλαγμα κατάπαυση πυρός, λέγοντας: «Η απελευθέρωση κάθε επιπλέον 10 ομήρων θα έχει ως αποτέλεσμα μία επιπλέον ημέρα παύσης».

Οι 50 όμηροι που αναμένεται να απελευθερωθούν σε τέσσερις ομάδες των 12-13 ατόμων, θα είναι Ισραηλινοί υπήκοοι ή άτομα με διπλή υπηκοότητα.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι η Χαμάς θα μπορούσε επίσης να απελευθερώσει μονομερώς τους 26 υπηκόους της Ταϊλάνδης που πιστεύεται ότι βρίσκονται μεταξύ των ομήρων.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να διευκολύνει κάθε απελευθέρωση, όπως έκανε το προσωπικό της όταν η Χαμάς απελευθέρωσε δύο Ισραηλινο-αμερικανίδες και δύο Ισραηλινές τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, όλη η δραστηριότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των ισραηλινών αεροσκαφών αναμένεται να σταματήσει για τέσσερις ημέρες στη νότια Γάζα. Ωστόσο στον βορρά –τον κύριο στόχο των ισραηλινών επιχειρήσεων- το ίδιο θα ισχύει μόνο μεταξύ 10:00 και 16:00 τοπική ώρα κάθε μέρα.

Τα ισραηλινά στρατεύματα και άρματα αναμένεται να παραμείνουν στις θέσεις τους εντός της Γάζας κατά τη διάρκεια της τετραήμερης παύσης, αλλά η ανακοίνωση της Χαμάς ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν θα επιτεθούν, ούτε θα συλλάβουν κανέναν.

Η συμφωνία θα επιτρέψει σε φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια και καύσιμα να εισέλθουν στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα της Αιγύπτου.

Η Χαμάς δήλωσε ότι βάσει της συμφωνίας θα απελευθερωθούν 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι -γυναίκες και παιδιά- από το Ισραήλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ναι, στον Επίτροπο Άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πολύ ορθά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποστήριξε  δημόσια τη θέση της Προέδρου της Κομισιόν για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου Άμυνας στην ΕΕ. Αυτή η προοπτική...

Έφυγε από τη ζωή ο κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών, άφησε ο αγαπημένος κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης. Την είδηση θανάτου του έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ηθοποιών...

Ιερουσαλήμ: Επεισόδιο με προσωπικό φρουρό του Έλληνα προξένου και ισραηλινές δυνάμεις (βίντεο)

Με παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών αφέθηκε ελεύθερος προσωπικός φρουρός του Έλληνα πρόξενου στην Ιερουσαλήμ μετά από επεισόδιο με ισραηλινές δυνάμεις. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην...

Ουκρανία: 2 νεκροί και 6 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο Ντονέτσκ

Η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα της Ουκρανίας. Πλήγμα με ρουκέτες στην επαρχία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον έξι...

Στο Παρίσι σήμερα ο Σι Τζινπίνγκ: Οι 2 στόχοι του Μακρόν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φτάνει σήμερα στο Παρίσι για μια σπάνια επίσημη επίσκεψη. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει 2 στόχους: να τον πιέσει για...

Αϊτή: Απόδραση κρατουμένων από φυλακή – 4 νεκροί

Συνεχίζονται οι αποδράσεις από τις φυλακές της Αϊτής, που βιώνει τρομακτική πολιτική και κοινωνική κρίση. Το βράδυ της Παρασκευής 8 έγκλειστοι απέδρασαν από φυλακή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!