23.8 C
Nicosia
Πέμπτη 9 Μάιος 2024 | 13:44

Ευρωεκλογές 2024: Καινοτομία – Ανθεκτικότητα – Διαφοροποίηση

Νίκος Γ. Σύκας* 

Οι επερχόμενες Ευρωεκλογές, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, θα έχουν ένα τεράστιο βαθμό δυσκολίας. Ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλός τόσο σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων όσο και σε επίπεδο υποψηφίων ευρωβουλευτών. Η αποτελεσματική διαφοροποίηση και η γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στο προεκλογικό πρόγραμμα και την υλοποίησή του αποτελούν την κύρια εκλογική πρόκληση.

Η φήμη χαρακτήρα και η φήμη ικανότητας των υποψηφίων, η πολιτική δημιουργικότητα, η αποτελεσματικότητα, η εστίαση στην ανθεκτικότητα, η επιστημονική τεκμηρίωση, οι πολιτικές θέσεις / προτάσεις και η στρατηγική εφαρμογής των προτεινόμενων Σχεδίων και δράσεων αποτελούν τα πιο σημαντικά κριτήρια ψήφου.

Παρουσιάζεται πιο κάτω πολύ επιγραμματικά ένα ενδεικτικό πλάνο πολιτικής καμπάνιας για τις Ευρωεκλογές 2024 το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων τρία βασικά στοιχεία: Το σύνθημα ‘slogan’, τους κεντρικούς άξονες πολιτικής και τα εργαλεία υλοποίησης του προεκλογικού προγράμματος.

Το κεντρικό μήνυμα της προεκλογικής εκστρατείας μπορεί να συνοψιστεί στη φράση: ©‘ανθεκτική Ευρώπη, ανθεκτική Κύπρος, ανθεκτική Κοινωνία’. Στη νέα εκθετική εποχή, η Δημόσια Πολιτική πρέπει να εστιάζει στα ρίσκα και τους κινδύνους που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κοινωνίες μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια αλλά και σε βάθος δεκαετίας. Διαρκής στόχος η ενίσχυση της ανθεκτικότητας.

Παρουσιάζονται ακολούθως 12 Πυλώνες Πολιτικής οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν τον βασικό κορμό του προεκλογικού προγράμματος στις επόμενες Ευρωεκλογές:

  1. Μέτρα και παρεμβάσεις κατά της κρίσης κόστους ζωής.
  2. Δίκαιη ανάπτυξη. Οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή. Στήριξη των ευάλωτων ομάδων. Υγεία για Όλους. Ισότητα.
  3. Δημιουργικές Βιομηχανίες. Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Κοινωνική Καινοτομία. Προστασία και Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
  4. Κλιματική ανθεκτικότητα. Έξυπνες και ενεργειακά ανθεκτικές πόλεις. Προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία. Ευθυγράμμιση με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
  5. Προώθηση της Βιώσιμης Γεωργίας. Γεωργία και Κλιματική Κρίση: Καινοτόμες λύσεις και μέτρα προσαρμογής.
  6. Πολιτική Προστασία και Διαχείριση Κρίσεων. Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας.
  7. Διαφάνεια και Λογοδοσία. Καταπολέμηση της Διαφθοράς.
  8. Ψηφιακός Μετασχηματισμός που δημιουργεί κοινωνική αξία, οικονομική αξία, αξία για τη βιομηχανία και επιχειρηματική αξία. Νέες Τεχνολογίες οι οποίες προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, τις εταιρείες και την κοινωνία ως σύνολο.
  9. Επιχειρηματική ανθεκτικότητα. Γυναικεία Επιχειρηματικότητα – Νεανική Επιχειρηματικότητα.
  10. Μέτρα κατά της μεταναστευτικής κρίσης.
  11. Προώθηση του Βιώσιμου Τουρισμού.
  12. Βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας.Ενίσχυση της εικόνας της Κύπρου στη διεθνή σκηνή ‘Nation Branding’.

Το τελευταίο μέρος καλύπτει τα εργαλεία υλοποίησης του προεκλογικού προγράμματος – τη στρατηγική εφαρμογής των προτεινόμενων Σχεδίων μετεκλογικά. Τα γραμμικά μοντέλα και τα παραδοσιακά στατικά εργαλεία Διακυβέρνησης και Πολιτικού Μάρκετινγκ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις εκθετικές αλλαγές οι οποίες χαρακτηρίζουν το νέο εκλογικό – πολιτικό περιβάλλον.

Ο κόσμος είναι περισσότερος μη γραμμικός απ’ όσο πιστεύουμε. Οι μη γραμμικές σχέσεις απαντώνται παντού. Οι γραμμικές σχέσεις είναι πραγματικά η εξαίρεση. Οι αρνητικές ασυμμετρίες (κίνδυνοι) είναι αμέτρητες. Οι ευκαιρίες είναι σπάνιες. Η περιπλοκότητα και οι μη γραμμικότητες υποβαθμίζουν την προβλεψιμότητα.

Τα σύγχρονα εργαλεία και πρακτικές Διακυβέρνησης και Κοινοβουλευτικού Ελέγχου πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ασύμμετρες αβεβαιότητες, την πολυπλοκότητα, την αδιαφάνεια, την ανισότητα, τη διαταραχή, την υπερσυνδεσιμότητα, τις κλιμακωτές-αλυσιδωτές επιπτώσεις, την αλληλένδετη ευθραυστότητα και τα εκρηκτικά ρίσκα που χαρακτηρίζουν τη νέα εποχή των πολλαπλών κρίσεων.

Η πρωτοποριακή©Εργαλειοθήκη Ανθεκτικότητας που έχω αναπτύξει περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων 106 δυναμικά εργαλεία, μη γραμμικά μοντέλα, νέα πλαίσια, πολυπαραμετρικές προσεγγίσεις, σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές, πρότυπα και δημιουργικές τεχνικές οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν ανάλογα με την περίπτωση με στόχο την: α) Επιστημονική τεκμηρίωση της ανθεκτικότητας των προτεινόμενων Σχεδίων και δράσεων, β) υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος, γ) επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και δ) μεγιστοποίηση του αντίκτυπου –επιστημονικού, κοινωνικού και οικονομικού– των Ευρωπαϊκών Επενδύσεων στην Έρευνα & Καινοτομία.

Ειδικότερα, η ‘©Εργαλειοθήκη Ανθεκτικότητας’ μπορεί να βοηθήσει τους δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς να τροποποιήσουν την έκθεσή τους (modify the exposure) ανάλογα, ώστε να είναι ανοικτοί σε ευνοϊκές ασυμμετρίες (εκθετικές ευκαιρίες) και κλειστοί σε δυσμενείς ασυμμετρίες (εκρηκτικά ρίσκα / καταστροφικούς κινδύνους). Απ’ τη μια η αύξηση της έκθεσης (increase the exposure) σε θετικές ασυμμετρίες μπορεί να αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη και πλεονεκτήματα. Απ’ την άλλη η μείωση της έκθεσης (decrease the exposure) σε αρνητικές ασυμμετρίες μπορεί να ελαχιστοποιήσει το ρίσκο και να εξαλείψει τον κίνδυνο της καταστροφής. Μέσα από την εφαρμογή της διττής αυτής στρατηγικής επιτυγχάνεται η μετάβαση από το εύθραυστο ‘fragile’ στο αντι-εύθραυστο ‘antifragile’.

Το μοναδικό αυτό Πολυεργαλείο μπορεί να:

  1. Βοηθήσει τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις πολύμορφες προκλήσεις και τις αλληλένδετες κρίσεις.
  2. Συμβάλει στο έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου –και των Εθνικών Κοινοβουλίων– κυρίως μέσα από την ενίσχυση της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας.
  3. Αποτελέσει ένα Πρότυπο Εγχειρίδιο Προεκλογικής Στρατηγικής στο νέο μη γραμμικό εκλογικό – πολιτικό περιβάλλον. Ο πρακτικός αυτός Οδηγός μπορεί να βοηθήσει τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές να διαφοροποιηθούν αποτελεσματικά –τόσο επί της ουσίας όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο– και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

*Σύμβουλος Στρατηγικής, Επικοινωνίας και Καινοτομίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κληρονομούμενη Καρδιαγγειακή Νόσος: Έχεις θετικό ιστορικό; Ενημερώσου για όλα όσα μπορείς να κάνεις

Μιχάλης Δημοσθένους, MD, PhD, FACS, Καρδιοχειρουργός, Mediterranean Hospital of Cyprus Κωνσταντίνος Διπλάρης MD, Καρδιοχειρουργός, Mediterranean Hospital of Cyprus Το οικογενειακό ιστορικό, αποτελεί έναν εκ των βασικών...

Οι stars του UEFA EURO 2024 τώρα στα Lidl

Η Lidl, ως Official Partner του UEFA EURO 2024 TM , θέλοντας να φέρει ακόμα πιο κοντά τους ποδοσφαιρόφιλους, παρουσιάζει μία ξεχωριστή συλλογή καρτών...

Το ΚΕΒΕ συμμετέχει στο REFLECT FESTIVAL 2024

Το Reflect Festival είναι το μεγαλύτερο τεχνολογικό και καινοτόμο γεγονός στην Κύπρο και ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα στη Μεσόγειο. Στοχεύει να συγκεντρώσει πάνω...

Η payabl. Πλατινένιος Χορηγός του Reflect Festival 2024

Η payabl., μία από τις κορυφαίες PayTechs της Ευρώπης, θα είναι και φέτος ο «Πλατινένιος Χορηγός» της σημαντικότερης διοργάνωσης τεχνολογίας που διεξάγεται στην Κύπρο,...

Ηλεία: Mαζική τροφική δηλητηρίαση σε χωριό μετά από τοπική γιορτή

Στο Κέντρο Υγείας της Βάρδας (εικόνα πάνω από ertnews)  μετέβησαν με τροφική δηλητηρίαση – όπως αποδείχτηκε- περίπου 37 άτομα από χωριό της ευρύτερης περιοχής της Βουπρασίας, μετά από...

ΤΙΤΑΝ: Δυνατό ξεκίνημα χρονιάς με αύξηση πωλήσεων και βελτιωμένη κερδοφορία

Αύξηση πωλήσεων και βελτιωμένη κερδοφορία κατέγραψε στο α’ τρίμηνο 2024 ο Όμιλος Τιτάν, όπως φαίνεται από τα συνοπτικά οικονομικά αποτελέσματα. Το έτος ξεκίνησε με...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!