19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 10:49

Η πολυτέλεια του να αμφισβητείς

Του Μωυσή Λίτση
Η εμφάνιση μιας νέας, πιο επικίνδυνης κατά τα φαινόμενα παραλλαγής του κορονοϊού, της Όμικρον, ανέδειξε για μία ακόμη φορά την προβληματική διαχείριση της πανδημίας. Φυσικά τα εμβόλια αποτελούν μια σημαντική πρόοδο, παρά τα όποια προβλήματα. Ποτέ άλλοτε η ανθρωπότητα δεν διέθετε τόσα πολλά εμβόλια για να αντιμετωπιστεί μια πανδημία. Η ύπαρξη ωστόσο πολλών εμβολίων δεν σήμανε και τη μεγαλύτερη απαραίτητη διεθνή συνεργασία που απαιτείται για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας. Μιας πανδημίας που δεν έχει σύνορα και η οποία εξαπλώνεται τάχιστα λόγω των ανοικτών συνόρων και των αναγκαίων διακρατικών επαφών και μετακινήσεων.

Οι ηγέτες του κόσμου επικεντρώθηκαν στο άνοιγμα των οικονομιών και κοινωνιών -ποιος δεν ήθελε έπειτα από ενάμιση χρόνο περιορισμών να ξεδώσει-, αφήνοντας την υπόθεση του εμβολιασμού στον αυτόματο πιλότο. Αντί μιας καμπάνιας πόρτα πόρτα με τη συμμετοχή πολλαπλών φορέων, με το άνοιγμα των κοινωνιών και οικονομιών μετά το καλοκαίρι, τα μέτρα προφύλαξης χαλάρωσαν ή καταστρατηγήθηκαν. Σήμερα βλέπουμε ακόμη και πετυχημένες στο θέμα του εμβολιασμού χώρες -Πορτογαλία, Δανία- να προχωρούν σε περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα… με δεδομένη και την επικείμενη κινητικότητα λόγω εορτών.

Στη χώρα μας κάθε μέτρο αντιμετωπίζεται εξαρχής με άρνηση χωρίς εναλλακτική. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού για να εισέλθει κανείς σε κατάστημα ή εσωτερικό χώρο εστίασης αντιμετωπίστηκε ως αντιπαραγωγικό.

Η συζήτηση περιστρέφεται στο ατομικό δικαίωμα του εμβολιασμού ή όχι, στον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη και όχι στο συλλογικό δικαίωμα στη ζωή και την ασφάλεια, προκειμένου να μη μολυνθείς. Όσο για τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία, από «ήρωες» θα θεωρηθούν «παθητικό», όταν θα επανέλθουν οι πιέσεις για δημοσιονομική πειθαρχία.

Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον επανέφερε στο προσκήνιο την ανάγκη συντονισμού των εμβολιαστικών προσπαθειών διεθνώς και κατάργησης της ευρεσιτεχνίας, προκειμένου όλο και περισσότερες χώρες να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις.

Αντ’ αυτού η Δύση μιλά για τη «διπλωματία των εμβολίων», αποκλείοντας από τη φαρέτρα εμβόλια που δεν προέρχονται από τις δικές της πολυεθνικές. Η παγκοσμιοποίηση των αγορών είναι καλή όταν πρόκειται για… επενδύσεις, που υποτίθεται βοηθούν την καταπολέμηση της φτώχειας. Για την αναγκαία παγκοσμιοποίηση των εμβολίων ωστόσο κανένας δεν μιλά, με τους χορτάτους στον δυτικό κόσμο να έχουν την πολυτέλεια να αμφισβητούν την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, όταν στις χώρες του Τρίτου Κόσμου λείπουν ακόμη και τα γνωστά, συνηθισμένα σε όλους μας εμβόλια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπ. Υγείας: Μια στις δέκα γυναίκες πάσχει από ενδομητρίωση

Στην Κύπρο, μια στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, παλεύει με την πάθηση της ενδομητρίωσης, είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός σε χαιρετισμό του στην...

Αξιωματούχος Κίνας: Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η χώρα μας

Η Κίνα στοχεύει να αποτελέσει ισχυρή κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη φέτος, ανοίγοντας τις αγορές της ευρύτερα στους ξένους επενδυτές και προωθώντας...

ΒΙΝΤΕΟ: Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!