19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 10:24

Α. Μάσλοβ: Η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος της Ρωσίας

Στον Μιχάλη Ψύλο
[email protected]

Η επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι, «θα πραγματοποιηθεί σε θετική, εποικοδομητική ατμόσφαιρα» τονίζει σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ. «Οι σχέσεις μας αναπτύσσονται πολύ θετικά.

Η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην κοινή μας ευρωπαϊκή ήπειρο» σημείωσε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος μας υποδέχτηκε μάλιστα στο ιστορικό κτήριο της ρωσικής πρεσβείας στην Ηρώδου Αττικού και μίλησε στη «Ν» την παραμονή της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία.

Σε άπταιστα ελληνικά, ο κ. Μάσλοβ, που βρίσκεται ήδη επτάμισι χρόνια στην Ελλάδα επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Μόσχας στην Αθήνα, υπογραμμίζει με έμφαση στη «Ν» πως «ούτε η πανδημία “πάγωσε” τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, που είναι εντατικός και ουσιαστικός».

Ερωτηθείς για την πορεία των διμερών οικονομικών σχέσεων, τονίζει ότι «μετά την περσινή πτώση λόγω περιορισμών της πανδημίας, στο εννεάμηνο του 2021 το διμερές εμπόριο αυξήθηκε εντυπωσιακά – κατά 56%. Σταδιακά ανακάμπτουν οι τουριστικές ανταλλαγές, ενώ Ρώσοι πραγματοποιούν δύο μεγάλα επενδυτικά σχέδια στρατηγικού χαρακτήρα στον τομέα των τουριστικών υποδομών αξίας περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ».

Η συζήτηση -στο εξαιρετικό τετ α τετ γεύμα που μας παρέθεσε ο Ρώσος πρέσβης- εστιάστηκε και στη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μάσλοβ επανέλαβε τη σαφή άποψη της Μόσχας που είχε εκφράσει ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ότι «κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια. Και όταν προκύπτει το ζήτημα της οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ των όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται μέσω διμερών διαπραγματεύσεων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Ρώσος πρεσβευτής τονίζει ότι η Μόσχα απορρίπτει κατηγορηματικά τη θέση της Τουρκίας για «δύο κράτη». Τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μάσλοβ: «Δεν υποστηρίζουμε την ιδέα μονόπλευρης αλλαγής της υπάρχουσας βάσης των διαπραγματεύσεων, της αναθεώρησης του μοντέλου της διευθέτησης. Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και καθολικής λύσης του Κυπριακού εντός των παραμέτρων των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προβλέπουν τη δημιουργία στην Κύπρο Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία και ενιαία ιθαγένεια».

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέι Μάσλοβ στη «Ναυτεμπορική» έχει ως εξής:

Κύριε πρέσβη, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σότσι στις 8 Δεκεμβρίου. Σε μια περίοδο μάλιστα όπου η περιοχή μας και όλος ο κόσμος αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις. Πώς αποτιμάτε το κλίμα στις σχέσεις Μόσχας -Αθήνας;

«Οι σχέσεις μας αναπτύσσονται πολύ θετικά. Η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην κοινή μας ευρωπαϊκή ήπειρο. Ούτε η πανδημία “πάγωσε” τον πολιτικό διάλογο, που είναι εντατικός και ουσιαστικός. Πολύ πλούσιο ήταν το φετινό πρόγραμμα. Τον Μάρτιο ο πρόεδρος της κυβέρνησης Μιχαήλ Μισούστιν εκπροσώπησε τη Ρωσία στους εορτασμούς στην Αθήνα για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Τον Οκτώβριο την Αθήνα επισκέφθηκε η πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, η οποία είχε πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.
Οι υπουργοί εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Νίκος Δένδιας από τον Ιούλιο του 2019 είχαν τέσσερις συναντήσεις διά ζώσης και πολυάριθμες τηλεφωνικές συνομιλίες. Ενδεικτικό του φιλικού κλίματος στις σχέσεις μας ήταν και η αποστολή τον Αύγουστο με εντολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών Il-76 και δύο ελικοπτέρων Mi-8 με εξήντα περίπου πιλότους και τεχνικούς που παρέμειναν εδώ για τρεις ολόκληρες εβδομάδες και επιχειρούσαν σχεδόν καθημερινά.
Γι’ αυτό, θα έλεγα, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε θετική, εποικοδομητική ατμόσφαιρα, που προετοιμάστηκε με τα σπουδαία διμερή γεγονότα της απερχόμενης χρονιάς».

Εν όψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, συνεδρίασε στη Μόσχα έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα λόγω της πανδημίας, η 13η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας. Οι δύο πλευρές επισήμαναν την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων. Σε ποια φάση βρίσκονται σήμερα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις;

«Είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία των οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα. Μετά την περσινή πτώση λόγω περιορισμών της πανδημίας, στο εννεάμηνο του 2021 το διμερές εμπόριο αυξήθηκε εντυπωσιακά – κατά 56%. Σταδιακά ανακάμπτουν οι τουριστικές ανταλλαγές. Φέτος την Ελλάδα επισκέφτηκαν 180 χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες, ενώ το 2021 ήταν μόλις 20 χιλιάδες.
Η πρόσφατη 13η συνεδρίαση της Μικτής Ρωσο-Ελληνικής Διυπουργικής Επιτροπής για την οικονομική, βιομηχανική, επιστημονική και τεχνική συνεργασία επιβεβαίωσε την αμοιβαία βούληση για διεύρυνση της εταιρικής σχέσης μας. Υπογράφηκε πακέτο διμερών συμφωνιών. Επισημάνθηκε το ενδιαφέρον ρωσικών εταιρειών και δημόσιων φορέων για συμμετοχή σε κοινά σχέδια σε πολλούς τομείς, όπως των μεταφορών, της ανανεώσιμης ενέργειας, των καινοτομιών.
Η συνάντηση αποτέλεσε σημαντικό βήμα στην προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής».

Αναφορικά με τις επενδύσεις, ποια είναι η κατάσταση; Υπάρχουν νέα ρωσικά, επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα;

«Οι επενδύσεις είναι ένας κλάδος στον οποίο τον τελευταίο καιρό εστιάζουμε ιδιαίτερα. Ως παράδειγμα, μπορώ να σας πω, ότι από Ρώσους επιχειρηματίες εφαρμόζονται δύο μεγάλα επενδυτικά σχέδια στρατηγικού χαρακτήρα στον τομέα των τουριστικών υποδομών αξίας περίπου 0,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την οικοδόμηση ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στην Κρήτη και τον Σκορπιό. Υπάρχουν σοβαρές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, κ.α. Αλλά το δυναμικό είναι μάλιστα πολύ μεγαλύτερο και οι προοπτικές είναι ενθαρρυντικές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θέλει να εξασφαλίσει από τη Ρωσία φυσικό αέριο με πιο ανταγωνιστικούς όρους, με την αρχή να γίνεται από το 2022 και οι προκαταρκτικές επαφές μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom έχουν ήδη ξεκινήσει. Πιστεύετε, κύριε πρέσβη, ότι θα επιτευχθεί συμφωνία;

«Η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο των οικονομικών μας σχέσεων. Η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου. Φέτος συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι εισαγωγές του ρωσικού αερίου στην Ελλάδα. Η βάση αυτής της συνεργασίας είναι το μακροχρόνιο συμβόλαιο της Gazprom με τη ΔΕΠΑ. Υπογράφηκε το 1988 και παραμένει σε ισχύ. Το 2020 υπογράφηκε άλλο ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο με την εταιρεία Μυτιλιναίος Α.Ε.
Σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης η Gazprom όχι μόνο εκπληρώνει πλήρως τις συμβατικές υποχρεώσεις της, αλλά κάνει και παραπάνω. Πέρυσι οι προμήθειες του ρωσικού αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 25%, ενώ φέτος έχουν ήδη ξεπεράσει σε όγκο το περσινό επίπεδο.
Ξέρω ότι και οι δύο πλευρές μας είναι ικανοποιημένες με τη συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου, που έχει καλές προοπτικές».

Αξιότιμε κύριε πρέσβη, η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2020, «απετέλεσε σημαντικό βήμα προς τον κοινό στόχο της επανεκκίνησης των ελληνο-ρωσικών σχέσεων», όπως είχε τονίσει στη Βουλή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο κ. Λαβρόφ με μια ξεκάθαρη τοποθέτησή του «διέλυσε έναν ιστορικό μύθο» -όπως είπε ο κ. Δένδιας- αφού ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας «επιβεβαίωσε το αυτονόητο κατά το Διεθνές Δίκαιο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο». Το μήνυμα Λαβρόφ ποιον είχε αποδέκτη;

«Νομίζω ότι η θέση της Ρωσίας, όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όταν ρωτήθηκε για την ένταση στην περιοχή, ήταν ξεκάθαρη. Η χώρα μας υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Βασιζόμαστε στους κανόνες της. Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια. Και όταν προκύπτει το ζήτημα της οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ των όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται μέσω διμερών διαπραγματεύσεων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Η Ρωσία υποστηρίζει ένθερμα την ανάγκη του διαλόγου και του σεβασμού των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Όμως αυτές τις αξίες αμφισβητεί εμπράκτως η Τουρκία προχωρώντας σε μονομερείς και προκλητικές ενέργειες. Πώς τις σχολιάζετε;

«Γενικότερα, πιστεύουμε ακράδαντα στην ανάγκη επίλυσης οιωνδήποτε διαφορών στις διεθνείς σχέσεις αποκλειστικά με πολιτικά-διπλωματικά, ειρηνικά μέσα, με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μέσω αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων και με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και των διατάξεων του Χάρτη του ΟΗΕ. Δεν είναι εύκολο να βρεθεί ένας συμβιβασμός, όμως είναι ο μοναδικός δρόμος να προχωρήσει κανείς μπροστά».

Ειδικά στο Κυπριακό, η Ρωσία έχει επανειλημμένα στηρίξει την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Η Άγκυρα μιλάει όμως πλέον μόνο για «δύο κράτη» στην Κύπρο. Ποια είναι η θέση σας;

«Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και καθολικής λύσης του Κυπριακού εντός των παραμέτρων των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προβλέπουν τη δημιουργία στην Κύπρο Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία και ενιαία ιθαγένεια. Δεν υποστηρίζουμε την ιδέα μονόπλευρης αλλαγής της υπάρχουσας βάσης των διαπραγματεύσεων, της αναθεώρησης του μοντέλου της διευθέτησης. Το πιο βασικό όμως είναι η λύση του Κυπριακού να βρεθεί από τις ίδιες τις δυο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς επιβολή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων και έξωθεν παρεμβάσεις».

Κύριε πρέσβη, υπάρχει μια ιστορική, διαχρονική ιδιαιτερότητα στις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας. Μια σχέση που τονίστηκε και με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τον ρόλο της Ρωσίας υπέρ των εξεγερμένων Ελλήνων. Πώς βλέπετε να ανανεώνεται και να ενισχύεται αυτή η σχέση;

«Η Ρωσία έπαιξε καθοριστικό, κατά την άποψη πολλών Ελλήνων και Ρώσων επιστημόνων, ρόλο στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Όπως είπε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η 200ή επέτειος του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα αποτελεί κοινή μας εορτή. Είναι συμβολικό ότι το 2021 διεξάγεται το κοινό Έτος Ιστορίας Ρωσίας -Ελλάδας υπό την αιγίδα του προέδρου της Ρωσίας και του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αμέτρητες πρωτοβουλίες στις δύο χώρες και θα έχει διάρκεια μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Μεγάλη θετική ανταπόκριση είχε η πρόσφατη αποστολή στα νησιά του Αιγαίου της ρεπλίκας της φρεγάτας του Αυτοκράτορα Μεγάλου Πέτρου. Ακολούθησε τη διαδρομή της Α’ Αρχιπελαγικής Εκστρατείας του ρωσικού στόλου στο πλαίσιο του ρωσο-τουρκικού πολέμου του 1768-1774. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το Έτος θα φέρει τις χώρες μας ακόμη πιο κοντά. Αναπολούμε λαμπρές ιστορικές σελίδες αλληλεγγύης των λαών μας στις δύσκολες στιγμές. Σ’ αυτό το γερό θεμέλιο βασιζόμαστε στις προσπάθειές μας για την ενίσχυση της ρωσοελληνικής συνεργασίας».

Αξιότιμε κύριε πρέσβη
σας ευχαριστούμε πολύ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπ. Υγείας: Μια στις δέκα γυναίκες πάσχει από ενδομητρίωση

Στην Κύπρο, μια στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, παλεύει με την πάθηση της ενδομητρίωσης, είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός σε χαιρετισμό του στην...

Αξιωματούχος Κίνας: Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η χώρα μας

Η Κίνα στοχεύει να αποτελέσει ισχυρή κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη φέτος, ανοίγοντας τις αγορές της ευρύτερα στους ξένους επενδυτές και προωθώντας...

ΒΙΝΤΕΟ: Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!