23.8 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 21:28

Η Τουρκική Εισβολή: H CIA, ο Κίσινγκερ και το έγγραφο της DIA 15/8/1974

Του Θεόδωρου Χαραλάμπους*

« Πως αντιμετώπισε ο Χένρι Κίσινγκερ την Τούρκικη εισβολή τις κρίσιμες ώρες

της 19 Ιουλίου και 15 Αυγούστου 1974, μέσα από τα δικά του έγγραφα.»

Εγκαταλελειμμένοι το 1974,  από την μητέρα πατρίδα της Χούντας αλλά και του Καραμανλή, μετά την μεταπολίτευση. Η Μεγάλη Βρετανία και η Ελλάδα σαν εγγυήτριες δυνάμεις, απέτυχαν. Η Μεγάλη Βρετανία να σταματήσει την  Τουρκική εισβολή, αφού είχε την δύναμη μέσω   των  Βρετανικών    βάσεων της    στην Κύπρο, αλλά και μαζί με την  Ελλάδα,επίσης  απέτυχαν  να περισώσουν ό,τι μπορούσε να σωθεί μετά τον πρώτο Αττίλα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών  των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, σε στενή συνεργασία με τον Υπουργό Εξωτερικών της ΜεγάληςΒρετανίας Τζέιμς Καλαχαν, συντόνιζε και πρόσφερε κάλυψη και χρόνο στον Ετζεβίτ  για να προωθήσει και να ολοκληρώσει  τις θηριωδίες του στην Κύπρο.  Τα πραγματικά γεγονότα σε σχέση με την ένοχη στάση, αλλά και την αδιαφορία του Κίσινγκερ να παρέμβει φαίνονται στα αποσπάσματα που ακολουθούν μέσα  από αποδεσμευμένα έγγραφα των ΗΠΑ.

Απομαγνητοφωνημένη  τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Henry Kissinger (H.K.) ο οποίος βρισκόταν στο  SanClemente,  και του διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) William  Colby (W.C.)  ο οποίος βρισκόταν στην Washington (19 Ιουλίου 1974, 9:35 μ.μ. PDT, και στην Λευκωσία 20 Ιουλίου 1974 7.35.π.μ.). H.K.: Ποια είναι η Τουρκική ικανότητα να βγάλει στρατεύματα στην ξηρά; W.C.: Είναι πολύ καλή. Έχουν περίπου ένα σύνταγμα  στα πλοία. Έχουν περίπου 20 πλοία.H.K.: Τι είναι ένα σύνταγμα, 2000; W.C.: Είναι 2 με 3 χιλιάδες, ναι. H.K.: Και μετά πόσους μπορούν να στείλουν; W.C.: Έχουν και αερομεταφερόμενη ταξιαρχία.

Η συνέχεια στα Αγγλικά

W.C.: They apparently are going for Kyrenia on the north coast. That’s the first step. H.K.: But what do you think they’re after? They’re not after the whole island, are they? C: No, no. What they would be after would be Famagusta and Kyrenia and kind of a line between the two.

Και συνεχίζουν την συνομιλία τους:

K.: Τι πιστεύετε ότι θα κάνουν οι Έλληνες; W.C.: Λοιπόν, οι ντόπιοι Έλληνες θα πολεμήσουν και υπάρχουν κάποιες αναφορές ότι υπάρχουν ήδη βομβαρδισμοί στην Κερύνεια. Η Εθνική Φρουρά, ιδιαίτερα, θα πολεμήσει. Αυτή με τους Έλληνες αξιωματικούς. H.K.: Έχετε καμία καλή ιδέα για το τι πρέπει να κάνουμε; W.C.: Λοιπόν, νομίζω ότι το σημαντικότερο πράγμα είναι να κάνουμε τους Έλληνες να μην πολεμήσουν. Να πούμε εντάξει, ας διαπραγματευτούμε και ας συζητήσουμε τι πρέπει να γίνει.H.K.: Εντάξει. W.C.: Η βασική τους θέση ήταν ότι πρόκειται για εσωτερική υπόθεση της Κύπρου. Ξέρετε, έτσι έχουν μια βάση, για να μην εκτεθούν και να αποφύγουν την ταπείνωση, να δηλώσουν  «Λοιπόν, ήταν απλώς μια τοπική υπόθεση. Δεν είναι Ελλάδα*». H.K.: Ναι, εντάξει. Ευχαριστώ.W.C.: Άρα κατά μία έννοια θα μπορούσαν να πουν «Λοιπόν, αυτό ήταν μεγάλο λάθος εκεί κάτω στο νησί, δεν το εγκρίνουμε». Νομίζω ότι το πιο σημαντικό θέμα είναι να το περιορίσουμε στην Κύπρο και να μην το αφήσουμε να επεκταθεί.

*   Στην Αθήνα ,  όταν ενημερώθηκε ο αρχηγός  ΑΕΔ Γρηγόριος  Μπονάνος για τους βομβαρδισμούς στην Κύπρο έδωσε την απάντηση που του είχαν υποβάλει οι Αμερικάνοι: “Οι Τούρκοι κτυπούν την Κύπρο αλλά εμείς είμαστε Ελλάς”!        Υπήρχε, ενώ εξελισσόταν η πρώτη φάση της Τουρκικής εισβολής, ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο (στις 20 Ιουλίου 1974) από τον Διευθυντή της CIA για τις ενέργειες του ΑΤΤΙΛΑ και τις επιδιώξεις του Ετζεβίτ. Σημαντικό στοιχείο στην συνομιλία είναι το γεγονός ότι στόχος της Τουρκίας  ήταν  η κατάληψη  της Κερύνειας και της  Αμμοχώστου, για την οποία διάφοροι ισχυρίζονται ότι δεν ήταν στα σχέδια των Τούρκων. Ακολουθεί ποιο κάτω επιβεβαίωση μέσα από έγγραφο του USA DEFENSE INTELLIGENCE AGENCY (DIA) σχετικά με την επιχείρηση κατάληψης της Αμμοχώστου. Πρακτικά Συνάντησης στην  Ουάσιγκτον, 15 Αυγούστου 1974

Συμμετέχοντες: Henry Kissinger, Robert  Ingersoll, Τζόζεφ Σίσκο, Ουίλιαμ Κλέμεντς (Άμυνας), Ουίλιαμ Κόλμπι (Διευθυντής CIA) και άλλοι υπηρεσιακοί. Ακολουθούν χαρακτηριστικοί διάλογοι και τοποθετήσεις των αξιωματούχων των ΗΠΑ.

Κίσινγκερ: Λάβαμε διαβεβαιώσεις από τον Ετζεβίτ ότι οι Τούρκοι δεν θα κινηθούν νότια της γραμμής που έχουν καθορίσει. Νομίζω ότι η στρατιωτική τους επιχείρηση θα ολοκληρωθεί μέχρι αύριο. Κολμπi: Λοιπόν, ένα πιθανό πρόβλημα είναι η περιοχή στα βορειοδυτικά. Μπορεί να προσπαθήσουν να την καταλάβουν. Σίσκο: Είπαν ότι θα συνεχίσουν τη στρατιωτική τους επιχείρηση μέχρι να πάρουν αυτό που θέλουν. Κίσινγκερ: Ναι, αλλά είπαν επίσης ότι θα τελειώσει αύριο. Κόλμπι: Υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση Τούρκων σε εκείνο το νοτιοδυτικό μέρος. Θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες περαιτέρω προσπάθειες για να το καταλάβουν. Κίσινγκερ: Λοιπόν, νομίζω ότι όταν  αυτή η Tουρκική επιχείρηση ολοκληρωθεί , δεν θα προχωρήσουν περεταίρω.

Δυο επισημάνσεις. Πρώτον το γεγονός ότι ο Κίσινγκερ γνώριζε, όπως και ο Τζέιμς Καλαχαν,  την γραμμή που χάραξε ο Ετζεβίτ και ότι χρονικά θα ολοκληρωνόταν στις 16 Αυγούστου 1974.Δευτερον, η αναφορά στην βορειοδυτική περιοχή παραπέμπει στην περιοχή της Μόρφου, Λεύκας και της ευρύτερης περιοχής προς τα Κόκκινα. Ο Κίσινγκερ και οι συνομιλητές του,  σε πλήρη αδιαφορία, παρείχαν και σε αυτή την  ενέργεια των Τούρκων πλήρη κάλυψη.

Ακολουθεί απόρρητο έγγραφο-αναφορά σε μετάφραση (επισυνάπτεται το πρωτότυπο) σχετικά με την έναρξη της επιχείρησης κατάληψης της Αμμοχώστου στις 06:45 της 15 Αυγούστου 1974, που μιλά απο μόνο του.

USA DEFENSE INTELLIGENCE AGENCY (DIA SITUATION REPORT) 15/8/1974 TIME:01.15 EDT

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Στις 06:45 τοπική ώρα (0045 EDT), δύο RF-84 απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ και 37 αεροσκάφοι F-100 φορτωμένα με βόμβες ναπάλμ και 750-1b εθεάθησαν να ετοιμάζονται για απογείωση. Αυτή η δραστηριότητα δείχνει ότι οι Τούρκοι πιθανότατα ξαναρχίζουν την πορεία τους στην Κύπρο προς  την Αμμόχωστο.

Σημειώνουμε ότι οι συνωμοσιολογίες και τα πλαστά έγγραφα  που περιλήφθηκαν στο τελικό πόρισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον  Φάκελο της Κύπρου αποτελούν την τραγική  μικροπολιτική  πραγματικότητα που ακολουθήθηκε.Η ιστορία   θα εκθέσει τους πλαστογράφους  και  αυτούς  που  χρησιμποίησαν τα χαλκευμένα εγγραφα, και τα προβάλλουν  για λόγους προπαγάνδας και μόνον. Είναι θέμα χρόνου!

*Καθηγητής Πανεπιστημίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προβλήματα στη νότια Αγγλία από καταιγίδα με κεραυνούς

Νύχτα βαριάς και πολύ σφοδρής βροχόπτωσης που συνοδεύτηκε από πολλούς κεραυνούς ήταν η χθεσινή στη νότια Αγγλία, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας σειράς προβλημάτων. Μεταξύ...

Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του επί 3 χρόνια στο Ηράκλειο – Σε σοκ οι γονείς του θύματος

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία που έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ένας 18χρονος κατήγγειλε τον νονό του ότι τον...

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

Το Ιράν ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων σε ΗΠΑ και Βρετανία για την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ στον πόλεμο με τη...

Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές

Με αφορμή την αποφοίτηση των νέων δεσμοφυλάκων-χειριστών ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών (Κ-9), παρουσιάστηκε το προηγούμενο Σάββατο η δράση και οι δυνατότητες που έχουν τα συγκεκριμένα...

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτίστηκαν και τον χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι

Άγριος καυγάς μεταξύ δύο ατόμων συνέβη στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης και συγκεκριμένα...

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. στον Λίβανο η Πρόεδρος της Κομισιόν

«Ο Λίβανος και ο λαός του μπορούν να υπολογίζουν στη διαρκή στήριξη της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι στην ευχάριστη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!