27.8 C
Nicosia
Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024 | 22:36

Αποχή ψήφου – Του Προέδρου η καρέκλα

Ακούγοντας τους τρεις κύριους υποψηφίους που κάνουν εκστρατεία για την προεδρία, επιβεβαιώνει ότι το εκλογικό σώμα είναι παγιδευμένο σε ένα άτακτο τρένο που δεν οδηγεί πουθενά! Η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα και στους πολίτες—εκτός από υποσχέσεις και ρητορική— δεν προσφέρονται ρεαλιστικές λύσεις ή μακροπρόθεσμα τακτικά σχέδια για την επίλυση πραγματικών προβλήμάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η χώρα.

Ωστόσο, υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής που συνδέει τους τρεις σε έναν μπερδεμένο ιστό πολιτικής αποτυχίας: οι τρεις έπαιξαν κρίσιμο ρόλο κατά τη δεκαετή διακυβέρνηση Αναστασιάδη! Ο Νίκος Χρυσοδουλίδης ήταν γραμματέας και υπουργός Εξωτερικών, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης επικεφαλής του για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρόεδρος του ΔΥΣΗ, και του πολιτικού του κόμματος! Ένας ιστός πράγματι!

Οι τρεις μάλιστα, έχουν παίξει αναπόσπαστο ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης Αναστασιάδη/ΔΥΣΗ. Επί δέκα χρόνια, επέλεγαν σταθερά να κάνουν τα στραβά μάτια σε μια σειρά εκρηκτικών σκανδάλων διαφθοράς: όπως το διαβόητο Cash for Passports σκάνδαλο αξίας δισεκατομμυρίων που εμπλέκονται και ο Πρόεδρος της Βουλής, εκλεγμένοι βουλευτές, σε εγκληματικά τραπεζικά σκάνδαλα και νεποτιστικές πρακτικές κι όμως, οι τρεις διατήρησαν τη σιωπή τους! Τώρα ζητούν από το κοινό να τους εμπιστευτεί ξανά τις υποθέσεις της χώρας τους.

Στην Κύπρο, αυτό είναι το νόημα μιας Προεδρικής Kαρέκλας: να ενθρονίσει ένα άτομο—άξιο ή μη—με υπέρτατες εξουσίες με τη δυνατότητα να ενεργεί σαν Θεός χωρίς ευθύνη! Κατά ειρωνικό τρόπο ο πρόεδρος της Κύπρου απολαμβάνει περισσότερες συνταγματικές εξουσίες—αλλά αρχαϊκές—από ό,τι ο πρόεδρος των ΗΠΑ!

Για αυτό το ακλόνητο προνόμιο, η κυβέρνηση συνεισφέρει στην πραγματικότητα πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων για την προεκλογική εκστρατεία: αυτό είναι πέρα και πάνω από την ετήσια χρηματοδότηση εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία της Κομματοκρατίας.

Μπορεί κανείς ειλικρινά να αναρωτηθεί: γιατί να πληρώσει ο φορολογούμενος για το κόστος αυτών των προεδρικών εκστρατειών και όχι τα ίδια τα πολιτικά κόμματα για την εκλογή του δικού τους υποψηφίου;

Ψευτομετανάστες

Σύμφωνα με μια πρόσφατη εθνική έρευνα, εννέα στους δέκα πολίτες ανησυχούν εξαιρετικά—εκτός από την τουρκική κατοχή— από τη σταθερή εισροή χιλιάδων νεαρών μουσουλμάνων ψευδο-αιτούντων άσυλο. Ανησυχούν για τις προφανείς αλλαγές στο δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού που ξεκίνησε από μια αποτυχημένη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ που διαβρώνει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας τους.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση πρέπει να δεχτεί ένα μερίδιο της ευθύνης συνεχίζοντας την υποτακτική της συμπεριφορά στις λανθασμένες πολιτικές της ΕΕ και μη απαιτώντας αλλαγές στη Συμφωνία του Σένγκεν (2004). Κατά συνέπεια, η Κύπρος σήμερα έχει γίνει ο πρωταρχικός στόχος για τους λαθρέμπορους και τους μετανάστες που θεωρούν το νησί ως μια εύκολη πύλη προς την ΕΕ – τη χώρα του γάλακτος και μέλι!

Εκμετάλλευση

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έδωσε εντολή σε όλες τις τράπεζες στην Κύπρο «να εξισορροπήσουν τα βιβλία τους και να απαλλαγούν από τα τοξικά δάνεια». Δυστυχώς, η ανάκτηση κατοικιών και ακινήτων μέσω βίαιων χρεοκοπιών πρόκειται να ξεκινήσει αμέσως μετά τις εκλογές. Ωστόσο, ο πρόεδρος και το κόμμα του απέτυχαν να αντιταχθούν και να αντισταθούν σε μια τέτοια καταστροφική οδηγία.

Τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια και προβληματικά δάνεια θα πωλούνται μαζικά—με βάση μια πρόσφατα εγκεκριμένη λανθασμένη κοινοβουλευτική απόφαση—σε ξένα hedge funds «στο 10% της αξίας τους». Ωστόσο, αυτές οι ίδιες τράπεζες αρνούνται να προσφέρουν τους ίδιους όρους σε υφιστάμενους δανειολήπτες ή ιδιοκτήτες σπιτιού για να σώσουν τις περιουσίες τους από τοκογλύφους!

Επισήμως, οι υποψήφιοι για την προεδρική κούρσα του 2023 είναι 14 και κανένας από αυτούς δεν έχει εισαγάγει μέχρι στιγμής ξεκάθαρη πολιτική για τον τρόπο αντιμετώπισης του διεφθαρμένου τραπεζικού κλάδου στην Κύπρο! Κανείς δεν τολμά να κροταλίσει το “ιερό τραπεζικό σύστημα” και να προτείνει ένα σχέδιο για την προστασία των καταναλωτών και να ωθήσει τις τράπεζες να ξεκαθαρίσουν τις πράξεις τους ή να αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη για τις πρακτικές εκμετάλλευσης και την κακή τους συμπεριφορά.

Άστεγοι

Όπως συμβαίνει, τον επόμενο χρόνο ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών σπιτιού και των οικογενειών τους θα καταλήξουν άστεγοι και στους δρόμους χωρίς μέρος να πάνε για καταφύγιο. Η έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών και εγκαταστάσεων ενοικίασης χαμηλού κόστους λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης να σχεδιάσει και να ενθαρρύνει τη μαζική κατασκευή οικιστικών έργων χαμηλού κόστους, θα επιφέρει μια καταθλιπτική πραγματικότητα και ένα νέο πολιτιστικό σοκ για την Κύπρο: αστέγων μέσω βίαιων εξώσεων και ανάκτησης μονοκατοικιών από τις τράπεζες!

Στην πραγματικότητα, οι τρεις κύριοι υποψήφιοι δεν έχουν καταλήξει σε καμία πρακτική πολιτική για το πώς να δημιουργήσουν μια κοινωνία με δίκαιο πνεύμα και νομοταγή υπό το κράτος δικαίου για να κάνουν την Κύπρο ξανά περήφανη. Ο Αβέρωφ θέλει μια ισχυρή οικονομία του ιδιωτικού τομέα που «θα έλυνε όλα τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα». Ο Νίκος έχει «ένα απτό σχέδιο που θα ωθήσει την Κύπρο μπροστά», αλλά δεν εξηγεί λεπτομερώς τι, και ο Ανδρέας, έχει «ένα όραμα για μια δίκαιη κοινωνία που θα ενίσχυε την κοινωνική ισότητα». Ωστόσο, οι τρεις έχουν παίξει ρόλο στην παρούσα αλλά απαίσια κατάσταση πραγμάτων.

Μια χώρα είναι πλούσια μόνο όταν το έθνος κυβερνάται από ανθρώπους που δεν είναι πλούσιοι σε χρήματα αλλά σε αρχές και πεποίθηση να κάνουν το σωστό κάτω από έναν αληθινό ηγέτη που περιφρονεί την πολιτική εξουσία και το προσωπικό όφελος. Η Κύπρος τα’εχει βιώσει ολα: κακή ηγεσία με ανάξιους αξιωματούχους και ιδιοτελή πολιτικά κόμματα που παλεύουν για την εξουσία, όπου οι διαμάχες τους έχουν καταστρέψει τόσο αυτούς όσο και την κοινωνία γενικότερα.

Προσφέρουν αυτοί οι υποψήφιοι για την προεδρία αυτό το μαγικό ραβδί για να συμβούν καλά πράγματα και ένα όραμα ή θα συνεχίσουν όπως οι προκάτοχοί τους, ο στόχος των οποίων ήταν πάντα να ενισχύσουν την εξουσία των πολιτικών τους κομμάτων και τη δική τους πολιτική σταδιοδρομία; Η εμπειρία προτείνει το δεύτερο!

Αποχή

Κατά συνέπεια, η αποχή στις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα θα γίνει το ανεπίσημο και το πιο ισχυρό κόμμα που έχει δει ποτέ η χώρα. Γιατί; Γιατί το εκλογικό σώμα δεν μπορεί πλέον να υφίσταται πολιτική κατάχρηση και να θεωρείται δεδομένο από τους πολιτικούς ως σίγουροι ψηφοφόροι! Οι ψήφοι των πολιτών κερδίζονται και δεν παραδίδονται σαν καραμέλα όπως στο παρελθόν.

Η αποχή πριν από πέντε χρόνια (2018) ήταν 30% σε σύγκριση με τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές 17% (2013) και ακόμη λιγότερο πριν από αυτό στο 13% και στο 10% διαδοχικά.

Υπάρχει ένα ξεκάθαρο μοτίβο που αναδύεται μιας αυξανόμενης κοινωνικής απάθειας στην εκλογική διαδικασία και στην πολιτική ελίτ. Τα αποτελέσματα της αποχής τον επόμενο μήνα θα μπορούσαν πιθανώς να ξεπεράσουν το 40% συμπεριλαμβανομένων των λευκών ψήφων, τις οποίες το εκλογικό σύστημα αρνείται να αναγνωρίσει και τα πετάει σαν ψήφους σκουπίδια.

Αυτά είναι συγκλονιστικά αποτελέσματα σε μια δημοκρατία που σίγουρα επιβεβαιώνει ότι οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς, την εκλογική εξουσία και το πολιτικό-κομματικό σύστημα. Σε αυτήν την περίπτωση οι πολίτες δεν μπορούν να κατηγορηθούν για τα αυξανόμενα ποσοστά αποχής. Οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις πρέπει να αποδεχθούν την πλήρη ευθύνη για τη δική τους αποτυχία για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ανισότητας «αυτοί» και «εμείς».

Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ καλή κυβέρνηση, εφόσον οι πολιτικοί δεν συνεισφέρουν παρά μόνο να ελπίζουν να αρπάξουν κάποια αποζημίωση από μια πολιτική καριέρα σε βάρος της χώρας.

Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η Λευκή Ψήφος πρέπει να αναγνωριστεί συνταγματικά ως η άλλη δημοκρατική εναλλακτική στο εκλογικό σύστημα και να μετρηθεί στην κάλπη ως το επίσημο Λαϊκό Βέτο ενάντια στην κακή πολιτική. Υπό αυτούς τους όρους, οι εκκλήσεις για νέες εκλογές με νέους υποψηφίους δεν μπορούν να αγνοηθούν σε ένα πραγματικό δημοκρατικό κράτος.

Η ψήφος έχει γίνει πλέον σαν να παίζεις ρώσικη ρουλέτα. Οι πολίτες δεν έχουν ιδέα αν η ψήφος τους θα χρησιμοποιηθεί με σύνεση ή θα γίνει κατάχρηση! Είναι στοίχημα! Αλλά ό,τι κι αν γίνει, ένας από αυτούς τους κορυφαίους υποψηφίους θα εκλεγεί ως ο επόμενος Πρόεδρος της Κύπρου και οι πολίτες δεν έχουν παρά να ελπίζουν για το καλύτερο…

 

Ανδρέας Χ Χρυσάφης

Συγγραφέας/ Καλλιτέχνης/Συγγραφέας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βουλή: Προτάσεις βουλευτών για τις πολλαπλές συντάξεις – Δείτε τι εισηγούνται

Έξι συν μια προτάσεις νόμου καταθέτουν την Πέμπτη Βουλευτές για ρύθμιση του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης κρατικών αξιωματούχων. Τις έξι προτάσεις...

Επιπρόσθετα μέσα πυρόσβεσης για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Επιπρόσθετες δυνάμεις πυρόσβεσης κλήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 10 πρωί, εντός του Κρατικού Δάσους Λεμεσού. Σύμφωνα με το Τμήμα...

Η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει να αγοράζει μετοχές της

Συνεχίζει τις αγορές ιδίων μετοχών η Τρ. Κύπρου, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε νέα πράξη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Bank of Cyprus Holdings απέκτησε χθες αριθμό...

Συνέχισε την ανοδική πορεία του το ΧΑΚ

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Τετάρτης. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 145,36 μονάδες και στο +0,2%. Ο Δείκτης FTSE/CySE...

Λονδίνο: Άλογα το έσκασαν στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας – 4 τραυματίες, ζημιές σε οχήματα (βίντεο)

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν τουλάχιστον δύο άλογα το έσκασαν και άρχισαν να τρέχουν χωρίς αναβάτες στο κέντρο του Λονδίνου, προς μεγάλη έκπληξη των περαστικών, σήμερα Τετάρτη το...

Δικαστήριο διατάσσει τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας με κατηγορίες περί δωροληψίας

Τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας διέταξε δικαστήριο καθότι βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροληψία, στην πιο πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς από τότε που ο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!