19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 11:20

Θα φορέσουν χειροπέδες στον Τραμπ;

Τρέχουν οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, μετά την πρωτοφανή απόφαση να ασκηθεί δίωξη στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Αν τελικά παραδοθεί του πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα. Θα τον φωτογραφίσουν. Ίσως του φορέσουν και χειροπέδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ποινική δίωξη σε βάρος του Τραμπ – Εξέλιξη χωρίς ιστορικό προηγούμενο

Εάν παραδοθεί την Τρίτη 4 Απριλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να περάσει από τα συνήθη βήματα της διαδικασίας σύλληψης για κακούργημα στη Νέα Υόρκη, τώρα που το σώμα ενόρκων του απήγγειλε κατηγορίες σε σχέση με τον ρόλο του στην πληρωμή χρημάτων για να εξαγοράσει τη σιωπή μιας πορνοστάρ. Όμως η πρωτοφανής σύλληψη ενός πρώην αρχηγού κράτους θα είναι κάθε άλλο παρά ρουτίνα.

Μπορεί να γίνουν διευκολύνσεις για τον κ. Τραμπ. Ενώ είναι σύνηθες για τους κατηγορούμενους που συλλαμβάνονται για κακουργήματα να τους περνούν χειροπέδες, δεν είναι σαφές αν θα γίνει εξαίρεση για έναν πρώην πρόεδρο. Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι δένονται με χειροπέδες πίσω από την πλάτη τους, αλλά σε ορισμένους κατηγορούμενους που θεωρείται ότι δεν είναι τόσο επικίνδυνοι τα χέρια τους δένονται μπροστά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ο άνθρωπος-κλειδί πίσω από την ποινική δίωξη Τραμπ

Ο κ. Τραμπ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνοδεύεται σε κάθε βήμα – από τη στιγμή που θα τεθεί υπό κράτηση μέχρι την εμφάνισή του ενώπιον δικαστή στο επιβλητικό κτίριο των ποινικών δικαστηρίων του Μανχάταν – από ένοπλους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ. Είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να τον προστατεύουν ανά πάσα στιγμή.

Η ασφάλεια στο δικαστήριο παρέχεται από πολιτειακούς δικαστικούς λειτουργούς, με τους οποίους η Μυστική Υπηρεσία έχει συνεργαστεί στο παρελθόν. Αλλά ο επικεφαλής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας, Άντονι Γκουλιέλμι, δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή για τον κ. Τραμπ.

Μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να εμφανιστεί ο κ. Τραμπ στο δικαστήριο. Τώρα που το σώμα ενόρκων ψήφισε να του απαγγελθούν κατηγορίες για κακουργήματα το κατηγορητήριο θα παραμείνει σφραγισμένο μέχρι την αναμενόμενη απαγγελία κατηγοριών την Τρίτη, οπότε και θα αποκαλυφθούν επίσημα οι κατηγορίες.

Μετά την απαγγελία του κατηγορητηρίου, οι εισαγγελείς επικοινώνησαν με τους δικηγόρους υπεράσπισης του κ. Τραμπ και διαπραγματεύτηκαν τους όρους της παράδοσής του, μια συνήθης πρακτική.

Οι δικηγόροι του κ. Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί για τρίτη φορά την προεδρία, δήλωσαν αργά την Πέμπτη ότι θα παραδοθεί και αναμένεται να του απαγγελθούν κατηγορίες την Τρίτη.

Μετά την απαγγελία της κατηγορίας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αφεθεί ελεύθερος με δική του εγγύηση.

Ο πρώην πρόεδρος χρησιμοποιεί ήδη τις κατηγορίες ως μέρος μιας προεκλογικής στρατηγικής για να ενεργοποιήσει τη βάση του.

Στην απίθανη περίπτωση που ο πρώην πρόεδρος αρνηθεί να παραδοθεί, ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις της Φλόριντα έχει ήδη δηλώσει ότι η πολιτεία του «δεν θα συνδράμει σε αίτημα έκδοσης», εάν αυτό υποβληθεί από τις αρχές της Νέας Υόρκης. Παρ’ όλα αυτά, αν οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης ζητούσαν πράγματι την έκδοση του κ. Τραμπ και ο κ. ΝτεΣάντις επιχειρούσε να προστατεύσει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιμετωπίσει ο ίδιος νομικές κυρώσεις.

Πηγή: Νew York Times

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Νέα Οδηγία της ΕΕ προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες

Της Μαρίας Κραμβιά -Καπαρδή (*) Η ελευθερία λόγου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά δικαιώματα του ανθρώπου. Στον 21ον αιώνα όμως υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζεται...

ΠτΔ: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα

Ενδεχομένως το λιμάνι που δημιουργείται στη Γάζα στο πλαίσιο του θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή να είναι έτοιμο πριν από την 1η...

Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) καλεί όλους τους δικαιούχους του ΓεΣΥ να προχωρήσουν σε ενεργοποίηση του ιατρικού τους προφίλ στο λογισμικό του Συστήματος...

ΠτΔ: Θα ανακοινώσουμε οριζόντια και στοχευμένα μέτρα

Θα ανακοινώσουμε περισσότερα μέτρα, κάποια οριζόντια, κάποια στοχευμένα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε σχέση με την συνεδρία του Υπουργικού σήμερα, σημειώνοντας...

Δεν παραδέχθηκε καμία κατηγορία ο 44χρονος για το τετραπλό θανατηφόρο

Δεν παραδέχθηκε ενοχή σε καμία από τις 10 κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, ο 44χρονος οδηγός του διπλοκάμπινου οχήματος, που ενεπλάκη στο τετραπλό θανατηφόρο, τα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!