17.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 15:01

Η Μάριν των millennials φεύγει, ο Όρπο της Gen X έρχεται

Ακόμη και το φινάλε των φινλανδικών βουλευτικών εκλογών  άργησε να βάλει… τέλος αφού το εκλογικό αποτέλεσμα μοιάζει περισσότερο με ισοπαλία για τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της χώρας.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, έχουμε ξεκάθαρο νικητή και αυτός είναι η συντηρητική δεξιά αφού πλέον γίνεται σαφές ότι η πλειοψηφία των Φινλανδών δεν επιθυμεί τις κεντροαριστερές πολιτικές της Σάνα Μάριν, η οποία εν τω μεταξύ διατήρησε αλώβητη τη δημοτικότητά της μέχρι το τέλος του κοινοβουλευτικού της κύκλου. Τρία παράδοξα μαζί σε μία εκλογική αναμέτρηση στη βορειότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Φινλανδία.

Οι αριθμοί της κάλπης

Η Φινλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μάριν, έχασε τη μάχη για να παραμείνει στην εξουσία αφού το κεντροδεξιό κόμμα του Πέτερι Όρπο τερμάτισε πρώτο σε μία μάχη – ντέρμπι για τρεις στις βουλευτικές εκλογές της Φινλανδίας.

Με 0,9% διαφορά από τον νικητή και 0.2% από το δεύτερο κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες παρέμειναν στην τρίτη θέση με 19.9%. Με όλες τις ψήφους καταμετρημένες, το κεντροδεξιό Κόμμα του Εθνικού Συνασπισμού έλαβε 20,8% ενώ, το λαϊκιστικό, ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών κέρδισε το 20,1% των ψήφων και προσγειώθηκε στη δεύτερη θέση.

Στο φινλανδικό κοινοβούλιο τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται ως εξής:

  • 48 έδρες για τον συντηρητικό Εθνικό Συνασπισμό που αυξάνει  τον αριθμό των βουλευτών του κατά δέκα
  • 46 έδρες για την ακροδεξιά που βάζει στη φινλανδική Βουλή επιπλέον επτά βουλευτές
  • και 43 έδρες για τους Σοσιαλδημοκράτες, τρεις περισσότερες από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Στη Φινλανδία χθες ψήφισε το 71,9% των πολιτών, ποσοστό ελαφρώς πιο μειωμένο από το 2019 αλλά και τα τρία μεγάλα κόμματα κατέγραψαν υψηλότερα ποσοστά από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, τέσσερα χρόνια πριν.

Η επόμενη ημέρα στη Φινλανδία, ξημερώνει με τον Όρπο να έχει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Εκείνος από σήμερα θα πρέπει να αρχίσει να αναζητεί “συνεργάτες” άλλα κόμματα προκειμένου να κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, μία ακόμη για τη Φινλανδία με στροφή όμως, τώρα, δεξιότερη.

Μία πικρή ήττα

Για την Μάριν είναι μία πικρή ήττα αφού αύξησε τα ποσοστά του κόμματος της ενώ η δημοτικότητα της ίδιας παρέμεινε μέχρι τέλους υψηλή.

Η θητεία της σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορωνοϊού που της χτύπησε την πόρτα στις πρώτες 100 ημέρες διακύβερνήσεως της. Η τότε νεότερη αρχηγός κυβέρνησης στον κόσμο (σ.σ ήταν μόλις 34 ετών) τα πήγε πολύ καλύτερα από άλλα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφοντας χαμηλότερα ποσοστά λοιμώξεων και πετυχαίνοντας γρηγορότερη οικονομική ανάκαμψη.

Στη συνέχεια, ήρθε ο πόλεμος με τη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία. Η Μάριν κατάφερε να ανατρέψει μία παράδοση ετών πείθοντας τους Φινλανδούς που μοιράζονται 1.360 χιλιόμετρα με τη Ρωσία να εγκαταλείψουν τη στρατιωτική ουδετερότητα και να κάνουν αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της τετραετίας της –  η 37 ετών σήμερα – Μάριν έφερε εις πέρας και πολλούς από τους στόχους που είχε θέσει όπως τη μεταρρύθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, την ενίσχυση της εκπαίδευσης, τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου με βάση τον αυτοπροσδιορισμό, την επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις ενισχύοντας το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση ενώ, πέρασε τον στόχο για την ουδετερότητα της χώρας ως προς τον άνθρακα για το 2035. Παγκοσμίως όμως έγινε γνωστή για τους λάθος λόγους: το φύλο, την ηλικία και τον χορό της με φίλους σε ένα πάρτι.

Τι μπορεί να πήγε στραβά;

Η αντιπολίτευση κατάφερε να κάνει κεντρικό θέμα της προεκλογικής περιόδου την οικονομία. Το Κόμμα του Εθνικού Συνασπισμού υποσχέθηκε λιτότητα αφού το δημόσιο χρέος διογκώθηκε στο 70,1% μετά και την ενίσχυση της άμυνας της χώρας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Από την πλευρά της η Μάριν τάχθηκε υπέρ του Κοινωνικού Κράτους και έστρεψε το βλέμμα στη φορολογία χωρίς να καταφέρει να πείσει ότι θα μπει, τελικά, μία τάξη στα οικονομικά της χώρας με τους Φινλανδούς ανέκαθεν να τα θέλουν τακτοποιημένα παρά το σταθερό πρόβλημα ενός γηράσκοντα πληθυσμού που αυξάνει τα βάρη.

Η επόμενη ημέρα

Την χαρακτήρισαν το κορίτσι θαύμα της γενιάς των millennials. Η Σάνα Μάριν ηγήθηκε ενός ιστορικού κυβερνητικού συνασπισμού στον οποίο όλα τα κόμματα που συμμετείχαν είχαν πρόεδρο γυναίκες. Κατάφερε να σπάσει το καλούπι της ατσάλινης πολιτικής συμπεριφοράς μιλώντας για την ανάγκη να υπάρχουν περισσότεροι πολιτικοί οι οποίοι θα είναι ανθρώπινοι τολμώντας να δείχνουν συναισθήματα όντας ο εαυτός τους. «Εκπροσωπούμε απλούς ανθρώπους. Γιατί να μην είμαστε και εμείς… απλοί;».

Ο Πέτερι Όρπο είναι 53 ετών και διαφορετικής φιλοσοφίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής του Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών στη χώρα. Από σήμερα είναι πλέον ο επόμενος πρωθυπουργός της Φινλανδίας αρκεί πρώτα να βρει σύμμαχο τον οποίο θα αναζητήσει δεξιότερα από εκείνον, στο πρόσωπο της ακροδεξιάς Ρίικα Πούρα που ενώ τάσσεται υπέρ της λιτότητας στοχεύει κυρίως στην επιβολή σκληρή γραμμής απέναντι στο μεταναστευτικό. Μία συνταγή παλιά και δοκιμασμένη για τη χώρα που παρέμεινε και φέτος στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους στον κόσμο.

Πηγή: skai.gr, Αθηνά Παπακώστα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!