27.8 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 11:18

Γιατί δεν αποφασίζει ο Σολτς την αποστολή τανκς στην Ουκρανία;

Η προσεκτική προσέγγιση του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς να στείλει άρματα μάχης Leopard – ή να επιτρέψει σε άλλες χώρες να εξάγουν τα δικά τους στρατιωτικά οχήματα γερμανικής κατασκευής – στην Ουκρανία προκαλεί σύγχυση στους συμμάχους και δημιουργεί διασπάσεις μέσα στην κυβέρνησή του.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τρία κράτη της Βαλτικής το Σαββατοκύριακο κάλεσαν τη Γερμανία ως ηγετική δύναμη της Ευρώπης να αλλάξει γρήγορα πορεία. Ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Mykhailo Podolyak, ήταν πιο ειλικρινής, λέγοντας ότι η αναποφασιστικότητα «σκοτώνει περισσότερους από τους ανθρώπους μας».

Οι σύμμαχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η αργή λήψη αποφάσεων του Σολτς θα μπορούσε να παρατείνει τη σύγκρουση και να υπονομεύσει τη δέσμευσή του να προωθήσει μια πιο δυναμική γερμανική αμυντική πολιτική, την οποία περιέγραψε ο ίδιος ως Zeitenwende ή ιστορική καμπή. Και την περασμένη εβδομάδα, δύο από τους υπουργούς του καγκελαρίου φάνηκαν να αντικρούουν τη δημόσια στάση της κυβέρνησης για το θέμα.

«Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχουν καλά επιχειρήματα που να λένε γιατί δεν μπορούν να δοθούν άρματα μάχης, γιατί δεν μπορούν να δοθούν συστήματα αεράμυνας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Edgars Rinkevics στους δημοσιογράφους ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 23 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες. «Το επιχείρημα της κλιμάκωσης δεν λειτουργεί, γιατί η Ρωσία συνεχίζει να κλιμακώνει».

Η γερμανική νομοθεσία απαιτεί έγκριση για την επανεξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού, πράγμα που σημαίνει ότι τα εκατοντάδες άρματα μάχης Leopard στην Ευρώπη μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία μόνο με την άδεια του Βερολίνου.

Ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε την Παρασκευή ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να προχωρήσει γρήγορα εάν επιτευχθεί συμφωνία με άλλες χώρες και πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι θα μπορούσαν να αρχίσουν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες στα οχήματα. Μια απόφαση για πιθανή αποστολή κύριων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία θα μπορούσε να ληφθεί εντός των επόμενων ημερών, πρόσθεσε.

Ένας από τους λόγους για την επιφυλακτική προσέγγιση του Σολτς όσον αφορά την αποστολή νέων κατηγοριών βαρέων όπλων στην Ουκρανία είναι η επιμονή του ότι η Γερμανία θα αποφεύγει οποιεσδήποτε μονομερείς αποφάσεις και θα ενεργεί πάντα μαζί με τους συμμάχους της και με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

«Δεν πάμε ποτέ μόνοι», είπε ο Σολτς σε μια συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα στο Bloomberg.

Ο καγκελάριος έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να στέλνει περισσότερο βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία, αλλά τόνισε επίσης ότι η Γερμανία και οι σύμμαχοί της πρέπει να αποφύγουν μια ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και μιας βαριά οπλισμένης υπερδύναμης όπως η Ρωσία, που είναι μια πυρηνική δύναμη», είπε ο Σολτς στο περιοδικό Der Spiegel σε συνέντευξή του πέρυσι. «Θα κάνω τα πάντα για να αποφύγω μια κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο – δεν μπορεί να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος».

Το Σαββατοκύριακο, οι ρωγμές στο συνασπισμό του Σολτς άρχισαν να γίνονται εμφανείς. Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είπε σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι η Γερμανία δεν θα «σταθεί εμπόδιο» εάν η Πολωνία αποφάσιζε να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, σε αντίθεση με την επίσημη στάση της κυβέρνησης.

Ο Πιστόριους αναγνώρισε για πρώτη φορά το Σαββατοκύριακο ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί άρματα μάχης για να ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη από τη Ρωσία. «Είναι απολύτως σαφές ότι θα χρειαστούν τανκς και επιθετικές κινήσεις όσον αφορά το Ντονμπάς και το Λουχάνσκ», είπε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Αλλά ο Πιστόριους κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν είναι δική του, αλλά είναι μάλλον απόφαση του καγκελαρίου να στείλει αυτά τα τανκς στην Ουκρανία. «Η απόφαση θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και στο τέλος θα ληφθεί από την καγκελαρία», είπε ο πολιτικός του SPD.

Ο εκπρόσωπος του Σολτς, ωστόσο, υπερασπίστηκε την απροθυμία του καγκελαρίου επισημαίνοντας ότι μια βιαστική απόφαση θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα. Θα πρέπει να σκεφτεί κανείς προσεκτικά «πριν κάνει ένα βήμα για το οποίο αργότερα θα μετανιώσει πικρά», είπε.

Πηγή: Euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υποβάλλονται την Πέμπτη από τις 8:30 π.μ. - 12.30 μ.μ., σε χώρους που καθορίστηκαν από τους οικείους Εφόρους Εκλογείς, οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους...

Συνεχίζονται οι έρευνες για την απόπειρα φόνου – Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση το θύμα

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται διερεύνηση από την ανακριτική ομάδα του ΤΑΕ Λευκωσίας, για εντοπισμό των δραστών της απόπειρας φόνου εναντίον 34χρονου, που σημειώθηκε στον...

Ανάβουν τα φλας σε 5 νέα σημεία στη Λεμεσό την Δευτέρα – Δείτε που

Από την ερχόμενη Δευτέρα 29 Απριλίου, 2024 το σύστημα φωτοεπισήμανσης επεκτείνεται στην επαρχία Λεμεσού, με τη λειτουργία πέντε σταθερών καμερών σε άλλα δύο σημεία,...

Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στο Εθνικό Δασικό Πάρκο «Ραντί»

Τα ξημερώματα τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στο Εθνικό Δασικό Πάρκο "Ραντί", στην επαρχία Πάφου, όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής...

Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών για πυροτεχνήματα η Μαρία Παναγιώτου

Την άμεση ανάκληση όλων των αδειών που δόθηκαν για πυροτεχνήματα ζήτησε η Υπυοργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου. Σε δηλώσεις στον Άλφα, και στον απόηχο της μεγάλης...

Βενεζουέλα: Κρατούμενοι έσκαψαν τούνελ σε φυλακή για να αποδράσουν αλλά έπεσαν σε αστυνομικούς (ΒΙΝΤΕΟ)

Απίστευτο και όμως συνέβη! Η πιο αποτυχημένη απόδραση στην ιστορία έγινε στη Βενεζουέλα όταν κρατούμενοι έσκαψαν τούνελ, πέρασαν τους τοίχους της φυλακής και έπεσαν πάνω σε μια...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!